Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

John van den Heuvel over vele veroordeelden in NL: 'Maak basiskamp met hek eromheen'

Misdaadjournalist John van den Heuvel ziet een paar oplossingen voor het capaciteitsprobleem in Nederlandse gevangenissen.

John van den Heuvel

Wat doen we in Nederland met alle veroordeelden die nog een straf moeten uitzitten maar niet in een gevangenis terecht kunnen? Zedendelinquenten en daders van huiselijk geweld lopen nu vrij rond. Niet omdat er geen cel beschikbaar is, maar omdat er simpelweg een structureel personeelstekort heerst in het Nederlandse gevangeniswezen.

Afgelopen maart werd duidelijk dat de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zelfs veroordeelden eerder naar huis stuurt om plaats te maken voor andere personen die nog een straf hebben openstaan.

Buitenland

Staatssecretaris (PVV) van Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie wil het probleem aanpakken en maakte afgelopen dinsdag bekend te willen onderzoeken of we Nederlandse criminelen niet naar buitenlandse gevangenissen kunnen sturen. Nederland betaalt die landen dan in ruil voor wat cellen en bijbehorend personeel. Het gaat om gevangenissen in andere EU-lidstaten, niet daarbuiten.

Maar is dat een haalbare kaart? De omstandigheden zijn immers anders, sommige landen (België) hebben zelf problemen met de capaciteit en een land als Engeland hoort inmiddels niet meer bij de Europese Unie. En volgens John van den Heuvel wordt ook Duitsland een 'lastig verhaal'.

'Klinkt mooi voor de bühne'

Sterker, volgens de misdaadjournalist is het plan van Coenradie 'volstrekt kansloos' en klinkt het enkel 'mooi voor de bühne'. Dat zei John bij RTL Boulevard. Ja, sommige landen zullen heus op het aanbod van Nederland ingaan, maar Van den Heuvel denkt dat we de oplossing vooral binnen de grenzen van ons land moeten zoeken. En dat is mogelijk, meent hij. Vooral omdat de grootste groep gedetineerden waar het om gaat uit mensen bestaat die maximaal een jaartje moeten zitten. Hij pleit dan ook voor een simpele, sobere plek, met 'wat mindere faciliteiten'.

John: "Dit is een groep die niet heel vluchtgevaarlijk is. Sterker nog, dat zijn vaak zelfmelders. Voor mijn part maak je ergens een basiskamp met een hek eromheen."

Die delinquenten zitten dan niet in een bajes, maar kunnen in dat geval niet gaan en staan waar ze willen. En daar gaat het volgens John om.

Van den Heuvel noemt daarnaast de hotels waar asielzoekers in verblijven als voorbeeld. Wat de misdaaverslaggever betreft strip je hotelkamers van alle luxe, om er vervolgens veroordeelden in onder te brengen. "Met een groot hek eromheen", aldus John. "Het belang voor slachtoffers en maatschappij, gaat even voor het belang van gedetineerden."

Hoe John dat precies voor zich ziet, is niet helemaal duidelijk. Je hebt immers nog steeds bewakers en overig personeel nodig. Anders lopen de gevangenen zo het 'hotel' uit. En het probleem zit hem nu juist in een tekort aan gevangenispersoneel, niet in een tekort aan plek.

Nieuws
  • Metro Nieuws
  • NL Beeld / Patrick van Emst