Premium

Helpt een pleister op de neus bij voetballers?: 'Topwedstrijden winnen ze er niet mee'

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: voetballers met een pleister op hun neus.
@media (max-width: 679px){#fig-65d5f1c72446b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5f1c72446b img{#fig-65d5f1c72446b img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-65d5f1c72446b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5f1c72446b img{#fig-65d5f1c72446b img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-65d5f1c72446b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5f1c72446b img{#fig-65d5f1c72446b img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}

Edwin Struis

Afijn, dat heb je weleens. Dat één detail van al die Europese wedstrijden van afgelopen week je bijblijft. Nee, niet die fraaie goal van Ismael Saibari waarmee PSV de achtervolging inzette in een al verloren wedstrijd tegen Sevilla, en nee, niet die charge waarmee Steven Berghuis zich terug katapulteerde in de tijd en weer dat verongelijkte Feyenoord-knulletje werd en ook niet die schlemielige eigen goals waarmee Feyenoord opponent Atlético Madrid een kontje gaf richting overwintering in de Champions League.

Hoewel, het heeft er wel zijdelings mee te maken, want het gaat om het hoofd dat de Spanjaarden een makkelijke derde goal opleverde en dan specifiek de neus van Santiago Giménez. Ik geef toe dat ik in tegenstelling tot jou niet elke wedstrijd van Feyenoord van begin tot eind volg, maar zit die pleister er allang? En heb jij enig idee waar dat voor dient? Of moeten we het niet ingewikkelder maken dan het is? Ik kan me van heel vroeger ook een kat herinneren die zich maar al te graag liet liefkozen, maar daar vaak onverwacht een eind aan maakte met een ferme uithaal naar de neus. Hup, pleister erop van mama en weer door.

Maar nu heb ik begrepen dat dat ding er al een tijdje zit. Het schijnt de ademhaling te verbeteren omdat het de neusvleugels optrekt waardoor de doorgang wordt verruimd, legde een KNO-arts uit. Maar diezelfde dokter nam later het woord ‘placebopleister’ in de mond. Ach ja, baat het niet, dan schaadt het niet en bijgeloof in de sport is van alle tijden. Was het niet David Beckham die een tijdje de slip van vrouw Posh droeg in de overtuiging dat het kleinood hem hielp om wedstrijden te winnen? Dat zag je dan weer niet in die laatste documentaire.

Afgaande op de wedstrijd tegen Atlético Madrid wordt het voor Giménez de hoogste tijd om afstand te doen van dit neusbehang. Het leidde niet alleen mij erg af, volgens mij had de spits er zelf ook last van. Want het was niet bepaald de avond van Giménez, toch? Toen hij weer een kans verprutste door als een beginneling over de bal heen te maaien en je vervolgens een close-up van dat machteloze Mexicaanse hoofd in beeld kreeg met die droevige neuspleister pontificaal in beeld, dacht ik direct: dan had je je neusje voor de goal maar niet af moeten plakken. Wat jij?

@media (max-width: 680px){#fig-65d5f1c724a0b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5f1c724a0b img{#fig-65d5f1c724a0b img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65d5f1c724a0b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5f1c724a0b img{#fig-65d5f1c724a0b img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65d5f1c724a0b img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d5f1c724a0b img{#fig-65d5f1c724a0b img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
Feyenoord-spits Santiago Giménez probeert in balbezit te komen tijdens het Champions League-duel met Atlético Madrid.

Micha Jacobs

Feyenoord-aanvoerder Gernot Trauner, bijgenaamd de Apotheker (omdat hij op en om het veld zó normaal is dat hij ook een doodnormale baan als apotheker had kunnen hebben), draagt al sinds zijn Oostenrijkse carrière zo’n ding op zijn neus. Want die zou er inderdaad voor zorgen dat hij meer zuurstof kan opnemen. En het schijnt nogal een epidemie in de Feyenoord-kamer te zijn, want naast Trauner en Giménez zweert ook Quinten Timber bij zo’n pleister. Heel eerlijk: wat maakt het allemaal uit? Al dragen ze twee Mickey Mouse-oren omdat ze daarmee hoger kunnen springen: als zij denken dat het helpt, dan doen ze maar lekker. Alleen heb ik al weken het idee dat het geen reet uitmaakt: topwedstrijden winnen ze er niet mee met Feyenoord.

Zo’n pleister maakt het verschil niet voor Giménez, dat verwachtingspatroon dat iedereen van hem heeft des te meer. Kon hij afgelopen zomer niet voor 50 miljoen naar Atlético Madrid of Tottenham Hotspur? Zou hij niet de clubkas spekken met de grootste uitgaande transfer aller tijden? En hoeveel meer was hij opeens waard toen hij in de eerste wedstrijden van dit seizoen uit de startblokken schoot? Sterker nog: hoeveel meer is hij waard nu hij met zeventien goals in veertien wedstrijden de topscorerslijst in de eredivisie aanvoert en iedereen hoopt dat hij de Coen Dillen-index aan flarden schopt? Hoe hoger de verwachtingen, hoe meer het hem lijkt te verlammen.

Afgelopen weekend knalde hij de bal weer tegen de touwen tijdens Feyenoord-PSV (1-2), maar dat was vooral omdat het de PSV-keeper verstandig leek om de bal niet met twee, maar met één hand te pakken. Anders zou Giménez, de o zo bewierookte Giménez, wéér droog hebben gestaan in een topwedstrijd, die pleister op zijn neus ten spijt.

Maar goed: genoeg over hem en over de aanstaande landstitel van PSV (de volle buit na veertien wedstrijden: chapeau, bedankt en de groeten). Als je het goed vindt, blijf ik even hangen bij wat jij zei over David Beckham, en dan vooral bij dat slipje van zijn Spice-girl. Zei je nou werkelijk dat hij uit bijgeloof haar slipje droeg tijdens de wedstrijd? Trok hij dat dan aan waar Keane, Giggs en Stam bij waren in de kleedkamer? Of deed hij dat stiekem op het toilet? En wat moet Alex Ferguson ervan hebben gedacht? Zoveel vragen opeens, veel meer dan het hoe en waarom van een neuspleister.

Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct