Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Naam 'most wanted-man' Marco E. genoemd in onderzoek naar aanslagen rondom loodgieter'

Loodgieter Ron van Uffelen wordt al weken geteisterd door explosies. De Telegraaf meldt nu dat de naam van de beruchte Marco E. nu mogelijk is genoemd in het onderzoek naar de aanslagen.

Marco E.

Inmiddels zijn er al acht explosies geweest op locaties die iets met de Vlaardingse loodgieter te maken hebben. Zijn woonhuis was doelwit, net als zijn truck en bedrijfspand. Waarom? Van Uffelen zegt zelf geen idee te hebben. "Ik zit niet in de drugshandel en ik ben geen dief", aldus de loodgieter tegen de Telegraaf. "Het enige is dat ik tot een paar jaar geleden losse handjes had."

Achter de schermen werken opsporingsdiensten en rechercheurs aan de zaak. En ook Opsporing Verzocht liet beelden zien van een vermeende aanslagpleger. Er werden zelfs enkele arrestatie verricht, maar het blijft onduidelijk wie er precies achter de explosies zit.

Marco E.

Vanochtend vroeg publiceerde de Telegraaf echter een stuk waarin verslaggevers een opvallende naam laten vallen. "Marco E. zou nu genoemd worden in het onderzoek", aldus de krant. "Volgens politiebronnen is de mogelijke betrokkenheid van E. bij de aanslagen een van de scenario’s die worden onderzocht in het lopende onderzoek naar de explosiegolf." Tegenover de Telegraaf wil de politie Rotterdam niet reageren op de kwestie.

De loodgieter zegt Marco E. niet te kennen. Wel hoorde hij naar verluidt van anderen dat hij de man tijdens het uitgaan jaren geleden mogelijk een klap heeft gegeven.

Most wanted

Sinds een maand staat E. op de most wanted-lijst van Europol. In 2020 werd hij veroordeeld tot 7 jaar celstraf omdat hij volgens justitie en de rechters onderdeel uitmaakte van de 'Schiedamse cokemaffia'. Zijn vader Henk werd als grote leider gezien, met zoon Marco als zijn rechterhand. Beiden waren betrokken bij de invoer van grote hoeveelheden coke via de haven in Rotterdam. Een operatie waarbij ze hulp kregen van Gerrit G., een omgekochte corrupte douanier die in 2017 veroordeeld werd tot 14 jaar cel.

Marco E. werd uiteindelijk gepakt omdat de politie zijn luxe Rotterdamse huurvilla had volgehangen met afluisterapparatuur. In de anderhalf jaar daarvoor hadden de opsporingsdiensten Marco E. en zijn vader Henk echter al in het vizier. Henk werd uiteindelijk veroordeeld tot meer dan 11 jaar cel. Marco kreeg 7 jaar opgelegd, maar ging er in afwachting van het hoger beroep al in 2019 vandoor. Onlangs werd hij volgens bronnen nog gesignaleerd in Schiedam, maar vermoedelijk is E. ondertussen naar het buitenland gevlucht.

Gelinkt aan beruchte figuren

De Telegraaf linkt E. in een recente publicatie aan zeer beruchte onderwereldfiguren zoals Isaac B. alias 'Bom' en Jos Leijdekkers (32) alias 'Bolle Jos'. Die connecties baseert de krant op 'bronnen in het criminele milieu en opsporingsbronnen'. Het AD weet bovendien te melden dat de Rotterdammer ooit ondergedoken zat in een penthouse van een oud-Feyenoorder en aan een liquidatiepoging ontsnapte.

Of Marco E. daadwerkelijk iets te maken heeft met de aanslagen rondom de Vlaardingse loodgieter, dat moet nog worden onderzocht. Feit is wel dat de 31-jarige E. inmiddels in één adem wordt genoemd met de meest gezochte en beruchtste onderwereldfiguren van Nederland.

Misdaad
  • de Telegraaf, AD
  • Europol