Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Jan van B. (91) bracht zijn vrouw met 15 of 16 messteken om het leven

Het OM is er heilig van overtuigd dat Jan van B. (91) zijn vrouw heeft doodgestoken, maar toch gaat hij vrijuit. De beginnende dementie en waanstoornis zouden tot de daad hebben geleid, hij had daardoor geen controle over zijn eigen gedrag.

Rolstoel

“Toen ik die ochtend beneden kwam, zat ze aangekleed in die stoel en zei ze: Zo, boerenklootzak, nu zie je dat ik het zelf ook kan. Toen heb ik de lampen kapotgeslagen”, zei Jan van B. in de Amsterdamse rechtbank vanuit zijn rolstoel.

Zijn zicht en gehoor laten hem in de steek, maar hij weet precies wat zich afgelopen 19 januari afspeelde. Hij miste waardering voor het verzorgen van zijn vrouw (84) en vond die dag schunnige foto’s uit haar tienertijd. “Het waren geen leuke foto’s. Toen heb ik de lades uit de kasten getrokken en de kast van de muur geslagen.” Ze waren 68 jaar getrouwd, maar liefdevol gaat het er die fatale dag niet aan toe. De kast valt op zijn vrouw en met 15 of 16 steekverwondingen is ze naar het ziekenhuis gebracht.

De wonden komen volgens Van B. door de glasscherven van de kapotgeslagen lamp, maar dat acht de rechter onmogelijk. Daarvoor zijn de wonden te diep. Toch ontkent Van B. en ook voor poging tot brandstichting is hij niet verantwoordelijk. De forensische onderzoekers vonden dan wel door het hele huis afgestreken lucifers, maar de man zegt enkel met een lucifer zijn schoenen te hebben gezocht. De rechter kent geen enkele twijfel, Van B. is schuldig, hoewel hij dit allemaal nooit heeft gewild. Slachtofferhulp las een brief voor van de kinderen waarin werd vermeld dat hun vader steeds onvoorspelbaarder gedrag begon te vertonen en dat hun grootste angst is uitgekomen. Van B. krijgt geen cel, maar een verpleeghuis waar hij met zijn dementie en waanstoornis op zijn plek is.

Misdaad
  • Adobe Stock