Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Onderzoekers: mannenbaard blijkt smeriger dan hondenvacht

Misschien toch even wat vaker met de kruimeldief door je kintapijtje?

Baard

Over mannen met baarden valt zat te zeggen. Dat ze haar op hun gezicht hebben, bijvoorbeeld. Of dat veel vrouwen ze aantrekkelijk vinden, juist omdat ze de boel zo lekker woest laten groeien. Maar de natuurlijke gezichtsbedekking heeft zeker niet enkel voordelen, zo blijkt uit meerdere onderzoeken.

Hygiënisch?

Zo kwamen Zwitserse knappe koppen erachter dat een mannenbaard meer bacteriën bevat dan een hondenvacht. Waarom je dit in godsnaam zou willen onderzoeken? Nou, de vraag was eigenlijk 'hoe hygiënisch is het om voortaan ook honden te scannen in een MRI-apparaat dat normaal gesproken alleen voor mensen wordt gebruikt?'. Alleen konden zij zich achteraf wellicht beter afvragen of dat wel zo veilig is voor de viervoeters, in plaats van andersom.

De Zwitsers vonden namelijk hoge concentraties aan bacteriën in de baarden van alle achttien onderzochte mannelijke proefpersonen. Terwijl dat in slechts 23 van de 30 geteste hondenvachten het geval was. Toeval? Of zijn mannen nou eenmaal grotere ransbakken dan de gemiddelde blaffer? Daar wordt verder geen uitsluitsel over gegeven. Feit is in ieder geval wel dat bij zeven baardmannen ook bacteriën gevonden werden waar je ziek van kan worden, tegenover vier gevallen bij de onderzochte groep honden.

Toilet

Een Amerikaanse microbioloog genaamd John Golobic heeft ook onderzoek gedaan naar de 'schoonheid' van de baard. Golobic porde daarbij met een wattenstaafje door een aantal baarden, en hoewel sommige daarvan een normale hoeveelheid bacteriën bevatten, zaten er in andere zóveel poepdeeltjes dat ze zelfs te vergelijken zijn met een toilet.

"Als dezelfde hoeveelheden poepbacteriën in het drinkwater zouden worden gevonden", stelt de Amerikaan, "dan moest de watervoorziening meteen worden afgesloten."

Lekker laten groeien?

Dus, voor de veiligheid maar allemaal rap met de tondeuse in standje pre-puberaal eroverheen? Dat is wellicht iets te voorbarig. Dat baarden volzitten met bacteriën die daar wonen, werken, eten, slapen en ketsen, wil niet per se zeggen dat dit direct een schadelijk effect op de gezondheid heeft. En dus dat je er ziek van wordt. Voorlopig lekker laten woekeren dus, dat kinkapseltje.

Bizar
  • AD, RTL Nieuws
  • Adobe Stock