Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nieuwe 'gruwelijke' horrorfilm zorgt voor huilende en flauwvallende bezoekers in Groningen

De meeste mensen die vrijwillig naar een horrorfilm gaan, kunnen wel tegen een stootje. Maar een nieuwe productie met Demi Moore in de hoofdrol maakte toch meer los dan verwacht. 

horrorfilm

Soms zijn horrorfilms zó gruwelijk, dat iedereen het erover heeft. De Saw-reeks was daar een goed voorbeeld van. In deeltje 1, die in Nederland in 2005 uitkwam, moest iemand z'n eigen voet eraf zagen om te kunnen ontsnappen aan een sadistische crimineel. Een andere film die de tongen losmaakte was The Human Centipede uit 2009, waarin een chirurg drie mensen aan elkaar vastmaakte - mond aan achterste - als een menselijke duizendpoot, met één lang spijsverteringsstelsel. Ook geen film voor het hele gezin.

En ook 2024 lijkt zo'n instant klassieker te krijgen, namelijk The Substance. In de film speelt Demi Moore de uitgerangeerde filmster Elizabeth Sparkle, een vrouw die niet tevreden is met haar uiterlijk. Door een speciaal middeltje te nemen kan ze een 'betere' versie van zichzelf worden. Met alle gevolgen van dien.

Huilend de bios uit

Eén van die gevolgen lijkt de leegloop van bioscoopzalen te zijn. Tijdens een voorvertoning in Het Forum in Groningen verliet zo'n 10 procent van de bezoekers namelijk vroegtijdig de bioscoop. Sommige mensen deden dat zelfs huilend, aldus een woordvoerder van Het Forum tegen het AD. En er was zelfs een man van in de dertig die flauwviel tijdens de vertoning.

"De film is compromisloos en bloederig, maar viel bij driekwart van de bezoekers erg goed in de smaak. We kregen allemaal lyrische reacties terug. Maar een paar mensen vonden het echt een paar stappen te ver gaan."

Volgens de woordvoerder is dit de eerste keer dat zoiets gebeurd is bij de bios in Groningen. De man die flauwviel mag de film overigens op een ander moment opnieuw kijken. Maar of hij daar gebruik van gaat maken...

19 september

Afgelopen mei werd The Substance voor het eerst vertoond. Dat was tijdens het filmfestival in Cannes. En ook toen waren er filmkijkers die vroegtijdig de zaal verlieten.

De voorstelling in Het Forum in Groningen was een voorvertoning van The Substance, maar vanaf 19 september kunnen alle Nederlandse horrorliefhebbers testen of ze uit het juiste hout gesneden zijn.

Bizar
  • Algemeen Dagblad
  • Adobe Stock