Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Fantastische filmfeiten over: Home Alone

In de aanloop naar de 96ste editie van de jaarlijkse Oscaruitreikingen nemen we u in deze serie mee langs opmerkelijke filmfeiten over de meest geliefde Hollywoodfilms. In dit deel een van de meest herhaalde kerstfilms ooit gemaakt: Home Alone.

Home Alone

Het verhaal in één zin
Een 8-jarige die per ongeluk alleen thuis is gelaten, moet op kerstavond zijn huis verdedigen tegen een paar niet al te slimme inbrekers.

Genre
Komedie

Home Alone in cijfers
Kosten: $ 18 miljoen | Opbrengst: $ 477 miljoen | Oscars: 0

1. Plot

Wanneer de familie McCallister op vakantie gaat, blijft de 8 jaar oude Kevin (Macaulay Culkin) vlak voor Kerstmis per ongeluk alleen achter in de enorme woning van zijn ouders. Al snel nadat hij erachter komt dat hij alleen thuis is, moet hij het huis op creatieve wijze zien te verdedigen tegen de stuntelige inbrekers Harry (Joe Pesci) en Marv (Daniel Stern).

2. De man die Hollywood een glimlach gaf

Als je fan bent van komische films uit de jaren 80 en 90, dan ben je fan van schrijver en regisseur John Hughes. Ga maar na: Mr. Mum, National Lampoon’s Vacation, Sixteen Candles, The Breakfast Club, Weird Science, Ferris Bueller’s Day Off, Planes, Trains & Automobiles, Uncle Buck, National Lampoon’s Christmas Vacation, Beethoven, Dennis the Menace, 101 Dalmatiërs en Flubber… allemaal ontsproten aan het hoofd van Hughes. Opgegroeid in autostad Grosse Pointe, Michigan, heeft hij als jonge jongen vrijwel geen vrienden in zijn buurt. Hij is de enige jongen van zijn leeftijd in de wijk en vindt zich verder omringd door ‘lastige’ meisjes en ‘oude mensen’. Uit verveling begint hij verhalen te schrijven, waarbij hij graag de lach de boventoon laat voeren. Van zijn vluchtige hobby maakt hij later zijn werk. Hij zou tot zijn overlijden in 2009 het scenario schrijven voor in totaal 53 films, series en games, en acht films regisseren. Zijn bekendste film als regisseur is The Breakfast Club, geïnspireerd op een eigen verhaal. Maar zijn bekendste scenario is dat van de film die we sinds 1990 elk jaar weer in de dagen rond Kerstmis op televisie zien: het iconische Home Alone.

Scenarioschrijver John Hughes

3. Warner Bros. cancelde de film

Anno 2023 is Home Alone 33 jaar oud, maar nog altijd een tijdloze klassieker én nog altijd een melkkoe voor filmstudio 20th Century Fox. Omdat de film elke kerst weer talloze keren herhaald wordt, levert Home Alone de studio nog altijd geld op. En dan te bedenken dat de film oorspronkelijk uitgebracht zou worden door een andere filmstudio. Die studio, Warner Bros. start met de filmopnames, maar besluit vanwege forse budgetoverschrijdingen de productie halverwege te stoppen. Even lijkt het erop dat Home Alone nooit afgemaakt zal worden, maar dan stapt 20th Century Fox in. Ze kopen de rechten van Warner, maken de film af en vangen een vette winst. Tot op de dag van vandaag geldt bij Warner Bros. dat de titel Home Alone niet hardop mag worden uitgesproken…

4. Over dat budget…

Het oorspronkelijke budget onder Warner Bros. voor Home Alone is 14 miljoen dollar, onder 20th Century Fox groeit dat tot iets meer dan 18 miljoen. Geen kattenpis, maar nou ook geen fortuin. Om de film mogelijk te maken, moeten de acteurs genoegen nemen met een bescheiden salaris, en worden grote kostenposten in het script van Hughes buiten beschouwing gelaten. Kevin is doodsbang voor de grote stookoven in de kelder en oorspronkelijk zou daar nog een hele droomscène omheen gebouwd zijn. Wanneer blijkt dat de kosten voor die scène meer dan 1 miljoen dollar bedragen, gaat daar een dikke streep door. Hoordrolspeler Macaulay Culkin krijgt ‘slechts’ 110.000 dollar voor Home Alone. Voor het vervolg Home Alone 2: Lost in New York vangt hij meer: 4.500.000 dollar.

De grote stookoven in de kelder.

5. Geen Home Alone zonder Uncle Buck

Het idee voor Home Alone onstaat in het hoofd van scenarioschrijver en regisseur John Hughes tijdens de filmopnames van zijn komedie Uncle Buck uit 1989, waarin acteur John Candy én een piepjonge Macaulay Culkin de hoofdrol spelen. In die film krijgt de jongen een oom als oppas terwijl zijn ouders op pad zijn, maar het brengt Hughes op een idee: wat als hij in een volgende film alleen in huis achter blijft en zichzelf moet zien te redden? De rest is geschiedenis…

Met John Candy in Uncle Buck

6. Er is maar één Kevin

Hoewel filmstudio 20th Century Fox en regisseur Chris Columbus meer dan 200 kinderen auditie laten doen voor de rol van Kevin, weet schrijver John Hughes tijdens de opnames van Uncle Buck dus al dat de rol naar Macaulay Culkin moet gaan. Regisseur Chris Columbus is eigenlijk meer gecharmeerd van een andere jonge acteur, komiek John Mulaney, maar na wat overpeinzingen krijgt Hughes toch zijn zin.

7. Het Home Alone-huis I

Alle binnenopnames in het huis dat Kevin uit alle macht probeert te beschermen tegen de inbrekers zijn opgenomen in de gymzaal van een middelbare school. De New Trier Township High School in Winnetka, Illinois is een niet meer in gebruik zijnde school die door John Hughes eind jaren 80, begin jaren 90 voor meerdere filmprojecten wordt gebruikt. Vrijwel alle binnenruimtes die je in Home Alone ziet, zijn als decors opgebouwd in de gymzaal. De scène waar Kevin door een ondergelopen kelder waadt, is opgenomen in het voormalige zwembad van de school.

8. Het Home Alone-huis II

Het iconische Home Alone-huis van buiten is geen decor, maar een echt bestaande woning, gelegen op steenworp afstand van de New Trier Township High School. De woning staat op 671 Lincoln Ave in Winnetka, een voorstad van Chicago, en telt tien slaapkamers en zes badkamers. De marktwaarde is ongeveer 2,5 miljoen dollar, maar gezien de unieke geschiedenis van het pand uit 1920 is de verwachting dat het bij verkoop misschien wel het dubbele oplevert.

9. Het Home Alone-huis III

Nog een laatste weetje over het Home Alone-huis is de binding met de comedyserie Friends. In het allerlaatste seizoen van de show in 2004 zien we Monika en Chandler Bing (Courteney Cox en de dit jaar helaas overleden Matthew Perry) hun droomhuis kopen en hoewel die woning volgens het verhaal in een buitenwijk van New York staat, lijkt het huis verdacht veel op het huis uit Home Alone. Sterker nog, het is hetzelfde pand. De producenten van Friends hebben opnames van Home Alone gebruikt voor dit happily ever after-eindshot van de Bings.

10. Van Home Alone naar Harry Potter

Home Alone betekent de definitieve doorbraak voor filmregisseur Chris Columbus, die tot dat moment alleen de amper noemenswaardige films Adventures in Babysitting en Heartbreak Hotel achter zijn naam heeft staan. Home Alone maakt van hem een grote meneer in Hollywood, die in latere jaren onder andere de eerste twee Harry Potter-films zou regisseren. Toch scheelt het niet veel of John Hughes en niet Chris Columbus regisseert Home Alone. Oorspronkelijk is het namelijk de bedoeling dat Columbus National Lampoon’s Christmas Vacation regisseert, eveneens gebaseerd op een script van Hughes, maar na een flinke aanvaring met hoofdrolspeler Chevy Chase besluiten de mannen van filmproject te ruilen. Hughes maakt de film met Chevy Chase en Columbus mag zich op Home Alone storten. Een ruil uit duizenden voor Chris Columbus.

Regisseur Chris Columbus

11. Bijna geen Joe Pesci

Home Alone maakt van Macaulay Culkin een wereldster, maar het zijn zeker ook de acteerprestaties van de Wet Bandits Harry (Joe Pesci) en Marv (Daniel Stern) die de film dragen. Hoewel we Joe Pesci vooral van serieuze films kennen als Goodfellas en Casino, beschouwt hij zelf zijn rol in Home Alone als een van zijn favorieten. Toch scheelt het niet veel of niet híj maar een andere acteur kruipt in de huid van Harry. Danny DeVito, Bob Hoskins, Kurt Russell, Tommy Lee Jones, Jon Lovitz, zanger Phil Collins én Robert De Niro zijn eerder in beeld om de rol te spelen. Vooral Pesci’s opvliegende karakter maakt hem volgens Hughes en Columbus uiteindelijk de ideale man voor Harry.

12. Bijna geen Daniel Stern

En dan die andere Wet Bandit... De acteur die we uiteindelijk gestalte zien geven aan Marv is Daniel Stern, maar ook zijn optreden komt niet zonder slag of stoot tot stand. Stern is in tegenstelling tot Pesci wél eerste keus voor de rol, maar krijgt maar voor zes weken aan salaris betaald. Wanneer tijdens de opnames blijkt dat er twee weken meer tijd nodig is, maar hij hiervoor geen cent extra krijgt, stapt Stern uit het Home Alone- project. Zijn vervanger is acteur Daniel Roebuck, maar waar Pesci en Stern wél onderlinge chemie hebben klikt het niet met Roebuck. Uiteindelijk kiest het productieteam eieren voor zijn geld en halen ze Stern terug, mét betaling van de twee weken extra salaris.

13. Macaulays broertje doet ook mee

Macaulay Culkins twee jaar jongere broer Kieran Culkin speelt ook een kleine, maar memorabele rol in de film. Hij is namelijk Kevins bedplassende neefje Fuller. Wanneer Kevin hoort dat hij zijn bed voor de nacht moet delen met Fuller, wordt hij woest en moet hij voor straf op zolder slapen, waarna men hem de volgende ochtend vergeet en de pret begint. Kieran Culkin acteert nog steeds en heeft recent een grote rol in de serie Succession.

14. Het jaar van Joe Pesci

1990 is in alle opzichten een bijzonder jaar voor Joe Pesci. Niet alleen vanwege Home Alone, maar ook omdat hij dat jaar in de film Goodfellas van regisseur Martin Scorsese schittert. Het contrast tussen de twee rollen kan bijna niet groter: een stuntelige crimineel versus een bikkelharde maffioso. Beide rollen vormen een hoogtepunt in de carrière van Joe Pesci. Waar Home Alone hem waarschijnlijk tot in de eeuwigheid een plek op televisie tijdens de kerstdagen oplevert, levert Goodfellas Pesci datzelfde jaar zijn eerste – en tot op heden enige – Oscar op.

Joe Pesci wint een Oscar voor zijn rol in Goodfellas

15. Stuntelige stunts

De wijze waarop Kevin met allerlei valstrikken de ouderlijke woning beschermt tegen de inbrekers blijft hilarisch, maar doe ze alsjeblieft thuis niet na. De scène waarbij Marv een strijkijzer tegen zijn hoofd krijgt zou in werkelijkhed een schedelbasisfractuur opleveren en de gasbrander op Harry’s hoofd zou hem derdegraadsbrandwonden opleveren. Veel van de stunts zijn nagespeeld door stuntmannen, maar niet zonder zorgen bij de crew, zo herinnert Chris Columbus zich: “De ongelukken van Harry en Marv zijn hard en behoorlijk in your face. Elke keer dat de stuntmannen een van die stunts deden, was het voor ons als regie in eerste instantie niet grappig. We keken ernaar en ik bad gewoon dat de jongens nog leefden. Pas nadat ze opstonden, het goed maken en we de scène terugkeken, waren we ontspannen genoeg om te lachen.”

Probeer deze stunts niet thuis

16. Het Elvis-complot

Al sinds zijn overlijden in 1977 doen geruchten de ronde dat Elvis Presley helemaal niet dood is. Tot op de dag van vandaag zijn er meerdere sightings van de King of Pop en hoewel hij inmiddels 88 jaar oud zou zijn, zou het natuurlijk kunnen. Een van de beroemdste momenten dat Elvis opduikt is in Home Alone, tijdens een scène op het vliegveld waarbij Kevins moeder Kate (Catherine O’Hara) wanhopig probeert om een ticket naar Chicago te krijgen. Achter haar in de rij, die man met die baard. Is dat niet…

Staat daar achter Kevins moerder niet ene Elvis?

17. De film-in-een-film

Tijdens de film kijkt Kevin naar een oude jaren 30-zwart-witfilm genaamd Angels with Filthy Souls. Deze film-in-een-film bestaat alleen in Home Alone en is speciaal hiervoor gemaakt. De bekendste zin in die film volgt nadat Kevin een om fooi vragende pizzakoerier hardhandig de deur wijst en zegt: “Merry Christmans, ya filthy animal!”

18. Vermijd het f-woord

Joe Pesci is gewend om flink te vloeken in de meeste van zijn films en vergeet tijdens de opnames van Home Alone dan ook herhaaldelijk dat het een familiefilm betreft. Nadat regisseur Chris Columbus hem voor de zoveelste keer meldt dat hij echt geen ‘fuck’ kan zeggen, komen ze op het idee om er een soort gemompel van te maken, dat nog het meest lijkt op fridge, diepvries in het Nederlands. Veel van Pesci's onverstaanbare, pijnlijke gemompel dat je in de uiteindelijke film ziet, staat oorspronkelijk niet in het script en is Pesci’s manier om vloeken te vermijden.

19. Kassa in de bios

Dit jaar is het 33 jaar geleden dat Home Alone in de bioscoop in première gaat, maar de film heeft de tand des tijds behoorlijk doorstaan. In 1990 is het een ongekende hit met bijna een half miljard dollar aan bioscoopopbrengsten. Tel daar tientallen miljoenen VHS-tapes en dvd’s bij op en je tikt zo het miljard aan. Ook nu nog levert het filmstudio 20th Century Fox volgens voorzichtige schattingen jaarlijks tussen de 5 en 10 miljoen dollar op dankzij de vele herhalingen op televisie. ’s Werelds meest geliefde kerstfilm maakt dat we ook dit jaar weer van Home Alone kunnen genieten, maar ook dat de filmbazen bij Warner Bros. tot in de eeuwigheid spijt zullen hebben van hun keuze om vanwege een budgetoverschrijding van 3 miljoen dollar uit het project te stappen.

20. Vervolgfilms

Net zoals bij de meeste andere succesvolle films het geval is, schreeuwt de filmstudio na de allereerste Home Alone om een vervolg. Hoewel het net iets minder dan het orgineel is, deze Home Alone: Lost in New York, is het dankzij de terugkerende Macaulay Culkin, Joe Pesci en Daniel Stern en opnieuw geregisseerd door Chris Columbus absoluut nog heel vermakelijk. De overige vier delen kun je, gezien de beoordelingen op filmsite IMDB misschien maar beter negeren. De scores:

Home Alone (1990) – 7.7
Home Alone 2: Lost in New York (1992) – 6.8
Home Alone 3 (1997) – 4.6
Home Alone 4 (2002) – 2.6
Home Alone: The Holiday Heist (2012) – 3.5
Home Sweet Home Alone (2021) – 3.6

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct