Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Beruchtste vrouwelijke seriemoordenaar' van Australië na 20 jaar alsnog vrijgesproken

Ze moest 30 jaar de bak in, zat 20 jaar vast, maar is nu alsnog vrijgesproken.

Kathleen Folbigg

Onschuldig vastzitten is verschrikkelijk, vooral als het om een forse celstraf gaat na een veroordeling voor gruwelijke daden. Het overkwam Kathleen Folbigg.

Kathleen Megan Folbigg, zoals ze voluit heet, werd in 2003 veroordeeld naar aanleiding van de dood van haar vier kinderen. Eind jaren tachtig stierf Caleb, haar eerste kindje, 19 dagen na zijn geboorte. Het bleek geen incident - ook haar drie andere kinderen lieten het leven in de jaren erna. Allemaal op jonge leeftijd. Zo stierf dochter Laura 10 jaar na Kathleens eerste kind Caleb. Op dat moment was ze anderhalf jaar.

Bewijs

Folbigg werd in 2003 veroordeeld tot 30 jaar cel en bestempeld als beruchte vrouwelijke seriemoordenaar. Dat gebeurde echter niet op forensisch bewijs. De rechter vond stukken uit de dagboeken van Kathleen genoeg bewijs om de Australische voor lange tijd op te sluiten. Uit de teksten zou blijken dat ze onstabiel was en veel woede had.

Volgens de moeder zelf waren de dagboeken slechts een manier om alle frustraties van zich af te schrijven na de traumatische gebeurtenissen rond haar overleden kinderen. En ondanks de veroordeling, bleven er twijfels bestaan rondom de veroordeling van 'de slechtste moeder van Australië', zoals ze werd genoemd.

Natuurlijke dood

En die twijfels bleken terecht. Begin 2023 werd vastgesteld dat de vier kinderen allemaal een natuurlijke dood zijn gestorven. Twee van hen leden volgens een nieuw onderzoek aan een genetische afwijking, de twee anderen hadden waarschijnlijk een neurologische aandoening. Na deze constateringen kwam Folbigg al op vrije voeten, maar vandaag kwam de rechtbank met een officiële vrijspraak.

Misdaad
  • NU.nl
  • Adobe Stock