Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bijbelfanaat was boos: moord op moslimgezin

In deze rubriek staan we stil bij opzienbarende moordzaken die elders in de wereld de gemoederen bezighouden. Deze week gaan we naar Canada voor de zaak tegen een rechts-extremist die met zijn pick-up een migrantenfamilie uit het leven heeft gerukt. Is hij schuldig aan terreur?

Familie

London in Ontario telt bijna een half miljoen zielen. Net als de metropool waar het naar vernoemd is, trekt de stad veel nieuwkomers. Onder hen de uit Pakistan afkomstige fysiotherapeut Salman Afzaal (46). Zijn vrouw Madiha (44) is bijna klaar met haar PhD-opleiding tot civiel ingenieur. Hun leergierige kinderen Yumna (15) en Fayez (9) lijken eveneens voorbestemd voor een glansrijke toekomst.

Maar op 6 juni 2021 komt dit succesverhaal tot een abrupt einde. Het noodlot slaat rond 20.40 ongenadig toe wanneer het gezin, vergezeld door oma Talat (74), hun dagelijkse avondwandeling maakt. Een zwarte Dodge-truck schiet van de weg, over de stoep en schept de familieleden. Alleen de 9-jarige Fayez kan het, zwaargewond, navertellen. Hij is in één klap zijn ouders, zus en oma kwijt.

Een paar minuten later rijdt de gehavende pick-up met rokende motorkap het terrein van het Cherry Hill-winkelcentrum op. De parkeerplaats is verlaten, op de taxi van Azzeddin Jahanghiri na. Terwijl hij rustig een kopje koffie inschenkt ter voorbereiding op zijn avonddienst, stopt de truck naast hem. Er stapt een jongeman uit met een kogelwerend vest en legerhelm. “Bel de cops!” gebiedt hij. “Wat is er gebeurd?” vraagt Jahanghiri. De bestuurder heeft geen zin in een praatje: “Kop houden en politie bellen!”

Wanneer de taxichauffeur 911 belt, krijgt hij Jennifer Weber aan de lijn. Ze heeft al de nodige meldingen van ooggetuigen binnengekregen. Weber vraagt aan de taxichauffeur of hij het kenteken van de zwarte truck kan doorgeven. Terwijl Jahanghiri dat noemt, ziet hij bloed en kledingresten op de bumper.

De verdachte Nate Veltman.

Op de achtergrond mengt de bestuurder zich nadrukkelijk in het gesprek. Weber vraagt zijn naam. “Nathaniel Veltman,” antwoordt hij. “V-E-L-T-M-A-N.” Geboortedatum? “20 december 2000.” Wanneer Weber vraagt of hij gewond is, reageert hij kortaf: “Nee, ik heb het expres gedaan.” Weber: “Waarom heeft u het gedaan?” Veltman kribbig: “Just get the fuck over here!

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Vervolgens gaat hij op zijn knieën naast de auto zitten, handen in de nek. Jahanghiri zal nooit aan zijn avonddienst beginnen. De taxichauffeur gaat naar huis, waar hij huilend het nieuws tot zich neemt. Canada is in diepe rouw gedompeld. Premier Justin Trudeau classificeert de ‘wrede, laffe’ daad als ‘terreur’. Hij is niet de enige...

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.