Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hond in de pot voor politie?

De eigenaar van een Kaukasische herdershond was gewaarschuwd: na een eerder bijtincident mag het beest alleen gemuilkorfd de straat op. Camerabeelden van buurtbewoners bewijzen dat de man zich niks aantrekt van de beperking. Hij is er gloeiend bij, of toch niet?

hond

Steeds meer woningen zijn voorzien van een deurbelcamera. Die dient puur de eigen veiligheid van de bewoners, maar vaak wordt ook een stukje straat meegenomen en dat kan de politie van pas komen. Dat is het geval in Boxtel, waar de buurtbewoners op hun hoede zijn voor de Kaukasische herdershond van hun dorpsgenoot. Het beest zette de tanden in een vrouw en de gemeente is duidelijk: de hond mag alleen nog met een muilkorf naar buiten.

Een agent ziet daarna dat de man in overtreding is en twee keer worden camerabeelden naar de politie gestuurd, de hond loopt duidelijk zonder muilkorf. Dat zorgt voor 1500 euro aan boetes, maar door 1000 euro zet de rechtbank een streep. De beelden komen van een deurbelcamera en de man en zijn hond zijn gefilmd op de openbare weg. Dat is in strijd met de privacywetgeving. Er kan een algemeen belang dienen, maar aangezien de gemeente daar zelf geen camera’s heeft hangen, gaat die vlieger hier niet op.

Gelukkig niet, zegt Lotte Houwing van privacyvoorvechter Bits of Freedom. “Het doel van particuliere camera’s moet echt zijn dat ze iemands eigen eigendom beschermen,” zegt ze in het Brabants Dagblad. “Maar we gaan stapje voor stapje steeds meer richting een landelijk netwerk van particuliere camera’s die ‘publiek’ zijn, dat moeten we niet willen.”

De gemeente Boxtel ging in beroep bij de Raad van State en de politie kijkt gespannen mee. Krijgt de gemeente geen gelijk, dan kunnen talloze beelden met bewijsmateriaal naar de prullenbak worden gesleept. En dat zou hondsberoerd nieuws zijn voor de politie.

Misdaad
  • Unsplash