Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rutger Castricum reageert op 'heel ranzig Taylor Swift-filmpje'

Castricum laat tijdens Vandaag Inside weten wat hij vindt van alle ophef rondom een berucht item van zijn eigen omroep PowNed.

Rutger Castricum

Taylor Swift gaf een drietal concerten in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam, wat reden was voor Omroep PowNed om de fans, ook wel 'Swifties' genoemd, rondom het stadion te interviewen. Het opgenomen en gepubliceerde item deed echter veel stof opwaaien. De reden daarvoor: PowNed-presentator Abel Bijlsma deed alsof hij een 'meet and greet' kon regelen voor enkele fans. Hij vroeg hen daarbij: hoe ver zou jij gaan?

In de video is te zien dat een paar jonge vrouwen, die ervan overtuigd waren hun idool te kunnen ontmoeten, behoorlijk ver gingen. Zo liet een van hen haar blote borsten zien. Een ander zoende met een onbekende man. Na deze acties liet Bijlsma weten dat er helemaal geen ontmoeting te winnen was. De titel van het video-item: "Gillende meisjes worden sletjes voor Taylor Swift!"

Veel mensen woedend

Naar aanleiding van het filmpje ontstond er behoorlijk wat ophef. Mensen vonden het smakeloos en beschuldigen Omroep PowNed ervan de vrouwen met valse informatie te hebben 'misbruikt' voor het filmpje. 'Clicks' genereren over de rug van de 'Swifties'.

Ondanks die kritiek liet omroepbaas Dominique Weesie in eerste instantie weten dat het filmpje gewoon online zou blijven staan. En dat het iedereen vrij stond een klacht in te dienen.

De aanhoudende kritieken zorgden er later echter voor dat Weesie 'de keutel introk' en het item alsnog van zijn kanalen verwijderde.

Uit de verklaring van de omroep:

"PowNews wordt gemaakt door en voor jongeren en opereert al bijna 15 jaar op het scherpst van de snede. Aan de rand van de afgrond groeien nu eenmaal de mooiste bloemen. Maar soms donder je wel eens over het randje. Zo ook met het filmpje over de Taylor Swift-fans. En dan moet je de hand in eigen boezem steken. Daarom hebben we na intern overleg besloten dit item offline te halen."

Rutger Castricum

Het feit dat PowNed op dit moment zo negatief in het nieuws is, was voor Wilfred Genee genoeg reden om PowNed-man Rutger Castricum eens even flink aan de tand te voelen in de VI-uitzending van maandagavond.

"Ja, de meest besproken omroep vandaag. Opdoeken die boel", trapt Genee af. "Heb je nog getwijfeld om te komen vandaag?" vraagt hij zijn tafelgast.

Castricum: "Nee, tuurlijk niet."

Genee benadrukt dat Rutger onderdeel is van de omroep en noemt het een 'heel ranzig filmpje'.

"Nee, dat was niet goed", aldus Castricum, die aangeeft er weinig van te hebben meegekregen. Hij was namelijk het hele weekend weg. Sterker, hij zag het filmpje zelf pas maandagmiddag, zegt hij.

Rutger: "Maar het was gewoon niet goed. En dan moet je daar gewoon wel duidelijk over zijn. En het weghalen."

De PowNed-verslaggever zegt ook niet te weten hoe de omroep het intern heeft besproken en waarom de video zo laat pas offline werd gehaald.

"Ik heb er vanmiddag Dominique (Weesie, red.) over gesproken", aldus Castricum, "en we waren het er allebei over eens dat het niet goed was."

'Wat loop je uit je nek te lullen?'

Daarnaast zegt hij Weesie niet te hebben gevraagd waarom de omroepbaas het item in eerste instantie wel gewoon online liet staan en dat ook uitte in de media, ondanks alle aanhoudende kritieken.

"Wat loop je nou uit je nek te lullen man?" bijt Genee hem toe, die niet gelooft dat de twee het er niet op die manier over hebben gehad. Hij stelt dat Rutger en Dominique Weesie al 15 jaar samenwerken en al 15 jaar samen 'hun zakken vullen' bij PowNed. "Dan vraag je dat toch?"

"Maar ik ga daar ook niet over", zegt Rutger enigszins defensief. Ook benadrukt hij stellig dat hij niet betrokken is geweest bij het proces. Hij zat op de fiets richting de Ardennen.

"Kijk er werken jonge mensen, die ook spraakmakend willen zijn. Nou, dat herken ik nog wel ergens van", legt Castricum uit. "Die vliegen dan ook weleens uit de bocht. En dat is hier gebeurd."

'Een apie met scoringsdrift'

Dan bemoeit Derksen zich ermee. Hij noemt Abel Bijlsma 'een apie' met 'scoringsdrift' en het filmpje 'te gek voor woorden'. Volgens 'de Snor' gaat zo'n video ook nog naar de montage en naar een eindredactie. Het is volgens hem dan gek dat niemand zegt: misschien moeten we dit maar niet uitzenden.

Johan neemt het tot slot nog wel op voor PowNed, omdat 'Nederland wel behoefte heeft aan een omroep die op het randje balanceert en er weleens overheen gaat. Want die moet er ook zijn'.

Entertainment
  • Vandaag Inside
  • NL Beeld / Heukers Media