Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Video: Powned bij Sunneklaas op Ameland: 'Besprongen door knokploeg van twintig, dertig mensen'

Omroep Powned gaat aangifte doen wegens een incident op het Waddeneiland Ameland. Drie journalisten zouden zijn aangevallen, omdat zij tijdens het 'Sunneklaasfeest' op 5 december opnames wilden maken.

Powned

De Telegraaf sprak eerder met de eindredacteur van de omroep, Roy van den Berghe. Hij liet aan de krant weten dat de cameraploeg werd besprongen door een knokploeg van zo'n 20 tot 30 man. Volgens de eindredacteur sloegen deze mensen op de autoruit en gingen zij op de motorkap van het voertuig staan.

Sunneklaas

Eén keer per jaar vieren de Amelanders op 5 december 'Sunneklaas'. Voor 'niet-eilanders' is het onduidelijk wat er précies op het eiland gebeurt op Pakjesavond, want het is eigenlijk voor buitenstaanders niet toegestaan om erbij te zijn. Powned, zoals we ze kennen, dacht daar anders over. Zij ontvingen dan ook een waarschuwing van de eilanders, om beslist niet op het eiland te gaan filmen tijdens het feest. Toch besloot de omroep om wel opnames te gaan maken tijdens 'Sunneklaas'. Dit liep echter niet helemaal gesmeerd.

Evacuatie

Sterker nog, het liep flink uit de hand op het eiland. "De cameraploeg scheurde met een gang van 140 kilometer per uur over de kronkelige eilandweggetjes", aldus de eindredacteur van Powned. De journalisten zouden meerdere keren zijn klemgereden door eilanders en ook zouden ze een aantal keren zijn geramd. Het voertuig liep hierbij behoorlijke schade op.

Niet geheel onbegrijpelijk dat de Powned-journalisten graag het Waddeneiland wilden verlaten. Hierbij moest uiteindelijk de kustwacht zelfs uitrukken, zodat de cameraploeg veilig geëvacueerd konden worden.

Echter lukte dit alsnog niet door de ruwe zee en hebben de journalisten in een hotel geslapen, met bewaking van agenten.

Reactie gemeente Ameland

De gemeente van het eiland heeft inmiddels door middel van een online-verklaring gereageerd. Zij zeggen het incident te 'betreuren'. Daarnaast laten ze weten dat ze het gebruik van geweld afkeuren. In de verklaring is verder te lezen dat de gemeente duidelijk is over het Sunneklaasfeest: "Eén keer per jaar vieren de Amelanders feest met elkaar, tijdens 'Sunneklaas'. Het is een feest van en vóór eilanders. Oftewel, een feest dat Amelanders graag met elkaar vieren".

De politie Noord-Nederland heeft laten weten onderzoek te doen naar wat er op 5 december in de avond op het eiland is gebeurd. Volgens de eindredacteur van de omroep wilde de politie allereerst geen aangifte opnemen, maar pas nadat er contact was gezocht met het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben de agenten hulp geboden aan de journalisten. Er is tot op heden niemand aangehouden.

Entertainment
  • De Telegraaf
  • NL Beeld / Patrick van Emst
  • X, YouTube, Powned