Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Hulpverleners aangevallen door groepen mensen met bivakmutsen tijdens jaarwisseling'

Tijdens de jaarwisseling zijn tientallen agenten gewond geraakt.

bivakmutsen

Volgens Peije de Meij - landelijk coƶrdinator jaarwisseling bij de politie - was het een drukke nacht met ernstige incidenten voor hulpverleners. "We zijn diep teleurgesteld over de vele meldingen van agressie en geweld tegen politie, andere hulpverleners en omstanders", aldus De Meij.

Bivakmutsen

RTV Rijnmond meldt dat de ME moest optreden tegen een groep van 50 jongeren met bivakmutsen. De groep had vernielingen aangericht in het dorp Poortugaal in Zuid-Holland. De jongeren zorgden al de hele avond voor overlast, maar na middernacht moest de ME ingrijpen. Ook werd er een politiehelikopter ingezet. Uiteindelijk werden er drie personen aangehouden en van meerdere jongeren werden de namen genoteerd.

'Spuugzat'

Op verschillende plekken in het land werd de politie bekogeld met vaak zwaar, illegaal vuurwerk. Hierbij raakten veel agenten gewond en sommige agenten liepen ook gehoorschade op. Volgens de politie zijn de precieze aantallen nog niet bekend.

Niet alleen politieagenten hadden te maken met een gewelddadige nacht, ook andere hulpdiensten kregen hiermee te maken. Het AD schrijft dat de hulpdiensten het dan ook 'spuugzat' zijn.

Bij brandweerlieden viel de schade het meest mee. Volgens Tijs van Lieshout - voorzitter van Brandweer Nederland - kwam dit door de stevige pakken die zij dragen. Van Lieshout is duidelijk kwaad over de incidenten. "Hoe haal je het in je hoofd", meldt hij aan het AD. "Je kunt je niet voorstellen dat je dit werk moet doen terwijl je zwaar vuurwerk als een soort bommen naar je hoofd geslingerd krijgt", gaat Van Lieshout verder. Hij roept dan ook brandweerlieden op om aangifte bij de politie te doen.

Misdaad
  • RTV Rijnmond, AD
  • Adobe Stock