Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wanneer begin je met de decoratie voor Kerstmis? 

Hoe eerder je begint, hoe rustiger je het thema kunt uitdenken en vormgeven. 

Wanneer begin je met de decoratie voor Kerstmis? 

Houd je van de gezellige sfeer in huis rond de kerstdagen? Een complete en sfeervolle decoratie vraagt om een goede voorbereiding. Wanneer begin je en waar moet je allemaal aan denken? Je leest het hier.

Wanneer zet je de kerstboom neer?

Vanuit de traditie zetten we na Sinterklaas de kerstboom pas in de kamer. Dat is dus op zijn vroegst op 6 december. Maar steeds vaker zie je dat mensen van die datum afwijken. Ze volgen dan bijvoorbeeld de Amerikaanse gewoonte om dit al in november te doen. Of je kijkt naar het moment waarop in Duitsland de kerstmarkten beginnen. Dat is in sommige gevallen al in oktober.

Wat je ook doet, de voorbereiding voor de kerstdecoratie begint al veel eerder en kan al in de zomer starten. Want hoe eerder je begint, hoe rustiger je het thema kunt uitdenken en vormgeven. Wat dat betreft, is het handig dat je veel kerstdecoratie gewoon online kunt bestellen en niet afhankelijk bent van het seizoensaanbod. De YourSurprise kerstcadeau collectie is bijvoorbeeld het heel jaar verkrijgbaar.

Doe tijdig ideeën op voor het thema van je kerstdecoratie

Het decoreren van je huis in kerstsfeer begint met het thema dat je kiest. Doe op sociale media inspiratie op als het gaat om kleuren en de trends die voor dit jaar verwacht worden. Kijk daarbij natuurlijk ook naar je eigen smaak. De mogelijkheden lopen uiteen van glitters en opvallende kleuren tot bescheiden en traditioneel. Bepaal daarnaast of je alleen de kerstboom in stijl wilt maken of dat je ook de rest van de woonkamer hierop aanpast. Want dan moet je op zoek naar bijpassende accessoires.

Denk daarbij niet alleen aan kaarsen, maar ook bijvoorbeeld aan sierkussens voor op de bank of een decoratie in stijl voor op de vensterbank. Vergeet bovendien de verlichting niet. Controleer of de huidige kerstverlichting het nog allemaal doet en vervang oude lampjes bijvoorbeeld door slingers met energiezuinige ledlampen.

Decoreer zowel binnen als buiten

Tijdens de feestdagen zit je voornamelijk binnen. Toch kan buitendecoratie ook bijdragen aan een feestelijke sfeer. Zeker als je 's avonds de gordijnen naar de achtertuin open hebt en uitzicht wilt op een vrolijk verlichte tuin. Ben je van plan een winterbarbecue in je buitenkeuken te houden, dan breng je daar natuurlijk ook kerstdecoratie aan. Kies voor een kerstboom in dezelfde kleuren als de boom binnen. Of ga voor een boom in een natuurlijk thema dat past bij de inrichting van je tuin. Ook hier mag de verlichting niet ontbreken. Denk aan lichtslingers langs de schutting of enkele lantaarns aan de rand van je terras.

Maak je kerstdecoratie compleet met een gedekte tafel

Geniet tijdens de feestdagen dubbel van het feestelijke gevoel door ook de eettafel sfeervol te dekken. Kies voor een tafellaken met bijpassende servetten en zet je mooiste servies op tafel. Als blikvanger decoreer je de tafel met een kerststuk, waar je de decoratie, die je in de kerstboom hebt gebruikt, in terug laat komen. Een paar kaarsen in mooie standaards erbij maken het geheel helemaal compleet.