Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

In vuur en vlam op Instagram: de 72-jarige polderdiva Connie Witteman is weer een hit

Nadat ze bijna twintig jaar geleden voor het laatst op het podium stond als Vanessa, maakt de 72-jarige Connie Witteman binnenkort haar comeback als zangeres. Waar ze de afgelopen jaren is geweest? Op Instagram! “Ik beantwoord alle berichten: ’s morgens, ’s middags en ’s avonds.”

Connie Witteman

Zomaar een greep uit de krantenkoppen van de afgelopen jaren over een van Nederlands bekendste diva’s. ‘Connie Witteman last Insta-pauze in (Telegraaf, 25 juli 2020).’ ‘Connie Witteman stopt voorlopig met Instagram: “Even niks, alleen Connie” (Nu.nl, 15 december 2020).’ ‘Connie Witteman neemt pauze van Instagram na aanslag Peter R. de Vries (Story, 12 juli 2021).’ Én: ‘Connie Witteman stopt met Instagram vanwege de oorlog in Oekraïne (Algemeen Dagblad, 1 maart 2022).’
Tussen het sociale medium en haar is het net als tussen Ludo en Janine in Goede Tijden, Slechte Tijden: ze komen altijd weer bij elkaar.

Op 72-jarige leeftijd presteert ze wat normaal gesproken alleen voor tieners en twintigers is weggelegd: ze wordt een influencer genoemd. Connie’s Power had vroeger, in haar hoogtijdagen als zangeres, zomaar de titel kunnen zijn van haar nieuwe album, maar anno 2024 is het toch echt de naam van haar Instagram-account. Het is een vreemde gewaarwording dat ze nu misschien wel meer fanpost krijgt dan toen zij in de jaren 80 met nummers als Upside Down, Dynamite en Cheerio hit na hit scoorde. “Ik beantwoord alle berichten: ’s morgens, ’s middags en ’s avonds twee uur. Dus in totaal zes uur, dat is best wel veel,” vertelt Connie aan een verslaggever van BuzzE. “Het is bijna een dagtaak ja, maar ik doe het toch. Het geeft mij heel veel vreugde, zeker omdat je ook een band met je Insta-vrienden creëert. Iedereen vindt het leuk en positief en gezellig. We maken veel lol.”

Wat ze dan allemaal op haar account plaatst? “Ik zet er vaak mopjes op. Dat vind ik leuk. Het maakt me niet uit of het er wel of niet op hoort. Dat zijn gewoon leuke dingen.” Voor wie haar de afgelopen twintig jaar uit het oog is verloren, is het misschien moeilijk voor te stellen dat Connie nog altijd een enorme groep fans aan zich weet te binden en op Instagram maar liefst 411.000 (!) volgers heeft. Niet zoveel als bijvoorbeeld Maan (937.000), om maar een willekeurige bekende zangeres van de huidige generatie te noemen, maar wél bijna meer dan twee collega-diva’s uit de jaren 70 en 80, Patty Brard (335.000) en Patricia Paay (97.000), bij elkaar.

In de jaren 80 scoorde ze hit na hit.

Vuilniszak als jurk

Zelfs nu ze al jarenlang AOW op haar bankrekening krijgt gestort, voldoet Connie nog altijd aan alle klassieke kenmerken van een diva. Op Instagram houdt ze dat beeld vakkundig in stand door de reeks aan video’s die ze gemiddeld om de week plaatst. In kleurrijke jurkjes en rokjes fladdert ze over het vloerkleed in de gang van haar woning als een model over de catwalk. Haar outfit toont ze via de camera aan haar volgers met een enthousiasme en een trots alsof ze meedoet aan een missverkiezing. Een beetje theater is haar ook niet vreemd. De ene keer flaneert ze door haar huis in niet alleen een groene jurk, maar ook een blauwe cape. Op een ander moment draagt ze een donkere zonnebril zo groot als een skibril. Ook de kettingen om haar nek hebben doorgaans het formaat van een ambtsketen van de burgemeester. Op een grijze haar tussen haar geverfde, goudblonde manen zul je haar niet betrappen en wanneer ze kennelijk getroffen is door een Bad Hair Day draagt ze gewoon een tulband. Het past allemaal bij haar imago.

Maar het feit dat iedereen maar denkt dat ze kind aan huis is bij Gucci, Armani en Chanel zit haar duidelijk niet lekker. In een van haar video’s verklapt Connie hoeveel, of beter gezegd: hoe weinig, ze heeft neergelegd voor de kleding die ze op dat moment draagt: 50 dollar voor haar hakken (gekocht in Amerika, dat dan weer wel), 45 euro voor haar flamingoroze blouse en 19 euro voor haar witte broek met roze motiefjes. Ook schrijft ze er de volgende lap tekst bij: “Ik krijg heel vaak berichten over mijn gezellige kledingkeuze, maar ook dat ik het makkelijk kan doen, daarom wil ik jullie laten weten dat het niet altijd zulke dure merken hoeven te zijn om er leuk uit te zien en daarbij is het ook een hobby van mij is om te ‘mixen en matchen’! Mochten jullie het leuk vinden, laat het mij dan aub weten, want dan doe ik graag met jullie mee om te laten zien dat het ook ‘anders’ kan en uhhhh neeeee…. ik verdien er echt niets mee, gewoon een spontane actie omdat ik jullie geweldige lieve volgers vind, altijd zo meelevend en lieve reacties waarvoor mijn grote dank.”

Tientallen volgers complimenteren haar onder het bericht met haar uiterlijk, onder wie ene ‘Peterdouglas05’. Hij schrijft: “Al trek jij een vuilniszak aan schat! Je blijft een beeldschone diva.” Dat laat Connie zich duidelijk geen twee keer zeggen. Ze mag dan wel aan alle kanten uitstralen dat ze een diva is, ze is allesbehalve vies van een vleugje zelfspot. Dus trekt ze een schaar uit de la, fabriceert ze al knippend haar nieuwste ‘jurk’ en laat ze in haar volgende video zien hoe ze eruitziet in een vuilniszak. Het staat haar nog goed ook. Op haar 72ste heeft ze nog altijd het lichaam van een 19-jarige. “Ik hou van uitdagingen dus dacht waarom niet… zo zie je maar… het hoeft niet altijd veel geld te kosten… gewoon ff bij Appie een ‘rol’ jurken halen.”

Mislukte relaties

Na haar turbulente leven heeft Connie alle reden om cynisch te zijn. Nadat zowel haar eerste als haar tweede huwelijk op de klippen liep, strandde na 21 jaar ook haar huwelijk met Free Record Shop-baas Hans Breukhoven. De relatie die daarop volgde, met aannemer Eugène van Dun, liep ondanks dat ze met hem verloofd was eveneens spaak. Maar behalve een liefdesleven dat nog onstuimiger is dan dat van Gordon kreeg Vanessa de afgelopen 72 jaar nog veel meer voor haar kiezen. Haar oudere zus Lidia overleed aan kanker toen Vanessa nog maar rond de 20 was, haar ex-man Hans Breukhoven stierf later eveneens aan die verschrikkelijke ziekte, met haar geadopteerde kinderen raakte ze gebrouilleerd (later kreeg ze met hen toch weer contact) en uit haar prachtige stadspaleis in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam werd ooit voor tonnen aan juwelen gestolen.

Met ex Eugène van Dun in 2016.

Toch is Vanessa haar levenslust en haar gevoel voor humor nooit kwijtgeraakt. Positiviteit is wat ze op Instagram wil uitstralen. Veel van de lappen tekst die ze op haar account plaatst, begint ze met dezelfde regel: “Scheur met Connie positief de dag door.” Onder aan haar berichten schrijft ze vaak zinnen als: “Fijne avond en lieve kus.” Vaak voegt ze daar ook nog allerlei emoticons aan toe, zoals hartjes, lachende, vrolijke smileys of haar favoriet: twee rood gestifte lippen.
Als vrienden of familieleden van Connie thuis een nieuw hondje verwelkomen, kun je haar op haar Instagram-account berichten zien plaatsen als: “Lieve Marvin/Rick & Nobu, ik wens jullie heel veel plezier met jullie gezinsuitbreiding.” Dat veel van haar volgers geen flauw idee hebben wie Marvin, Rick en Nobu zijn, doet er voor haar niet toe. Elk moment om een vleugje zonneschijn te verspreiden, grijpt ze met beide handen aan.

Samen met haar huidige partner Henk de Vries.

Omdat ze door al haar levenservaring nu eenmaal ook een antenne heeft ontwikkeld voor de minder leuke zaken van het leven kun je haar op Instagram óók opeens zien waarschuwen voor onbetrouwbare types. “VERTROUW NIET OP DEGENEN DIE JE LEVEN BINNENKOMEN ALS JE GELUKKIG BENT… MAAR HOUD VAST AAN DEGENEN DIE JE MOEILIJKSTE MOMENTEN HEBBEN GEKEND EN… ERVOOR KOZEN OM TE BLIJVEN...,” schrijft ze op zulke momenten in chocoladeletters. Maar ook dit soort berichten sluit ze altijd af met: “Fijne dag en lieve kus.”

Toch zou ze geen ware diva zijn als ze niet af en toe een hoop stront over iemand heen flikkert. Over Gordon: ‘Zijn stem is net zo vals als zijn karakter’

Schieten op Gordon

Toch zou Connie geen ware diva zijn als ze niet af en toe een hoop stront over iemand heen flikkert. Eén persoon in het bijzonder haalt bij haar regelmatig het bloed onder haar nagels vandaan: Gordon. Hij is voor Connie wat Theo Maassen voor Patricia Paay en oud-Luv’-zangeres José Hoebee voor Patty Brard is. Connies afkeer tegenover Gordon is al jaren oud en dateert van 2013. Toen zij had toegezegd een liedje te komen zingen in een door hem gepresenteerde benefietshow, maar ze zich daar uiteindelijk toch voor afmeldde, belde Gordon haar woedend op en brieste hij: “Wat ben je toch ook een vuil, vies, goor, verwend secreet.” De donkere en valse kant in Connie drukte tijdens dat telefoongesprek stiekem op ‘record’, nam het zonder Gordons medeweten op en bracht het vervolgens nog naar buiten ook. Daarop nam Gordon wraak. In een live-uitzending op RTL 4 onthulde hij aan heel Nederland alle tien de cijfers van haar telefoonnummer. Sindsdien is een vredesovereenkomst tussen hen nog verder weg dan nu tussen Poetin en Zelensky.

Onlangs, toen Gordon zijn comeback als zanger gestalte gaf met een optreden haast nog valser dan Mia en Dion, stond Connie uiteraard vooraan om verbaal op hem te schieten. Op haar Instagram-account plaatste ze een peiling waarbij haar volgers hun mening konden geven over Gordons optreden. Maar liefst 87 procent van de stemmers koos voor de optie: “Dit is echt een heel treurige comeback.” Veelzeggend, vond Connie. Behalve de uitslag van de poll deelde ze ook haar eigen waarneming nog even. “Zijn stem is net zo vals als zijn karakter.” Toen een van haar volgers hem vervolgens een ‘vreselijke man’ noemde, deed Connie nog een extra duit in het zakje. “Helaas is innerlijke beschaving niet te koop, anders zou hij nu straatarm zijn… Als je voor een dubbeltje geboren bent, zul je nooit een kwartje worden.”

De comeback van Vanessa

Nadat Connie Witteman bijna twintig jaar geleden voor het laatst op het podium stond als Vanessa, kondigde de 72-jarige zangeres onlangs haar comeback aan. In de Amsterdamse Gashouder is zij op vrijdag 26 juli de hoofdact tijdens de opening van Milkshake, een dancefestival dat zich afzet tegen het hokjesdenken en zodoende zeer populair is onder queers. “Al jaren krijg ik onwijs veel berichten op mijn DM van mijn volgers en fans of ik nog een keer het podium zal betreden,” vertelt ze in het persbericht waarmee ze haar comeback aankondigt. “Toen ik voor de zoveelste keer weer benaderd werd, dit keer door de organisatie van Milkshake, hoefde ik dan ook niet lang na te denken.”

Laten we voor haar hopen dat haar comeback beter wordt dan die van Gordon.

‘Guido den Aftrekker’

Connie heeft nu eenmaal haar hart op de tong. Niet alleen Gordon, maar ook tal van andere BN’ers die om de een of andere reden de verkeerde snaar bij haar raken, trakteert ze op Instagram openlijk op haar explosieve mening. Zo vrolijk als ze klinkt als iemand in haar directe omgeving zijn gezin uitbreidt met een hond, zo vals kan ze uit de hoek komen als ze zich aangevallen voelt of als ze van mening is dat iemand onzin verkondigt. Toen Famke Louise tijdens de coronapandemie een oproep deed om massaal de coronaregels te negeren, was dat voor Connie aanleiding om de zangeres in een video op Instagram rechtstreeks aan te spreken. Ze zei: “Ik vind het puberaal gedrag en denk dan bij mezelf: hé, snotneus, wie ben je wel?!”

Frits Huffnagel, de voormalige politicus die tegenwoordig om onverklaarbare redenen als deskundige aan tafel zit bij Shownieuws, trok haar aandacht nadat hij op televisie in een enorme ruzie was beland met Patty Brard. Hem kwalificeerde Connie als ‘een uitzonderlijk laffe man’. Bart Ettekoven, hoofdredacteur van Weekend, noemde ze ‘Pinokkio’.

In jurkjes en rokjes fladdert ze door haar woning als een model over de catwalk. Haar outfit toont ze haar volgers alsof ze meedoet aan een missverkiezing

Het gebeurt allemaal op hetzelfde Instagram-account als waarop ze in haar kleurrijke jurkjes door haar huis fladdert. Connie is een emotionele vrouw. Stuit ze op iets dat haar niet aanstaat of voelt ze de behoefte om zichzelf te verdedigen, dan verandert ze van een dame die positiviteit wil uitstralen tijdelijk in een bloeddorstig monster. Connie klimt dan in de pen, schrijft terwijl de stoom uit haar oren spuit alles op wat in haar op komt en drukt vervolgens zonder nadenken op publiceren.
In september 2020 gebeurde dat ook, toen ze de nieuwste editie van Story onder ogen kreeg.

Daarin stond een interview met niemand minder dan haar ex Eugène van Dun. De kop van het artikel luidde: ‘Ex-vriend Eugène klaagt: Connie is een slecht mens…’ Schuimbekkend las Connie het interview van begin tot eind. Daarna pakte ze haar telefoon en richtte ze haar pijlen niet op haar ex, maar op de hoofdredacteur van Story, Guido den Aantrekker. Al noemde Connie hem consequent anders: Guido den Aftrekker. “Dit heeft hoofdredacteur Guido den Aftrekker goedgekeurd om in zijn blad te plaatsen,” brieste ze. Vervolgens richtte ze zich rechtstreeks tot hem. “Jij bent in staat om je vrouw voor een paar euro te verkopen op de markt.” Ook haalde ze een oud artikel aan, uit 2016, waarin hij aangaf te stoppen met de roddelpers. “25/5/2016 staat er toch dat je zou stoppen? Lieg je ook zo tegen je vrouw?” Als klap op de vuurpijl trakteerde ze hem op haar mening over zijn optredens bij Shownieuws. “Daardoor zijn de kijkcijfers bij Shownieuws zo laag geworden, mensen haken af.” In haar woede vergat Connie om haar meest gebruikte zin te typen: “Fijne avond en lieve kus.” Het hoort bij het leven van een diva, zullen we maar zeggen.

Met Hans Breukhoven, van wie ze in 2009 scheidde.

‘Mijn leven is nu compleet, zonder showbizz’

Toen Connie Witteman nog de echtgenote was van Free Record Shop-baas Hans Breukhoven, tussen 1987 en 2009, hadden premières en rode lopers een haast magnetische aantrekkingskracht op haar. Tegenwoordig heeft ze een relatie met Henk de Vries, oprichter van coffeeshop The Bulldog. Sindsdien duikt ze een stuk minder vaak in de media op. “Henk houdt niet van publiciteit. Althans niet van publiciteit over zijn privéleven. Hij houdt er niet van om met mij op een feestje te gaan poseren voor fotografen of televisieploegen. Hij is geen man die graag op de voorgrond treedt.”

Niet alleen haar vriend, maar ook Connie zelf heeft geen behoefte meer aan een leven in de schijnwerpers, stelt ze. “Het is mooi geweest. Ik zou ook niet meer mijn draai kunnen vinden. Mijn leven is nu compleet, zonder showbizz.” Het grappige hieraan is natuurlijk dat Connie deze uitspraken doet in een interview in nota bene Privé. Zeggen dat je geen behoefte hebt aan de showbizz in misschien wel het epicentrum van de showbizz typeert natuurlijk de ware diva in haar. Aandacht zal altijd een verslaving voor haar zijn: krijgt ze het niet meer op de rode loper, dan wel van haar 411.000 volgers op Instagram.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Entertainment
  • ANP, NL Beeld, Instagram