Technisch manager Stan Valckx: 'Je mag bij VVV ook een biertje drinken na een Nederlaag'

Technisch manager Stan Valckx: 'Je mag bij VVV ook een biertje drinken na een Nederlaag'

Niet de spits van Ajax, Feyenoord of PSV is de topschutter van de eredivisie, maar die van het bescheiden VVV- Venlo. Giorgos Giakoumakis is dé sensatie van dit seizoen, een spits die voorheen zelden scoorde. Dat is een knap staaltje speurwerk van technisch manager Stan Valckx (57), die het finale oordeel over de Griek velde in de kroeg. Over het belang van een glas bier, de 0-13 tegen Ajax en zijn tackelende vader.

Jij dacht natuurlijk: een spits die nooit scoort gaat er bij VVV een stuk of dertig maken?

“Nee, dat dacht ik niet, maar zo is het ook niet. Giakoumakis heeft er bij het bescheiden Platanias al eens elf gemaakt in een seizoen en verdiende daarmee een transfer naar AEK Athene. Toen was hij 21 en als jonge speler is het niet makkelijk om daar in de basis te komen. Maar als je alleen naar de statistieken kijkt, was hij misschien niet bij ons terechtgekomen, nee.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Los van dat ene jaar met elf goals heeft Giakoumakis nooit meer dan drie keer in één seizoen gescoord. Hoe herken je in hemelsnaam de potentie in een spits met zulke matige cijfers?

“Het gaat er ook om wat voor type je nodig hebt, wat er nodig is om je te handhaven in de eredivisie. Wij hebben een ploeg die vaker op eigen helft speelt dan op die van de tegenstander. Vanaf eigen helft moeten wij naar voren, dan heb je dus een spits nodig met diepte in zijn spel, die de bal vast kan houden. Dat zijn de kwaliteiten die we zoeken, als ie dan af en toe een goaltje meepikt, is dat mooi meegenomen. Nou, hij heeft al een paar goals gemaakt en is iemand die keihard werkt. Dat is ook belangrijk bij een kleine club als VVV. Af en toe maakt hij een beetje Grieks theater, maar in principe zeurt hij niet. Hij deelt zijn succes met zijn ploeggenoten en trainers, dus in dat opzicht heeft hij het ook in de bovenkamer op orde.”

‘We hadden een spits nodig met diepte in zijn spel, die de bal vast kan houden. Dat ie af en toe een goaltje meepikt, is mooi meegenomen’

Een paar goals gemaakt?! Hij heeft er al meer dan twintig, dat is toch een sprookje voor een spits van VVV?

“Het is méér dan een sprookje en we hopen er dit seizoen nog een te schrijven.” (zie kader)

Klopt het verhaal dat je Giakoumakis hebt moeten scouten in de kroeg?

“We hadden al heel veel beelden gezien. Bij ons is het belangrijk dat iedereen achter de komst van een speler staat, niet alleen ik. Bij de ene club beslist de trainer, bij een ander de technisch directeur of de zoon van de voorzitter, maar als de trainer of ik het niet ziet zitten, gaat het niet door. Dus we hadden er al veel energie ingestoken om te kijken of hij de juiste kandidaat was. We werken met een shortlist, waarop drie of vier spelers staan. We kozen voor Giakoumakis, maar we hadden hem nog niet live gezien. Na de eerste lockdown kon je weer reizen en hij speelde in Polen waar beperkt publiek bij de wedstrijden mocht. Ik had een kaart aangevraagd en het leek allemaal in orde, tot ik een paar uur voor de wedstrijd hoorde dat er toch geen kaart voor me beschikbaar was. Dan kun je op je hotelkamer naar de wedstrijd kijken, maar ik weet ook niet of je daar alle zenders hebt. Dus ik dacht: waarom niet in een sportbar kijken? Ook geen straf natuurlijk.”

Lekker met een glas bier erbij?

“Toevallig kwam ik er van de week achter dat ik er nog foto’s van heb gemaakt. Kijk, hier zie je mijn glas bier staan. Ik zat op drie meter van het scherm, dus ik kon het prima volgen.”

Dit is het vierde seizoen achter elkaar dat VVV eredivisie speelt, jullie liggen keurig op koers voor het vijfde. En dat met een mini-begroting in een ministadion. Wat is jullie geheim?

“Nou ja, geheim... We hebben een kleine organisatie en doen het echt met z’n allen. Iedereen heeft meer taken dan er bij zijn takenpakket horen. We vinden het ook heel belangrijk dat spelers niet alleen kwaliteiten hebben, maar het ook naar hun zin hebben. We steken er veel energie in om een  goede groep bij elkaar te hebben en zoeken vooral no-nonsense jongens die zich hier thuis voelen. We zijn een kleine familieclub waar je ook een glas bier mag drinken als je een keer verliest.

Bij een kleine club win je niet altijd, dus dan is het belangrijk om de sfeer goed te houden. Daarom is de screening zo belangrijk. Je kunt een speler wel goed vinden, maar ze moeten hier ook passen. Daarom wil ik een speler altijd eerst in de ogen kijken, je wil er een gevoel bij krijgen.”

Dit is het seizoen van Giakoumakis, maar óók van de 0-13 tegen Ajax. Wat heeft dat met de club gedaan?

“Eigenlijk niet zoveel. We hebben dat heel snel verwerkt, ook met de nodige zelfspot. We hebben met de spelers gesproken, maar er geen drama van gemaakt. Het was wel een drama, maar dan kun je wel trainers ontslaan, of mij, maar het blijft een momentopname.

We hadden daarvoor al best wat aardige wedstrijden gespeeld. Richting de winterstop ging het wat moeizamer, we werkten met een kleine selectie. Vanwege corona moesten we net als zoveel clubs met een lager budget werken.

Door blessures, schorsingen en coronabesmettingen kwamen we in de knel, dus hebben we in de winter wat extra spelers gehaald. Tja, die 0-13. We zijn wereldnieuws geweest en daar moet je dan niet over zeuren, dat moet je ondergaan. Iedereen mag er van alles van vinden, maar wij moesten wel verder.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Laatste nieuws