Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Frenkie P. jaagt op vervroegde vrijlating

Frenkie P., de tot levenslang veroordeelde leider van de Bende van Venlo, weigerde bijna dertig jaar lang zich psychisch te laten behandelen. Totdat bleek dat het de enige optie is om voor vervroegde vrijlating in aanmerking te komen. Sindsdien wil hij het ineens wel.

Frenkie P. jaagt op vervroegde vrijlating

P. is het zwaarst gestrafte lid van de geruchtmakende Bende van Venlo, die in de jaren negentig een spoor van dood en verderf zaaide door de Noord-Limburgse grensstreek zaaide. Hij is schuldig bevonden aan doodslag op een bejaard echtpaar uit Venlo en een man uit Reuver en de moord op vier mannen uit Venlo.

P. heeft stelselmatig geweigerd zich psychisch te laten onderzoeken. Vanaf het eerste moment dat hij en andere verdachten in de zaak rondom de Bende van Venlo voor de rechter moesten verschijnen, toonde hij zich fel tegenstander van een tbs-behandeling.

Toen hij in 1997 tijdens zijn hoger beroep tot levenslang werd veroordeeld (en dus geen tbs kreeg opgelegd), reageerde hij daar zelfs opgelucht op. “Dat ziet er nog beter uit dan ik had gedacht,” waren de woorden waarmee hij de rechter bedankte.

De afgelopen jaren voerde hij echter meerdere juridische procedures om toch gratie te kunnen krijgen en daarmee een perspectief op een leven buiten de gevangenis.

Aangezien hij daarin telkens aan het kortste eind trok, liet hij zich enige tijd geleden op eigen verzoek tóch onderzoeken in het Pieter Baan Centrum. Dat er daarbij een stoornis bij hem is vastgesteld, heeft hem aan het denken gezet, beweert zijn advocaat Sjanneke de Crom nu opeens. “Als daar behandeling voor mogelijk is, wil hij die kans grijpen. Hij denkt dat er anders nooit iets aan zijn situatie zal veranderen,” zegt ze tegen De Limburger. Blijkbaar is dat wat bijna dertig jaar gevangenisstraf met een mens doet.