Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dit is dé moordhoofdstad van 2023

In totaal gaat het om 128 mensen die door geweld om het leven zijn gekomen, waarvan 86 mannen en 42 vrouwen.

Moord

Uit cijfers die De Telegraaf heeft opgevraagd bij verschillende politie-eenheden en een lijst die de krant zelf heeft bijgehouden, blijkt dat Rotterdam wederom de 'moordhoofdstad' van ons land is geworden in 2023. De Maasstad telt in totaal 11 dodelijke slachtoffers.

Het is het tweede jaar dat Rotterdam bovenaan de lijst staat. Al eerder, in 2022, werden de meeste moorden in de Maasstad gepleegd. Op de tweede plaats staat Amsterdam, daar werden 10 mensen door geweld om het leven gebracht. In Den Haag, de politieke hoofdstad van ons land, werden 9 mensen vermoord.

Jongste slachtoffer

Het jongste slachtoffer - een jongetje van slechts een paar weken oud - werd in Den Haag om het leven gebracht. Hij werd door zijn verwarde moeder uit het raam gegooid. Het oudste slachtoffer is volgens De Telegraaf een 89-jarige man. Hij zou in maart door zijn zoon om het leven zijn gebracht in Slootdorp, Noord-Holland.

Niet alleen het jongste slachtoffer heeft een schokkende leeftijd, ook de jongste verdachte is érg jong. De 13-jarige (!) verdachte wordt ervan verdacht - samen met een 15-jarige jongen - een man te hebben doodgeslagen met een stoeptegel. Het incident vond plaats in Amsterdam op het NDSM-plein.

Zuid-Holland

De krant heeft ook gekeken naar het aantal moorden per provincie. In Zuid-Holland zouden de meeste moorden zijn gepleegd, namelijk 37. De provincie Gelderland staat op de tweede plaats en telt 19 moorden. Noord-Brabant eindigt op de derde plek, daar kwamen 17 mensen door geweld om het leven.

De provincies Groningen, Flevoland en Friesland telden allemaal slechts één dodelijk geweldsincident.

Femicide

De Telegraaf meldt dat 26 van de 42 vrouwen om het leven werd gebracht door femicide. De meeste delicten zouden hebben plaatsgevonden in de relationele sfeer.

De krant vermeldt erbij dat het aantal nog kan veranderen, omdat de toedracht nog niet bij alle zaken vaststaat.

Misdaad
  • De Telegraaf
  • Adobe Stock