Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Werd xtc-crimineel Henk Vierwind aan de krokodillen gevoerd?

Over een paar maanden is het tien jaar geleden dat de Veluwse drugshandelaar Henk Vierwind verdween. De kans dat hij nog leeft is nul. Daarover zijn zowel Henks vriendin als de recherche het wel eens. Maar wie zit er achter zijn dood en waar is het lichaam gebleven? De man die daarover wellicht veel wist te vertellen, is inmiddels zelf ook vermoord. Einde onderzoek? Integendeel. De recherche heeft de zaak juist weer opgepakt. “Misschien durven mensen nu wel te praten.”

Vierwind

Maandag 20 juni 2022 is de laatste dag uit het leven van de Nederlandse drugscrimineel Roland Masolijn. Maar dat weet de geboren Brabander bij het krieken van de morgen nog niet. In de Namibische kustplaats Swakopmund, hemelsbreed op ruim 8000 kilometer van zijn geboorteplaats Eindhoven, voelt de man zich betrekkelijk veilig.

Hij heeft een huis gehuurd in de wijk Ocean View, waar hij met zijn vriendin een onbekommerd leven probeert te leiden. Ver van Nederland, waar hij ooit een straf uitzat voor de moord op Eindhovenaar Michel Stuiver en als drugscrimineel de nodige vijanden heeft gemaakt.

JEANNETTE: ‘HENK WORDT OP ÉÉN HOOP GEGOOID MET GEWETENLOZE CRIMINELEN. MAAR DAT WAS HIJ NIET. HENK WAS EEN BOEF, DAT ZEKER, MAAR WEL ÉÉN MET HET HART OP DE JUISTE PLAATS

Maar aan dat ogenschijnlijk rustige leventje komt op die 20ste juli, rond 16.00 uur, abrupt een einde. De 53-jarige Masolijn is even met de auto weggeweest en belt net voor thuiskomst zijn vriendin met het verzoek de poort voor hem te openen. Onmiddellijk nadat hij zijn Ford Raptor heeft geparkeerd, rolt Masolijn een tuinslang uit om de wagen schoon te spuiten. En dan gebeurt het. Een donkere gedaante duikt op uit het niets, vuurt enkele schoten af op de Brabander, rent er even snel weer vandoor en springt in een gereedstaande auto. De actie heeft nog geen halve minuut geduurd.

Als Masolijns vriendin door een voorbijganger wordt gewaarschuwd, vindt ze haar vriend in een plas bloed op de oprit. Hij is twee keer geraakt. Eén keer in de rechterbil en één keer onder het linkeroog, het fatale schot. Want het is meteen duidelijk dat Masolijn de aanslag niet heeft overleefd.

Een brutale liquidatie, zo stelt de politie even later vast. Gewoon op klaarlichte dag, midden in een woonwijk, alsof de daders een signaal wilden afgeven: al vlucht je naar het andere eind van de wereld, we krijgen je wel. In Masolijns auto vindt de politie een halve kilo cocaïne, drie telefoons, wat munitie en een kleine hoeveelheid cash geld.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Hoewel het nooit netjes is om je over iemands dood te verheugen, wordt het nieuws over Masolijns dood in een huis op de Veluwe met instemming ontvangen. En daar heeft Jeannette Pieper, de bewoonster van het huis, zo haar redenen voor. Ze kent Roland Masolijn, die vanwege de vorm van zijn kale schedel ook wel ‘Puntkop’ werd genoemd, maar al te goed. Hij is de man die volgens haar verantwoordelijk is voor de verdwijning van haar partner, de xct-handelaar Henk Vierwind. “Ik durf dat te stellen omdat ik alles wist van Henks doen en laten,” zegt Jeannette. “Van zijn contacten, zijn conflicten, zijn afspraken. En ook van zijn laatste afspraak. Met Masolijn.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Bungalowpark Het Verscholen Dorp, Google Street View, Namib Times