Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Almere City FC bereidt zich voor op het grote avontuur

Almere City beleeft zondag 13 augustus zijn vuurdoop in de eredivisie. FC Twente komt op bezoek, altijd lastig. Wij namen alvast een kijkje in het Yanmar Stadion om te peilen of de jongste profclub van Nederland klaar is voor het nieuwe avontuur.

Almere City

Schoenmaat 44 of misschien 45, zo lijkt het. Als een volleerd detective kijkt algemeen directeur John Bes naar de witte schoenafdrukken – met een stevig profiel – op de zwarte tegels.

Het spoor, van alleen de rechtervoet, loopt van de hoek waar net beton is gestort in het nieuwe voorportaal van het hoofdgebouw, langs de balie van de receptie, richting de trap naar de eerste verdieping, waar onder meer het spelershome en de kantoren zijn. “Dat wordt van iedereen de schoenen controleren,” grapt Bes. Een beveiliger, die de hele ochtend al in de ruimte achter de receptie zit, zegt niets gezien te hebben van het voorval. “In het beton zelf zie je de afdruk ook nog zitten,” zegt hij. “Ik ga de camerabeelden bekijken. Misschien kunnen we zo sneller achterhalen wie het heeft gedaan.”

Dat iemand juist nu zijn eigen signatuur – of voetafdruk – wil vereeuwigen, past bij deze fotopersdag van Almere City. Alle spelers en trainers worden op de gevoelige plaat gezet, onder meer voor de seizoengidsen van de voetbalbladen en worden zo op hun eigen manier vereeuwigd als de eerste Almeerse selectie in de eredivisie. Daarnaast worden er video’s gemaakt voor de gifjes op social media. Even gek doen en even lachen.

Sinds 11 juni, de dag dat de promotie een feit werd, brandt het licht bij de club bijna dag en nacht. Zondag beleeft Almere City zijn lang gekoesterde vuurdoop in de eredivisie, met de thuiswedstrijd tegen FC Twente. En dat betekent dat er veel werk te verzetten is. Bes neemt ons mee voor een kleine rondleiding en legt uit wat er allemaal aangepast moet worden om aan de eisen van de eredivisie te voldoen.

Uitverkocht

We beginnen bij de entree van het hoofdgebouw. Het natte beton in het nieuwe voorportaal ligt er op dat moment nog strak bij. Twee werkmannen zijn bezig met de afwerking van de muren. “We halen de entree iets naar voren en plaatsen poortjes voor de toegangscontrole,” vertelt Bes. “Dat was geen eis vanuit de KNVB, maar aangezien we toch bezig zijn met aanpassingen, nemen we dit mee.”

Eenmaal buiten wijst hij naar het trainingsveld dat recht tegenover de hoofdingang ligt. Op het deel van het veld dat het dichtst bij het gebouw ligt, wordt binnenkort een nieuwe binnenruimte gerealiseerd. Het hoofdgebouw is eigenlijk te klein om bij wedstrijden spelers, familie, zaakwaarnemers, sponsors en pers te verwelkomen. “We moeten nog een perskamer creëren, dat betekent dat we tijdelijk een andere ruimte moeten opofferen, tot het extra gebouw er staat.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Van stress lijkt geen sprake bij de algemeen directeur, al komt de eerste wedstrijd steeds dichterbij. Niet alle aanpassingen hoeven op 13 augustus al doorgevoerd te zijn, stelt hij. De KNVB stelt zich coulant op. Een voordeel is dat het stadion een jaar geleden al flink is gerenoveerd en uitgebreid tot 4300 zitplaatsen, en voldoet al aan de veiligheidseisen. “We hoeven niet groter, al willen we dat wel graag,” zegt Bes. “Voordat het zeker was dat we gingen promoveren, waren onze seizoenkaarten voor het nieuwe seizoen al uitverkocht. We zouden het stadion inmiddels twee keer kunnen vullen. We hebben er op kantoor ook allemaal vrienden bijgekregen; mensen die op een of andere manier toch nog naar binnen willen.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Sport
  • Ivo van der Bent