Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Most Wanted in heel Europa

Twee veroordeelde Nederlanders, Marco E. (31) en Rick W. (34), zijn toegevoegd aan de lijst met meest gezochte criminelen van Europa. Wie zijn deze heren? En: wat hebben ze op hun kerfstok?

Marco E. en Rick W.

Marco E., de man met wie we aftrappen, is geen kleine jongen. Hij vormde samen met zijn vader Henk het hart van de ‘Schiedamse cocaïnemaffia’. Zij waren de sleutelfiguren in het schandaal rond de corrupte douanier Gerrit G. Via hem konden vader en zoon honderden kilo’s cocaïne vanuit Brazilië invoeren. Vader Henk, die een celstraf uitzit van ruim elf jaar, deelde volgens justitie de lakens uit, zoon Marco was zijn steun en toeverlaat. Hij kreeg in 2020 in cassatie een gevangenisstraf van zeven jaar en vier maanden aan zijn broek hangen, maar nam al in 2019 de benen, in afwachting van zijn hoger beroep.

De tweede Nederlander op de lijst, Rick W., liep in Oostenrijk tegen de lamp voor het invoeren van harddrugs. Hij werd in 2019 veroordeeld tot negen jaar cel en zat zijn straf uit in Nederland. In 2021 mocht hij vanwege het overlijden van zijn moeder bij hoge uitzondering met verlof. Toen hij zich weer moest melden, kwam hij niet opdagen. Sindsdien is W. spoorloos.

Naast hem en Marco E. staat er al geruime tijd ook nog een derde Nederlander op de EU Most Wanted-lijst van Europol: Bolle Jos.

Misdaad
  • Europol, NL Beeld E.A.