Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verslaggever reageert op Sunneklaas-incident: 'Jongeren gaan denken dat dit normaal is'

Powned-journalist Mark Baanders vindt dat geweld tegen journalisten steeds normaler begint te worden. Dat vertelt hij naar aanleiding van de aanval op zijn collega's op Ameland tijdens Sunneklaas.

Mark Baanders

Baanders was te gast bij Renze naar aanleiding van het bezoek van zijn collega Aryan Parsa aan het Sunneklaasfeest. Parsa en zijn cameraploeg waren naar het eiland afgereisd om verslag te doen van de geheimzinnige Sinterklaasviering, ondanks dat de eilanders het van tevoren nog hadden afgeraden om naar Ameland te komen op 5 december.

Aanval

Enkele bewoners van het eiland vielen de auto met de Powned-crew aan. Amelanders hebben liever geen buitenstaanders op het eiland rond het Sunneklaasfeest. Powned wilde alsnog verslag doen van het evenement, en dat werd niet gewaardeerd.

De omroep heeft inmiddels aangifte gedaan wegens het aanvallen van journalisten. Ook willen ze nog aangifte doen tegen de politie vanwege nalatigheid. De ploeg van Powned stuitte naar eigen zeggen op een hoop weerstand bij de plaatselijke politieagenten. Dat vertelde eindredacteur van de omroep Roy van den Berghe onlangs aan de Telegraaf. Volgens Powned-voorzitter Dominique Weesie werd er pas ingegrepen nadat hij het Ministerie van Justitie en Veiligheid had gebeld.

Momenteel loopt er een onderzoek naar het incident op het Waddeneiland. De recherche laat weten dat ze onderzoek doet naar een confrontatie tussen twee partijen waarbij mogelijk geweld is gebruikt. Het onderzoek wordt gedaan door de recherche omdat het volgens de politie om 'een heftig incident' gaat.

Normalisering

Baanders was zondagavond te gast bij Renze, waar hij terugblikte op het incident van zijn collega. Hij laat weten dat hij in de huidige tijd erg twijfelt om met dit soort incidenten naar buiten te treden: "Omdat daarmee dit gedrag genormaliseerd wordt," laat de journalist weten. "Mensen zien dit en denken: dit is een vrijbrief om dit ook te doen als ik het ergens mee oneens ben."

De Powned-verslaggever benadrukt dat hij het al een paar keer eerder heeft meegemaakt. Destijds heeft hij er bewust voor gekozen om het niet naar buiten te brengen: "Dat geldt ook voor verslaggevers van RTL en SBS. Jongeren groeien nu op en denken: het is normaal om zo met de pers om te gaan."

Ook de politiek heeft gereageerd op het incident. Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz vertelt in een reactie dat je in de basis van journalisten afblijft: "Je blijft met je poten van de pers af, de pers heeft de vrijheid om overal verslag te doen."

Misdaad
  • Renze, De Telegraaf, Powned
  • NL Beeld / Proshots
  • YouTube, Powned