Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

8 jaar cel voor bekend onderwereldfiguur Sjaak B. (53)

Sjaak B. moet brommen. De rechter legde de beroepscrimineel eind vorige week 8 jaar cel op voor de handel in 'zwaar wapentuig' en witwassen.

Sjaak B.

Halverwege 2022 werd Sjaak B. opgepakt. Aanleiding voor de arrestatie was de vondst van een loods vol wapens - van snipers en machinegeweren, tot explosieven, een mijn en munitie. De opsporingsdiensten kwamen B. (en enkele medeverdachten) op het spoor door gekraakte pgp-telefoons.

Het OM eiste eind vorig jaar 10,5 jaar tegen Sjaak B. voor zijn aandeel in de wapenhandel, het wapenbezit en witwassen. De straf die de rechter uiteindelijk heeft uitgesproken valt iets lager uit.

Zeer bekende naam

Sjaak B. wordt gezien als heuse 'onderwereldveteraan'. De 53-jarige beroepscrimineel werd in de jaren 90 al veroordeeld voor het doodschieten (doodslag) van een man in een café in Badhoevedorp, de plaats waar hij opgroeide als zoon van een autohandelaar. Een andere caféganger raakte gewond bij de schietpartij.

Volgens het Parool maakte B. er nooit een geheim van dat hij wapenfanaat was. De hoofdstedelijke recherche zou hem zelfs eind jaren 80 al in beeld hebben gehad als wapenhandelaar.

Op enig moment kwam hij in beeld in het beruchte Passage-proces, waarin een hele rits verdachten terecht moesten staan voor een reeks liquidaties die tussen 1993 en 2006 gepleegd zijn. Het ging vooral om afrekeningen in de Amsterdamse onderwereld. Sjaak B. werd in eerste instantie verdacht van het ombrengen van Heineken-ontvoerder Cor van Hout, maar werd uiteindelijk enkel veroordeeld voor wapenhandel en -bezit. Hij kreeg toen 5,5 jaar opgelegd.

Overleefde aanslag

Begin 2015 overleefde Sjaak B. een moordaanslag in Panama-stad. Daar werd hij in een restaurant van achteren door zijn hoofd geschoten. De Badhoevedorper raakte zwaar gewond, maar overleefde het drama. Na een herstelperiode van maanden werd hij opgepakt in Nederland omdat zijn naam viel in het liquidatieproces Passage. Wat de reden is geweest van de aanslag op Sjaak B. in Panama is nooit helemaal duidelijk geworden.

Misdaad
  • Crimesite, Het Parool
  • Politie