Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Amelanders Sunneklaas-incident voor de rechter, PowNed reageert

Het geheimzinnige Sunneklaas op Ameland zorgde voor nieuwsgierigheid bij PowNed. De omroep stuurde dan ook journalisten op het sinterklaasfeest af. Eenmaal op het eiland werd de PowNed-ploeg belaagd en dit heeft consequenties voor de eilanders. 

PowNed

Waar de meeste Nederlanders 'het heerlijk avondje van Sinterklaas' als een vrij rustig kinderfeest beleven, zou het er op Waddeneiland Ameland heel anders aan toe gaan. De eilanders vieren dan ook geen Sinterklaas, maar 'Sunneklaas'. Een oude traditie waarbij mannen van het eiland zich eerder verkleden als iemand uit een horrorfilm dan als sint of piet. En vrouwen vooral worden verzocht om binnen te blijven...

Het is een mysterie wat er zich précies afspeelt op het eiland. PowNed vond het tijd om dit eens uit te zoeken en besloot er een reportage over te maken. Hier waren de eilanders allesbehalve blij mee, want Pakjesavond is uitsluitend bedoeld voor Amelanders en zij willen geen pottenkijkers. Ondanks de waarschuwing die de omroep kreeg, besloten drie PowNed-journalisten de boot te pakken. Het resultaat: het liep flink uit de klauwen op 5 december 2023.

Klemgereden en geramd

Destijds liet de eindredacteur van de omroep weten dat de cameraploeg noodgedwongen met zo'n 140 km per uur scheurde over de 'kronkelige eilandweggetjes', omdat zij achtervolgd werden door Amelanders. Hierbij zou de PowNed-ploeg meerdere keren zijn klemgereden en geramd. De wagen waar zij in zaten liep hierbij dan ook flinke schade op. Reden genoeg voor de journalisten om het liefst zo snel mogelijk met gierende banden naar huis te gaan, maar zo makkelijk gaat dat niet wanneer je je op een eiland bevindt. De kustwacht sloeg te hulp, maar door de ruwe zee konden ze het eiland niet verlaten. De journalisten hebben dan ook uiteindelijk noodlottig in een hotel moeten overnachten met bewaking van de politie.

Voor de rechter

Donderdag heeft justitie laten weten twee Amelanders – twee mannen van 23 en 32 jaar oud – te gaan vervolgen voor het incident wegens openlijke geweldpleging en het bedreigen van de PowNed-journalisten. Ook wordt de gevaarlijke verkeerssituatie die op Pakjesavond plaatsvond op het eiland meegenomen.

PowNed-voorzitter Dominique Weesie heeft gereageerd op het besluit van justitie: "Wij zijn blij dat het OM heeft besloten tot vervolging over te gaan. Laat het een duidelijk signaal zijn dat geweld tegen journalisten niet wordt getolereerd."

En ondanks de gewaagde poging van de omroep om op onderzoek uit te gaan tijdens Sunneklaas, is het nog altijd een mysterie wat zich nou precies afspeelt tijdens Pakjesavond op het eiland. In ieder geval hoorde deze belaging niet bij de traditionele versie van het sinterklaasfeest.

Misdaad
  • AD, RTL Nieuws, NOS
  • NL Beeld / Patrick van Emst