Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nederlandse gevangenissen te vol, honderden criminelen krijgen enkelband

Criminelen die eigenlijk een celstraf zouden moeten uitzitten, worden in plaats daarvan met een enkelband naar huis gestuurd.

Gevangenissen

Donderdag 30 november bracht de Telegraaf het nieuws dat Nederland kampt met 'overvolle gevangenissen'. In het artikel stelt demissionair minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind dat er sprake is 'van zodanige krapte dat er onvoldoende celcapaciteit is om alle gedetineerden te plaatsen'.

Die 'onvoldoende celcapaciteit' betekent niet dat er niet genoeg cellen zijn, legt Weerwind uit. Het probleem zit 'm meer in het gebrek aan personeel. Door ziekte, vertrek en openstaande vacatures hebben de bajesen in Nederland simpelweg niet genoeg mensen om alle posten te bezetten. De oplossing van de demissionaire D66-minister? Criminelen naar huis sturen met een enkelband. Zelf noemt hij dat 'pijnlijk en onwenselijk'. Toch denkt hij dat dit de beste (tijdelijke) oplossing van het probleem.

Honderden

Om hoeveel criminelen het gaat, werd gisteren niet verteld. De Telegraaf schrijft vandaag echter dat de cijfers inmiddels bekend zijn gemaakt. En wat blijkt? Voor de komende maanden stonden er volgens een woordvoerster "670 mannelijke zelfmelders op de planning om zich bij een penitentiaire inrichting te melden."

In ieder geval 310 daarvan hebben al te horen gekregen dat die melding wordt ingetrokken. De rest had überhaupt nog geen uitnodiging ontvangen.

Wanneer het personeelstekort in de Nederlandse gevangenissen weggewerkt is, is niet duidelijk.

Nieuws
  • De Telegraaf
  • Adobe Stock