Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nicolas Cage: het mysterie van Hollywood

Emotionele uitspattingen, onverklaarbare gezichtsuitdrukkingen, geïmproviseerde oneliners en krankzinnige rollen. Van Nicolas Cage loopt er (gelukkig) maar eentje rond. De gevallen ster-acteur zat in de problemen, maar is op 59-jarige leeftijd terug van nooit weggeweest. De moeilijkste vraag van Hollywood: is Nicolas Cage een vreselijk slechte of juist een fenomenale acteur?

Nicolas Cage

Je hebt slechte acteurs die alleen maar in slechte films spelen (Adam Sandler), maar ook slechte acteurs die juist alleen maar in goede films belanden (Keanu Reeves). Aan de andere kant van het spectrum heb je de goede acteurs die enkel in goede films schitteren (Leonardo DiCaprio), maar ook goede acteurs die voornamelijk slechte films uitkiezen (Johnny Depp).

En dan heb je nog Nicolas Cage: het grootste mysterie dat Hollywood ooit uitspuwde. Een van de belabberdste acteurs aller tijden, of juist een absoluut genie?

Kenners, journalisten, wetenschappers en fans proberen die vraag al decennialang te beantwoorden. Meer dan twintig podcasts werden er al aan gewijd, filmfestivals die alleen maar Cagefilms vertonen passeren jaarlijks de revue en meerdere boeken probeerden de eigenzinnige acteerstijl van ‘Nick’ Cage te ontrafelen.

Een privé-eiland op de Bahama’s behoort tot de bezittingen van Nicolas Cage.

‘Over the top’ is een beschrijving die in al die werken regelmatig terugkeert om alle onverklaarbare gezichtsuitdrukkingen, neigingen om alleen maar te fluisteren of te schreeuwen, manische uitspattingen en de soms dubieuze manier van method acting te duiden.

Het internet barst inmiddels van de lijstjes ‘worst Nicolas Cages movies ever made’, YouTube-compilaties van de meest krankzinnige Cage-scenes (kijktip: ‘Nicolas Cage losing his shit’, kijktip 2: ‘40 clips of Nicolas Cage screaming in one minute’) en hilarische memes die op allerlei manieren aan de haal gaan met de gekke bekken van de acteur uit Long Beach.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

“Grappig hoe ze op het internet juist altijd die bijzondere poses eruit pikken en weer uitvergroten. Ik zie het als een compliment,” beet de steracteur vorig jaar van zich af in GQ. “Kennelijk acteer ik voor iedereen natuurlijke en herkenbare emoties.” Zo zou je het ook kunnen zien.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • LIONSGATE, PRIVATE ISLANDS ON LINE