Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Waarom moest beroepscrimineel Dwight 'Groothoofd' Mook dood?

In juli vorig jaar eindigde het leven van Dwight Mook toen hij werd doodgeschoten op een parkeerterrein in Amsterdam. Het maakte een einde aan de gewelddadige criminele carrière van de man met de bijnaam ‘Groothoofd’, die in 2001 zelf iemand om het leven bracht. De mogelijke daders staan binnenkort terecht. 

Dwight Mook

“Klara, klara man!” schreeuwt de persoon plotseling met wie Dwight Mook staat te praten op een afgelegen parkeerterrein in Amsterdam. Mook moet verbaasd hebben opgekeken als een andere man uit de bosjes komt gesprongen. Veel tijd om zich af te vragen waarom deze man ineens verschijnt, zal hij niet hebben gehad. Maar dat wordt snel duidelijk. Diezelfde persoon begint op hem te schieten en raakt hem in zijn bovenbeen. Dat lijkt een geluk te zijn voor Mook. Hij is niet meteen dodelijk geraakt. Vrienden van hem slagen erin hem een auto in te trekken en rijden naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Het is het BovenIJ-ziekenhuis in Amsterdam-Noord, het stadsdeel waar de schietpartij plaatsvond, in de wijk De Banne.

Maar de 43-jarige Dwight Mook heeft het geluk toch niet aan zijn zijde. De kogel heeft een slagader in zijn been geraakt. Hij overlijdt korte tijd later in het ziekenhuis. Terwijl een rode auto met een Belgisch kenteken, met een bloedvlek op de voorbumper, nog steeds bij de slagboom van de ingang staat geparkeerd. Het is de middag van 18 juli 2023.

Op het doodlopende terrein in Amsterdam-Noord waar de schietpartij plaatsvond, staan een jaar later een aantal auto’s geparkeerd. Het is er vooral druk met voorbijfietsende tieners, die op weg zijn naar de sportvelden van de aangrenzende hockeyvereniging en de voetbalclub. Het lijkt een onschuldige omgeving.

Een skatebaan markeert de parkeerplek waar Dwight Mook werd neergeschoten.

Een buurtbewoner laat zijn hondje uit op het terrein waar de geparkeerde auto’s en een met graffiti beschilderde skatebaan het gezicht bepalen. Hij heeft niets meegekregen van de moord op Mook vorig jaar, maar weet wel dat er vaak rubbersporen op het asfalt staan. Als hij dit vertelt, rijdt er een busje van de handhaving van de stad Amsterdam langs. Kennelijk heeft men het parkeerterrein in de route opgenomen sinds de sportverenigingen na de moord op Mook genoeg hadden van de overlast en onveiligheid die ze ondervonden. De voorzitters van de verenigingen klaagden een jaar voor de aanslag op Dwight Mook al over gebruik van lachgas, en ‘autoraces’ die op het terrein plaatsvinden. Ook zou er op deze plek openlijk worden gedeald en zag een bestuurslid op een vroege zaterdagochtend een aantal prostituees aan het werk.

Vlak na de aanslag op Dwight Mook schrijft ‘Willemijn’ al op Twitter dat de parkeerplaats een broeinest is van criminelen, helemaal vol ligt met lachgaspatronen en dat er altijd een paar auto’s in de hoek staan met vage figuren. Directe aanleiding voor de kwaadheid bij de sportverenigingen was vooral de beroving van een 14-jarig lid van de hockeyvereniging van zijn telefoon door een dader met een mes. Groepen jongeren gingen er al eerder vandoor met de telefoons van leden, nadat ze vroegen of ze daarmee even mochten bellen.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

De dood van Dwight Mook maakt definitief duidelijk dat het parkeerterrein een ongure omgeving is. De sportclubs noemden het een ‘alarmerend voorbeeld’. Vooral ook omdat er op het moment van de schietpartij jonge kinderen aanwezig waren op de sportvelden. Burgemeester Halsema besluit daarop onder meer cameratoezicht in te stellen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.