Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM eist 20 jaar celstraf tegen Jos B.

In Den Bosch maakte het Openbaar Ministerie gisteren hun strafeis bekend in het hoger beroep tegen Jos Brech. De 59-jarige Limburger wordt verdacht van het misbruiken en doden van Nicky Verstappen in 1998.

OM eist 20 jaar celstraf tegen Jos B.

Jos B. is eerder veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor het misbruiken van en het veroorzaken van de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen, wiens lichaam in de zomer van 1998 werd gevonden op de Brunssummerheide in Limburg. Zowel het Openbaar Ministerie als B. gingen in hoger beroep tegen het besluit. Die eerste omdat ze het niet eens zijn met de laag uitgevallen celstraf. Door hem OM was destijds 15 jaar cel en tbs geëist. De advocaat-generaal liet eerder al weten dat in het hoger beroep geen tbs meer geëist zou worden, maar alleen een celstraf.

Onschuldig

B. blijft zelf beweren dat hij niet de dader is en dat hij Nicky Verstappen enkel gevonden heeft. Toen hij daar tijdens een eerdere zitting een verklaring over moest geven, begon hij te snikken. “Ik heb hem omgedraaid. Heb gecontroleerd op ademhaling. Op hartslag…”, sprak de huilende verdachte. “Ik kon niets meer voor hem doen. Het enige wat ik kon doen was een beetje zijn broek corrigeren, blaadjes wegvegen.”

Vandaag werd ook de zogenaamde 'kluisverklaring' van Jos B. gepresenteerd, die hij afgelegd heeft voordat de details van het dossier ingezien konden worden. Hij noemde het zelf een 'troefkaart', maar gebruikte de verklaring niet in de eerdere zittingen. Bij de presentatie vandaag bleek dat het twee pagina's tellende document voor meer dan driekwart zwart gemaakt was.

Bekir E.

De huilende man in de rechtszaal schept een heel ander beeld dan eerder geschetst werd door getuigen in het hoger beroep. Een medegevangene van Jos B., de voor moord veroordeelde Bekir E., vertelde dat de Limburger glunderend vertelde over de dood van Verstappen. “Hij vertelde dat het niet de bedoeling was om Nicky Verstappen te doden. Hij had zijn hand te lang voor zijn mond gehouden”, sprak Bekir E. tijdens een eerdere zitting. B. zou Nicky met zich meegenomen hebben toen het jongetje uit zijn tent kwam, omdat hij naar het toilet moest. “Dat hij het lachend vertelde, daar zit ik nog steeds mee”, liet E. weten. “Ik heb ook een nichtje van 3 of 4 jaar. Ik vind het helemaal niet leuk om dat soort dingen te horen. Ik word er helemaal gek van.”