Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Psychologen: man met baard vaker crimineel

Gevhaarlijk.

Baard

Sinds het begin der mensheid dragen mannen al baarden, de baard was er immers eerder dan het scheermes. Maar veel kerels laten de boel ook expres lekker woekeren om een wat mannelijker uiterlijk te krijgen. Een beetje gezichtsbeharing maakt je nou eenmaal direct een stuk ruiger. Tenzij het een lullig vlassnorretje betreft natuurlijk. In dat geval kun je misschien nog beter voor een gladgeschoren blotebillengezicht gaan.

Dan de vraag: zegt een baard wat over iemands persoonlijkheid? Ja, aldus een onderzoek. Mannen met baarden zijn namelijk relatief vaker crimineel.

Meer knokkerij met een gezichtstapijtje

Zeggen de knappe koppen dan dat elke man met een baardje, snor of sik een verhoogd risico loopt op crimineel gedrag? Zeker niet. Maar gemiddeld gezien draagt een crimineel wel vaker een gezichtstapijtje, concluderen de psychologen. En het verband is ook nog duidelijker te zien wanneer het een redelijk lang exemplaar (de baard dan, niet de man die 'm draagt) betreft.

Mannen met een zogenaamde 'big beard' knokken vaker dan gasten die de boel babyglad scheren, zo blijkt. Maar liefst 45% van de harige kerels is weleens verzeild geraakt in een vechtpartij. Dit geldt voor 39% van de geschoren types.

Het verschil tussen harig en glad is nog duidelijker te zien bij steelgedrag: 40% van de mannen met lange haren op de kin zegt weleens wat gestolen te hebben, tegenover 17% van de gladjakkers.

Volgens het onderzoekje vertonen mannen met baarden dus relatief vaker crimineel gedrag zoals stelen of een potje matten.

Lifestyle
  • Independent, Amayzine
  • iStock, themacx