Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Een moord kost meer levens

Hij noemde het zelf zijn beste boek, beter nog dan De Heineken-ontvoering. Peter R. de Vries schreef in 1994 Een moord kost meer levens, dat deze week opnieuw het levenslicht ziet, maar dan in de vorm van een tv-serie. Te zien op Videoland.

Een moord kost meer levens

Of het nu Willem Holleeder is of Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces: Peter R. de Vries schuwde de confrontatie niet met de grote jongens uit het criminele milieu. Maar het is lang niet altijd de crème de la crème van de georganiseerde misdaad geweest over wie hij berichtte. In zijn jaren als dertiger – als hij zijn beruchte snor nog heeft – duikt de misdaadverslaggever in het levensverhaal van Paul Spruit.

Paul is nog een puber als zijn vader wordt gearresteerd voor de geruchtmakende moorden op twee kinderen. Als volwassene gaat Paul zelf ook het verkeerde pad op: hij steekt zijn stiefvader dood. Daarnaast ontsnapt hij uit het Pieter Baan Centrum en raakt hij betrokken bij een roofoverval, waarbij twee doden vallen.

Kortom: Paul leidt een turbulent leven dat leest als een boek. Dat schrijft Peter R. de Vries dan ook maar meteen. Een indrukwekkend verhaal waarvan je haren soms recht overeind gaan staan, beschreven met een gouden pennetje. Inmiddels is het boek al zo oud dat het in talloze kasten in Nederland niet alleen ligt te verstoffen, maar dat ook het papier ervan waarschijnlijk allang is vergeeld. Gelukkig hebben de makers van Videoland de bladzijdes weer opengeslagen en de letters omgezet in een tv-serie. Als die net zo goed is als het boek, wordt het ongetwijfeld een dikke hit.

Een moord kost meer levens is vanaf dinsdag 14 november te streamen op Videoland.

Misdaad
  • Videoland