Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vol = vol: honderden criminelen eerder op vrije voeten, want geen personeel

Er is plek zat, maar een tekort aan personeel zorgt voor grote problemen.

Gevangenissen

De Nederlandse gevangenissen puilen uit. Nou ja, er zijn wel cellen beschikbaar, maar er zijn geen mensen om de bajesen fatsoenlijk te runnen, de gedetineerden te bewaken en ga zo maar door. En dat zorgt voor drastische beslissingen.

Zo is de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die namens de minister straffen en vrijheidsbenemende maatregelen uitvoert die door de rechter zijn opgelegd, begonnen met veroordeelde criminelen naar huis te sturen. Dit om plaats te maken voor andere veroordeelden die nog een straf hebben openstaan. Dat schrijft de Telegraaf na bevestiging van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Enkelbandje

Dat de capaciteitsdruk uit de klauwen loopt, is al langer bekend. Vorig jaar juni is er naar verluidt dan ook aan de bel getrokken bij de Kamercommissie Justitie en Veiligheid. De politiecellen barsten uit hun voegen, net als de gevangenissen, waardoor er nauwelijks doorstroom mogelijk is.

Eind vorig jaar werd duidelijk dat sommige criminelen daarom niet naar de cel gingen, maar naar huis. Met een enkelbandje, dat dan weer wel.

Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming legde destijds al uit dat het niet een kwestie is van een cellentekort. Door ziekte, vertrek en openstaande vacatures hebben de bajesen in Nederland simpelweg niet genoeg mensen om alle posten te bezetten. Mensen niet naar de bajes maar met enkelband naar huis sturen noemde hij 'pijnlijk en onwenselijk', maar tegelijkertijd ook 'de beste (tijdelijke) oplossing van het probleem'.

Tbs'ers

Dat mensen rechtstreeks vanuit de politiecel naar huis worden gestuurd in plaats van naar de gevangenis, was dus al bekend. Na het nieuwe Telegraaf-artikel echter ook duidelijk geworden dat veroordeelde criminelen in de gevangenissen eerder naar huis worden gestuurd. Dat gaat volgens de krant om tientallen per week, en in totaal 310 mensen die op korte termijn de bak uit lopen. Ook zij dragen een enkelband.

Een ander probleem waar het gevangeniswezen nu mee kampt, is het tekort aan forensische zorg voor veroordeelde tbs'ers. Naar verluidt wachten 170 tbs'ers op hulp. Die mensen zitten nu in de gevangenis, wat gevaarlijke situaties kan opleveren voor zowel personeel als andere gedetineerden. Tegen de Telegraaf geeft Jan Keijser van de DJI aan dat er 'grote zorgen' zijn om de problemen in de Nederlandse gevangenissen.

Nieuws
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / Regiofotografie