Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rechtszaak Bolle Jos: schokkende details aan het licht gekomen

Een maandelijkse omzet van tussen de 70 en 170 miljoen euro. Dat Bolle Jos een grote speler is in het internationale drugscircuit was al bekend, maar toch verrasten de details die tijdens zijn rechtszaak aan het licht kwamen.

Bolle Jos

Nog nooit is er een hoger bedrag gereserveerd voor een gouden tip. Wie kan vertellen waar Bolle Jos zich schuilhoudt is in een klap twee ton rijker. Ter vergelijking: op het hoofd van Ridouan Taghi stond destijds de helft. Maar wat de opsporingsdiensten ook verzinnen: Bolle Jos, oftewel Jos Leijdekkers, blijft de dans ontspringen, al dik twee jaar. Dat was voor het Openbaar Ministerie geen reden om te wachten met zijn rechtszaak. Uiteraard schitterde de verdachte door afwezigheid.

Bolle Jos is pas 32 jaar en werd in 2011 veroordeeld tot een celstraf van zes jaar wegens het neerschieten van twee mannen bij een caféruzie. In die betrekkelijk korte misdaadcarrière wist hij toch uit te groeien tot een internationaal kopstuk. Aan de hand van drugstransporten die het OM aan hem heeft gelinkt, zijn ze gaan rekenen. De slotsom: Bolle Jos zou maandelijks tussen de 70 en 170 miljoen euro omzetten.

Dan kun je een mislukt transport wel hebben, maar hij weigert zijn verlies te pakken nadat de helft van zijn bestelling is onderschept, in Rotterdam (2019). Het schip vaart door naar Finland, Bolle Jos stuurt een ploeg voor een ‘reddingsactie’. “Chauffeur gijzelen, uitslaan en vastbinden. Je houdt ze onder schot,” stuurt hij via zijn versleutelde telefoon. De twee havenmedewerkers worden zwaar toegetakeld door zijn mannen. “Het was een explosie van geweld tegen twee volledig onschuldige mensen,” aldus de officier in de rechtbank van Rotterdam. De eis: 24 jaar cel, terwijl hij in België begin dit jaar al veroordeeld werd tot 12 jaar. Maar voorlopig geniet Bolle Jos dus nog altijd van zijn vrijheid.