Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vermeende drugsbaron Rawi Q. (48) opgepakt: 'Smokkelde voor honderden miljoenen euro's aan coke'

Q. werd door Nederland gezocht en is nu in Istanboel opgepakt door de Turkse opsporingsdiensten.

Rawi Q.

De Turkse minister Ali Yerlikaya maakte de aanhouding van Rawi Q. bekend in een bericht op X. "In totaal smokkelde hij 6 ton cocaïne naar Nederland", aldus Yerlikaya. Dat zou Q's criminele organisatie - de Nederlander zou de leider zijn van een serieuze drugsbende - hebben gedaan per schip of vliegtuig, en zelfs met via speedboot.

De waarde van de coke die Rawi Q's bende naar Nederland zou hebben gesmokkeld zou in de honderden miljoenen lopen, schrijft het AD naar aanleiding van de arrestatie. Kortom, de Nederlander wordt gezien als een behoorlijk grote speler in de onderwereld.

Actief in de kledingbranche

Hoewel Q. in Istanboel is opgepakt, heeft hij de Nederlandse nationaliteit. Volgens het Algemeen Dagblad heeft hij in het verleden in Almere gewoond. Volgens zijn advocaat Gerald Roethof zat hij in Turkije vanwege zijn werkzaamheden als ondernemer in de kledingbranche. Voor iemand die actief is in de textielindustrie zou dat land aantrekkelijk zijn omdat je daar voor relatief weinig geld goede kleding zou kunnen laten produceren, aldus de raadsman in de krant.

Roethof kan verder weinig zeggen over de recente aanhouding van Rawi Q., laat hij weten. "Zonder dossier kan ik inhoudelijk enkel zeggen dat ik deze beschuldiging niet kan plaatsen."

Nederland

Q. stond internationaal gesignaleerd omdat hij gezocht werd door Nederland. In welke zaak dat is, heeft het OM niet bekend gemaakt.

Wel is duidelijk dat Q. zo'n vijf jaar geleden een taakstraf opgelegd heeft gekregen door de rechtbank in Amsterdam wegens betrokkenheid in 'een kleine witwaszaak'. Ook toen werd de Nederlander bijgestaan door Gerald Roethof.

Misdaad
  • AD
  • Videostill X, Ali Yerlikaya