doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Limburgse drugsbaas spoorloos verdwenen: 'Werd Henk echt in stukken gesneden?'

Binnenkort verschijnt het boek Grensmysteries van journalist Bjorn Thimister over spraakmakende verdwijningen, onopgeloste moorden, raadselachtige aanslagen en een dubbele ontvoering. In Panorama een exclusieve voorpublicatie over de verdwenen Limburger Henk Vierwind. Met daarin de link tussen deze drugsbaas en twee Heineken-ontvoerders.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Er werden bloedsporen in Henks auto aangetroffen

De Veluwe is voor veel mensen een mooie omgeving voor een lekker weekendje weg met de familie. Soms hoort daar een fietstocht bij, afgesloten met een drankje in het vakantiehuisje. Henk Vierwind (50) uit het Limburgse Nederweert verblijft eind 2013 echter om een heel andere reden in de Gelderse streek. Hij vreest voor zijn leven. Hij wordt dan namelijk al enige tijd fors bedreigd.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De bedreigingen komen vanuit de onderwereld, waarin hij door de jaren heen honderden miljoenen euro’s heeft verdiend met criminele praktijken.

Samen met zijn vriendin Jeannette verlaat hij zijn ruime landgoed met zwembad in Nederweert – waar eerder de bekende zanger, producer en tekstschrijver Johnny Hoes heeft gewoond – en kiest voor een tijdelijke plek in betrekkelijke rust.

Vierwind denkt er even onder de radar te kunnen blijven. Uit zicht voor de mensen uit de drugswereld die het op hem gemunt hebben. “We waren naar Harderwijk vertrokken, naar bungalowpark Het Verscholen Dorp,” blikt zijn vriendin Jeannette terug. Ze praat uitgebreid en inhoudelijk over deze zaak, omdat ze na al die jaren alsnog een doorbraak in deze zaak wil forceren.

“Henk en ik waren al zeventien jaar bij elkaar, trouwen wilden we niet. Rond ons huis in Nederweert waren al een tijdje mannen van buitenlandse afkomst te zien. We waren allebei gewapend.

Henk had me eerder al verteld dat hij samen met anderen drugslabs had, dat wist ik dus. Maar wáár precies, dat wist ik niet. Ik wilde ook weg uit Nederweert, voelde me er niet meer veilig. De dag voor de verdwijning van Henk was het 5 december, sinterklaasavond. Die hebben we nog samen kunnen vieren.”

Op vrijdag 6 december 2013 om kwart over vijf ’s ochtends gaat de 50-jarige, oorspronkelijk uit Putten afkomstige Henk vanuit Harderwijk op weg richting Noord-Limburg. Hij heeft een pak contant geld bij zich en twee vaten met kostbare olie, bestemd voor de productie van synthetische drugs. Jeannette vertelt: “Rond kwart over vier die ochtend hebben we nog samen koffie gedronken.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Toen Henk ongeveer een uurtje later vertrok, zei hij nog tegen mij, omdat het zo vroeg was: Ga jij nog maar lekker even wat slapen. Het laatste wat ik tegen hem zei was: Rij voorzichtig en doe je gordel om. Want dat deed hij vaker niet dan wel. Daarna is hij weggereden – en heb ik hem nooit meer gezien of gesproken...”

De Limburgse Henk Vierwind

Bloedsporen in zijn auto

Vanaf dat moment begint een mysterie dat tot op de dag van vandaag niet is opgelost, want van Henk Vierwind wordt nooit meer iets vernomen. Zijn auto is diezelfde dag in december nog gezien op de snelweg bij Valkenswaard. Uit een latere berekening blijkt dat hij 140 kilometer per uur rijdt.

Een dag na zijn verdwijning, het is dan 7 december, geeft zijn vriendin Jeannette hem als vermist op. Uit pure radeloosheid en angst voor het onvermijdelijke: de dood van Henk. De politie Oost- Nederland laat niet veel later via een woordvoerder aan de buitenwereld weten: “De man had regelmatig contact met zijn vriendin, maar heeft al tijden geen teken van leven gegeven.” En dat zal zo blijven. Nog op dezelfde zaterdag dat Henk Vierwind – zoon van een kroegbaas – als vermist is opgegeven, wordt zijn blauwe Volvo V40 teruggevonden in het Belgisch-Limburgse Rotem, vlak over de grens met Nederlands-Limburg. In het voertuig worden veel bloedsporen aangetroffen van Henk. Onderzoek van de Belgische politie heeft uitgewezen dat de auto er niet op diezelfde zaterdag, maar al een dag eerder, op vrijdagmiddag 6 december 2013 is achtergelaten. Met een zoekactie met speurhonden in de directe omgeving van de auto proberen de opsporingsdiensten aanknopingspunten te vinden. Dit levert echter niets op.

Jeannette leeft sinds die bewuste decemberdag tussen hoop en vrees. “Na Henks verdwijning heeft de politie besloten om mij te beveiligen. In huisjes rondom mijn huisje in Harderwijk zaten politieagenten, en ik had zo’n alarmkastje van de politie gekregen voor als er iets aan de hand zou zijn. Ze waren als de dood dat ik ook vermoord zou worden. Ik ben na deze verdwijning wél heel erg ziek geworden, niet normaal, wat een ellende. Het een heeft met het ander te maken, dat kan bijna niet anders.”

Op de burelen van de recherche trekken ze iedere tip en aanwijzing na en maken ze een tijdlijn van de laatste uren dat Henk Vierwind in leven is gezien. Tijdens dit nauwgezette speurwerk weten rechercheurs uiteindelijk boven water te krijgen waar en met wie Vierwind op die bewuste decembervrijdag in 2013 een afspraak zou hebben gehad: bij zijn eigen woning aan de Mildert in Nederweert, op dat moment al een aantal jaren zijn stek. Met een man uit het ‘wereldje’ die door iedereen, ook door Vierwind zelf, ‘Puntkop’ wordt genoemd, een Brabander.

Je las zonet een gratis preview. Benieuwd naar de rest van het verhaal? Dat lees je in de Panorama van deze week of via Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws