doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Zo hang je gordijnen op als een vent

Een kamer decoreren is nou niet bepaald je hobby, maar af en toe moet er toch wat gebeuren in huis. Zoals gordijnen ophangen, nogal cruciaal wanneer je thuis een beetje privacy wilt hebben. Je hoeft geen stylist te zijn om te zien dat een kamer er zonder iets voor de ramen een beetje kaal uit ziet.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
gordijnen

Er zijn een hoop gordijnen in de wereld, en daar hoeven we niet te diep op in te gaan. Maar handig is wel om te weten hoe je de dingen ophangt. Daar zul je niet alleen zelf beter van slapen, maar ook de buren een plezier mee doen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Waarom iets voor de ramen?

Gordijnen zijn er vooral voor privacy, voor het weren van daglicht en het een stukje isolatie. Je kunt ze ook zien als een prachtige blikvanger die echt een design statement kunnen maken in je woonkamer, maar dat doen we niet. Ga gewoon voor simpel wit, grijs of zwart en focus vooral op de functionaliteit van de raambekleding.

Ben je net verhuisd of in een nieuwbouwwoning gaan zitten, dan is het goed om te weten dat er keuze is wanneer het op gordijnen aankomt. Je kent ongetwijfeld de lappen stof die aan een rails hangen, maar er zijn ook strakkere varianten. Zo kun je gaan voor wat plissé gordijnen heten, zowel top down of top down bottom up. Fijn is hier dat er geen rails hoeft te worden geïnstalleerd, en ze ook voor kiepramen geschikt zijn.

De juiste maat nemen

Het enige wat je in feite hoeft te onthouden bij het uitzoeken en bestellen van gordijnen, is dat ze echt de juiste maat moeten hebben. Niets zo vervelend als mooie black-out gordijnen aan te schaffen, waar er dan vervolgens nog een rand licht langs komt, omdat ze toch niet helemaal aansluiten.

Ga je voor hangende gordijnen, neem dan een rails of roede die een stuk breder dan het raam is. Je mag er aan beide kanten tot wel 30 centimeter uitsteken, zodat je de gordijnen vervolgens helemaal naast het raam open kan duwen. Zo heb je optimaal licht binnen. Hang de roede ook zo hoog mogelijk, waarmee het raam en de ruimte groter zal lijken. Het is altijd fijn wanneer iets groter lijkt dan het eigenlijk is.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Ga je voor plissé gordijnen of bijvoorbeeld een duo rolgordijn, dan is het juist belangrijk precies pas te gaan. Niet te strak, want dan rolt het ding niet goed naar beneden, niet te los want dan komt er langs alle kanten licht door. Bepaal eerst of je de gordijnen binnen het frame (‘in de dag’) of erop (‘op de dag’) gaat hangen, en ga dan aan de slag met de rolmaat.

Gordijnen monteren

Heb je de juiste maat gordijnen eenmaal besteld en in huis, dan kan het feest beginnen. Zorg dat je de juiste materialen bij de hand hebt. Sowieso alle schroefjes en stukjes die bij de gordijnen zelf horen, en qua gereedschap zijn een schroevendraaier, een ladder, een elektrische boor, een meetlint en een waterpas handig.

Teken vervolgens af waar je de beugels of de roede gaat ophangen. Heb je verschillende ramen, dan wil je de gordijnen overal op dezelfde hoogte en breedte hangen, en ook bij voorkeur recht. Bepaal dus de afstand vanaf het kozijn en houdt deze constant. Je kunt hiervoor een template maken van een stukje karton, of gewoon goed afmeten als een baas.

Woon je in een wat ouder huis, houdt er dan rekening mee dat de muren en het plafond zelf niet helemaal recht kunnen lopen. Je kunt hier kiezen om de gordijnen toch waterpas op te hangen, of juist in lijn met de lichte helling van het plafond. Hang je namelijk dingen recht in een scheef huis, dan lijkt het alsof je het scheef hebt opgehangen, als een soort optische illusie. Dit is trouwens een mooi excuus als de boel zelf scheef is komen te hangen.

De gordijnen ophangen

Het lastigste gedeelte is nu achter de rug, want heb je eenmaal de beugels of de roede op zijn plek, dan zitten de gordijnen zelf er ook zo op. Tenzij je er nu dus achter komt dat je toch verkeerd hebt gemeten. Gordijnen zweven idealiter net boven de grond of vensterbank, maar als ze iets langer of korter zijn dan kom je daar prima mee weg, als ze het licht en pottenkijkers maar buitenhouden.

Nu mag je trots je eigen werk bewonderen, en vanavond met een fijn gevoel de kamer verduisteren. Zo blijft wat er in je slaapkamer gebeurt, ook in je slaapkamer.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws