Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wie sloopte de Vlaardingse loodgieter Ron van Uffelen?

Ron van Uffelen werd kapot gemaakt door criminelen die hem en zijn familie een jaar lang terroriseerden met brandbommen. Ron kon als oud-marinier best een stootje hebben. Maar op maandag 12 augustus was hij op; Van Uffelen overleed op 45-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Daardoor zal het misschien nooit duidelijk worden wie het al die tijd op hem had gemunt.

Ron

Eigenlijk is het een wonder dat Ron van Uffelen, Nederlands bekendste loodgieter, al niet eerder is omgevallen. Wat deze oud-marinier het afgelopen jaar heeft moeten doorstaan is in feite een langzaam uitgevoerde moord. De Vlaardinger móest kapot. Zijn huis en dat van familieleden zijn sinds april 2023 doelwit van een ongekende reeks explosies of pogingen daartoe. Hoewel er in de loop der maanden enkele jonge verdachten werden opgepakt die zich voor een appel en een ei hadden laten inhuren voor het plaatsen van een explosief, is de opdrachtgever nog altijd onbekend. Ook Van Uffelen zelf heeft altijd volgehouden geen idee te hebben wie het op hem had gemunt.

Op maandag 12 augustus bezweek hij, nadat hij twee dagen eerder tijdens een bezoek aan een vriend onwel was geworden en reanimatiepogingen vruchteloos bleven. En dat terwijl het net iets beter leek te gaan met de Vlaardinger. Hij was net met zijn gezin teruggekeerd van een ontspannen vakantie in Spanje.

Gewone volksjongen

Een ‘gewone, joviale volksjongen’. Zo werd hij genoemd en zo zal de markante loodgieter ook de geschiedenis ingaan. Dat ‘markant’ is overigens niet uitsluitend positief bedoeld, want de man had een nogal uitgesproken karakter, wat zich uitte in een grote mond en soms wat te losse handjes in het uitgaansleven. Ook had hij de reputatie zijn zakelijke afspraken niet altijd even goed na te komen en met name in het verleden snoepte hij ook weleens uit de cocaïnepot. Toch weet Van Uffelen die wilde kant in de loop der jaren achter zich te laten. Hij richt zich meer en meer op zijn werk en is trots op zijn gezin, met twee zonen van 7 en 13 jaar. De getapte jongen is een familieman geworden. En ook heeft hij zich ontpopt tot een weldoener, die de lokale Sinterklaasintocht sponsort en in zijn wijk kinderfeestjes organiseert. Maar dan is daar die nacht van 3 op 4 april 2023.

De man had een nogal uitgesproken karakter, wat zich uitte in een grote mond en soms wat te losse handjes in het uitgaansleven

Het begint allemaal met de vernieling van twee van zijn opvallende zwarte pick-uptrucks. De eerste aanslag op de ‘Uffel1’ vindt plaats voor de deur van Van Uffelens riante woning aan de Gretha Hofstralaan in Vlaardingen, de tweede op de ‘Uffel5’ bij zijn bedrijfspand.

In april 2023 wordt een pick-up van het loodgietersbedrijf opgeblazen.

“Rond half vijf zaten bewoners van de Koninginnestraat en omliggende straten rechtop in hun bed,” aldus het AD een dag na die tweede aanslag, “toen een enorme explosie de ramen van de woningen deed trillen. De auto werd compleet verwoest, de bewoner van het huis waar de pick-up stond geparkeerd is in shock. Bij hem sneuvelden de ruiten en belandden delen van de truck op het dak van zijn woning. Andere brokstukken lagen verspreid door de straat. Ook van het bedrijfspand van de loodgieter gingen ramen aan diggelen.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

De toon is gezet. Het is Van Uffelen meteen duidelijk dat iemand het op hem heeft gemunt. Maar wie? Een ontevreden klant? De Vlaardinger kan het zich niet voorstellen. Hij werkt al sinds jonge leeftijd voor het loodgietersbedrijf dat in 1976 door zijn (ook jong overleden) vader werd opgericht. ‘U belt, Ron snelt’ is zijn slogan en over het algemeen weet Van Uffelen – die afbeeldingen van onder andere een pijptang en het woordje ‘loodgieter’ op zijn onderarm heeft laten tatoeëren – dat prima waar te maken. Hij werkt zo’n twaalf uur per dag en heeft een trouwe klantenkring, waaronder de Euromast en het Delta Hotel in zijn woonplaats. Er zal best weleens een keer iets zijn misgegaan, maar om dan twee van zijn bedrijfswagens op te blazen, nota bene met gevaar voor omwonenden?

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, NL Beeld