Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Garageman Gé: beroofd, omgebracht & versleept

Autohandelaar Gé Geeraets (41) uit Venlo werd op kerstavond vermoord. Abrupt en bruut uit het leven weggerukt terwijl menigeen in het appartementencomplex op dat moment in bed lag na een gezellig samenzijn. Sandra K. (40) is een van de belangrijkste verdachten die vastzit. Wie is deze fatale vrouw? Panorama gaat op onderzoek uit.

Sandra K.

*Op de foto: Verdachte fatale vrouw Sandra K. zit in cel voor kerstmoord

Blerick: een deel van Venlo waar voetbalclub VVV belangrijk is voor menige inwoner. Maar waar ook zo nu en dan criminaliteit de boventoon voert. Het is daar zeker niet altijd pais en vree geweest de voorbije jaren. Afgelopen kerst hoopt men natuurlijk dat het rustig zal blijven.

Politieagenten en leden van hulpdiensten die dienst hebben op kerstavond nemen een hapje van besteld eten, terwijl er ook hier en daar een drankje mag worden gedronken. Alcohol is verboden natuurlijk. Ondanks alle gezelligheid moeten zij logischerwijs alert blijven voor als er in de stad of de omliggende wijken iets gebeurt. En dat blijkt maar goed ook.

Het is in de nacht van 24 op 25 december 2023 wanneer mensen aan de Alberickstraat opschrikken van glasgerinkel. Sommigen kunnen hierdoor niet meer rustig op één oor blijven liggen en gluren door het woonkamerraam naar de ingang van een appartementencomplex. Er is voelbaar iets niet in de haak op straat.

Gé Geeraets.

In de meldkamer van het Venlose politiebureau rinkelt rond dat moment al de telefoon. Een behoorlijk verontruste stem vertelt aan de centralist wat hij heeft ontdekt en verzoekt om minimaal één politieauto. De melder vertrouwt een en ander namelijk voor geen meter en voelt aan zijn water dat er iets ernstigs gebeurd kan zijn.

Kort hierna, rond half drie ‘s nachts, arriveren enkele politieagenten die een kijkje komen nemen. De dienders lopen door de straat, gaan door de centrale deur van het appartementencomplex naar binnen en komen uiteindelijk uit in een van de bergingen. De agenten ruiken onraad. Plots krijgen ze met hun eigen ogen bewijs voor dat vermoeden te zien. Bloedsporen verraden namelijk niet veel goeds. Hun zintuigen staan meteen op scherp en al snel vinden ze het lichaam van een man die duidelijk door geweld om het leven is gekomen.

Binnen het opsporingsapparaat gaan meteen alle alarmbellen af. Hier is immers sprake van een zogeheten kapitaal delict: moord dan wel doodslag. Via mobiele telefoons voeren de agenten gesprekken met elkaar en ook de welbekende mannen en vrouwen in witte pakken komen na enige tijd ter plaatse om sporen te kunnen veiligstellen.

Klinkende glazen

Op de achtergrond is de tactische recherche dan al een strafrechtelijk onderzoek gestart. Intern overleg is hierover niet nodig, de ingeschakelde rechercheurs weten heel goed welke stappen zij moeten zetten om tot een gedegen opsporingsonderzoek te komen. Belangrijke vraag die natuurlijk zo snel mogelijk beantwoord moet worden is: wie is het slachtoffer precies? Door attent speurwerk weten de speurders rap tot identificatie over te gaan: de 43-jarige Gé Geeraets. De vermoorde veertiger staat ingeschreven op een adres in Venlo, hemelsbreed een paar kilometers van de plek waar Geeraets dood is gevonden. De Venlonaar was autohandelaar en had een voorliefde voor voertuigen. Dat was hem met de paplepel ingegoten door zijn inmiddels overleden vader, die jarenlang een autobedrijf bestierde.

Zoon Gé was echter ambitieus en besloot met zijn handel eind vorig jaar te verhuizen naar Blerick, naar een pand aan de Rudof Dieselweg. Een zakenpartner werd hier zijn rechterhand. Op 16 december was er reden voor een feestje, toen werd de opening van het nieuwe autobedrijf gevierd met een hapje en een drankje.

Het zakenduo is trots en laat de glazen klinken. Er gloort een nieuwe toekomst voor deze autofanaten met een neusje voor de handel in vierwielers, waarmee zij extra veel geld hopen te gaan verdienen. Die gezamenlijke droom spat echter al vrij snel compleet uit elkaar.

Nauwelijks twee weken later wordt Gé op brute wijze om het leven gebracht. De recherche trekt meteen alle registers open om erachter te komen wie deze autohandelaar, nog in de bloei van zijn leven, met geweld aan zijn einde heeft gebracht.

Sandra K. werd eerder veroordeeld voor poging tot doodslag op een ex, waarbij ze in totale razernij ontstak en wild met een mes stak 

Eén en ander liep echter compleet uit de hand toen Sandra K. haar ex-vriend juist op dat moment tegen het lijf liep. K. veranderde op dat moment in een vechtmachine: ze schopte hem en stak de man op wie ze ooit verliefd was geweest met een van de messen. De politie werd in allerijl gealarmeerd en niet veel later kon de vrouw in de boeien worden geslagen. Haar wachtte een verblijf achter slot en grendel en de rechter besloot dat Sandra K. moest worden onderzocht door een psycholoog. Diens conclusies bleken niet mals te zijn.

De deskundige concludeerde onder andere dat er sprake was van ‘gebrekkige ontwikkeling van geestvermogens’. Dat hing samen met een ‘afhankelijkheid van speed, een partner-relatieprobleem en trekken van een borderline persoonlijkheidsstoornis’. Ook zette de deskundige op papier dat K. last had van ‘gebrekkige agressie- en impulsregulatie’ en waren er alcoholproblemen.

Eindconclusie: Sandra K. was verminderd toerekeningsvatbaar op het moment dat zij in woeste razernij haar ex-partner neer had gestoken. Zij kreeg uiteindelijk een celstraf van drieënhalf jaar, waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk. In haar proeftijd van twee jaar moest Sandra K. zich ambulant laten behandelen voor agressieproblematiek.

De Jaguar van vermoorde 

Terug naar de moord op Gé Geeraets in Blerick afgelopen Kerstmis. De ‘garageman’ is dan wel dood gevonden en Sandra K. is al snel bij de speurders in beeld gekomen, maar waar ís zij op dat moment, vragen de opsporingsdiensten zich af in de nacht na de gruwelijke vondst in de berging.

Rechercheurs bestuderen nauwgezet beelden van camera’s in de buurt van de plaats delict om meer aanknopingspunten te krijgen. Hierop is te zien dat de Jaguar van de vermoorde Geeraets, waarmee hij naar de afspraak in de Alberickstraat is gekomen, ná zijn dood meermaals rijdend is vastgelegd. Maar wie zat er achter het stuur op die momenten, met naast zich een bijrijder?

Vaststaand feit is in ieder geval dat de Jaguar op maandag 25 december even na negen uur scheef geparkeerd en verlaten is teruggevonden naast het station van Horst-Sevenum. Vlak daarvoor is de 40-jarige Sandra K. overigens aangehouden bij een treinstation in het enkele kilometers verderop gelegen Venray.

In het belang van het verdere onderzoek geeft de recherche vrij dat K. een lengte heeft van 1,80 meter met een normaal postuur. Daarnaast draagt zij ten tijde van haar arrestatie zwart of kastanjekleurig haar in een staartje, heeft ze een slobberige trainingsbroek van het merk Adidas aan en vermoedelijk een bruine parka.

Het is heel goed mogelijk dat Gé Geeraets eerst is beroofd en daarna is vermoord en van het appartement naar een berging is versleept 

Tweede belangrijke verdachte die op het Venrayse station in de boeien wordt geslagen, is de Pool Florian S. (39). Hij heeft grijs/zwart stekeltjeshaar, is slank gebouwd en heeft in de nacht van de vondst van de vermoorde Geeraets meerdere jassen aan, waaronder één opvallend rood of oranje. De speurders hebben tijdens het verdere onderzoek kunnen achterhalen dat zij meerdere rugzakken bij zich hebben gehad in de uren voordat zij konden worden aangehouden.

De speurders vermoeden overigens dat er nog een derde verdachte betrokken zou zijn geweest bij de zogeheten Limburgse kerstmoord. Dat heeft ermee te maken dat politie en justitie hebben ontdekt dat een witte Volkswagen Caddy in de nacht van kerstavond op eerste kerstdag meerdere malen dicht in de buurt van de plaats delict aan de Alberickstraat in Blerick heeft gereden.Dat vinden de rechercheurs verdacht, of op zijn minst heel erg opmerkelijk. Daarom nemen zij het scenario van een derde betrokkene mee in het verdere onderzoek. Daarin is in de dagen na de moord op Geeraets ook nog heel belangrijk waar de sleutel van zijn auto is gebleven. Misschien dat hier namelijk sporen op zitten van de twee aangehouden verdachten.

Andere moordplek

Geluk bij een ongeluk is dat er in de dagen na deze dubbele aanhouding een oplettende wandelaar is die plots iets ziet blinken op de grond. Hij ontdekt dat het om een autosleutel gaat. De vinder meldt zich daarna bij de politie, waar men meteen een klein juichkreetje slaakt. Het blijkt de naarstig gezochte autosleutel van Gé Geeraets te zijn. Een belangrijk bewijsstuk dat de rechercheurs weer een stukje dichterbij een ‘rond’ moordonderzoek brengt.

In de recherchekamer ontdekt men overigens nog iets opmerkelijks én cruciaals, zo kan Panorama onthullen: Gé Geeraets blijkt niet op de plek te zijn vermoord waar hij ook dood gevonden is. Er is volgens justitie in Maastricht, dat het onderzoek leidt, namelijk gesleept met het stoffelijk overschot van de vermoorde autohandelaar. Van een appartement in de Alberinckstraat naar een berging in hetzelfde flatgebouw. Het nauwkeurig bestuderen van veilig gestelde sporen door deskundigen heeft dat inmiddels uitgewezen.

En dan is er nog iets opmerkelijks, zo heeft de recherche boven water weten te krijgen: de verdachten in deze zaak hebben met de moord op zakenman Geeraets iets proberen te verdoezelen. Het is heel goed mogelijk dat Gé Geeraets eerst is beroofd en daarna is vermoord. Dus de daders hebben hardnekkig geprobeerd te verdonkeremanen dat de Limburgse autohandelaar iets met bruut geweld is afgenomen. Wat precies, dat tracht de recherche nog altijd te ontdekken. Het OM in Limburg weigert vooralsnog iets te zeggen over deze achtergronden.

“De officier van justitie wil dat in dit stadium van het onderzoek niet,” legt woordvoerster Renate Peters uit. “Wat ik wél kan aangeven is dat de twee verdachten in deze zaak verdacht worden van gekwalificeerde moord/doodslag en het wegmaken van een lijk.” Waaruit overigens blijkt dat de bronnen rond het onderzoek met wie Panorama heeft gesproken, het bij het rechte eind hebben gehad. Gekwalificeerde moord of doodslag betekent qua verdenking immers dat er is geprobeerd iets onder het tapijt te schuiven, waarna het levensdelict is gepleegd.

Sandra K.

Voor de rechter

Sandra K. en Florian S. zitten overigens sinds eind december vorig jaar in voorarrest. Het duo is in januari voor de raadkamer van de rechtbank, waarin drie onafhankelijke rechters zitten, moeten verschijnen. Voor hen was er voldoende bewijs om te beslissen dat de twee verdachten in ieder geval de komende maanden achter slot en grendel moeten blijven. Sandra K. en Florian S. verschijnen op 9 april voor het eerst tijdens een pro-formazitting in het openbaar voor de rechter.

De nabestaanden van de om het leven gebrachte Gé hebben het kantoor van advocaat Marcel Heuvelmans uit Venlo in de arm genomen, zo laat de raadsman weten. “Wij zullen na verloop van tijd een dossier krijgen over het gevoerde onderzoek en dan een eis tot schadevergoeding gaan voorbereiden. Meer kan ik nu over deze zaak niet zeggen,” aldus Heuvelmans.

Het is nog onduidelijk wanneer het inhoudelijk proces in deze zaak zal gaan plaatsvinden.

De Geeraets die levenslang kreeg

Lau Geeraets was weliswaar geen direct familielid van de in Blerick vermoorde Gé Bovendien was de man met dezelfde achternaam actief in de onderwereld. Het was deze Lau die zich in het verleden bezighield met de exploitatie van wiethokken waarmee bakken met geld werd verdiend.

Lau Geeraets.

Deze Geeraets, afkomstig uit dezelfde regio als de met Kerstmis vermoorde Gé, kon klaarblijkelijk meedogenloos zijn. Die karaktertrek kwam naar boven toen hij in 2006 midden in de nacht een melding kreeg dat er in een pand in het centrum van het Noord-Limburgse Venray, waar Lau Geeraets een grote hennepplantage had, ‘iets’ aan de hand was.

Via een beveiligingssysteem op zijn mobiele telefoon gingen bij de Limburgse crimineel alle alarmbellen af. Hij stapte als de wiedeweerga uit zijn bed, had even snel contact met zijn kompaan Geert G., en stapte achter het stuur van een bestelbusje. Hij trapte het gaspedaal flink in om zo snel als mogelijk in Venray te zijn.

Lau en Geert kwamen na korte tijd aan bij het wiethok en merkten daar al snel op dat er ingebroken was. Het gewapende duo sloot de uitgang af en ging het pand binnen. Hier troffen zij de inbrekers Fouad Bendella en Karim Fourkour, die geen kant meer op konden.

Deze Limburgse Marokkanen zaten als ratten in de val. Volgens justitie en later ook de rechters was het Lau Geeraets die Bendella en Fourkour als beesten afslachtte door hun een nekschot te geven in het hennephok. De opsporingsdiensten kregen al vrij snel Lau en zijn maat Geert in het vizier, maar in eerste instantie wilde het onderzoek echter niet echt vlotten.

Geert G. wees uiteindelijk de plek aan waar de geliquideerde Fouad en Karim waren begraven: in een bos in Arcen, dicht bij een huis waar Lau Geeraets had gewoond. Laatstgenoemde kreeg uiteindelijk levenslang opgelegd door de rechtbank in Maastricht. Zijn advocaat Marcel Heuvelmans kondigde vrijwel meteen aan in hoger beroep te gaan in deze moordzaak.

Fouad Bendella en Karim Fourkour.

Geert G. wees uiteindelijk de plek aan waar de geliquideerde Fouad en Karim waren begraven: in een bos in Arcen, dicht bij een huis waar Lau Geeraets had gewoond. Laatstgenoemde kreeg uiteindelijk levenslang opgelegd door de rechtbank in Maastricht. Zijn advocaat Marcel Heuvelmans kondigde vrijwel meteen aan in hoger beroep te gaan in deze moordzaak.

Dat kwam er overigens nooit, want één dag nadat hij tot levenslang was veroordeeld, pleegde Lau Geeraets zelfmoord in zijn cel door opgespaarde medicatie in een overdosis in te nemen.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct