Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Paus Franciscus bezoekt slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk

De Paus is op bezoek in de hoofdstad van Portugal. De leider van de katholieke kerk ontmoet hier dertien slachtoffers.

Paus Franciscus

Tijdens een bezoek aan de Wereldjongerendagen in Lissabon heeft de Paus de slachtoffers ontmoet, dat meldt de NOS. Deze dagen worden georganiseerd voor jonge gelovigen van over de hele wereld die elkaar op kunnen zoeken. De bijeenkomst vindt om de drie jaar in een ander land plaats.

Seksueel misbruik

Uit een rapport van een onderzoekscommissie is gebleken dat er in Portugal veel seksueel misbruik met minderjarigen heeft plaatsgevonden. Sinds het jaar 1950 zou het gaan om 4815 minderjarige gevallen. Dat zijn de harde cijfers uit het rapport. Volgens de commissie gaat het vooral om jonge jongens en waren de meeste slachtoffers tussen de 10 en 14 jaar oud. Het jongste slachtoffer was 2 jaar toen het gebeurde.

Het bezoek

De ontmoeting tussen Paus Franciscus en de slachtoffers vond plaats op de ambassade van het Vaticaan in Lissabon en duurde volgens de NOS meer dan een uur. De kerkvader hield een toespraak over de gebeurtenissen binnen de katholieke kerk en noemde dat het veel woede en teleurstellingen heeft veroorzaakt. Daarnaast riep hij de geestelijke leiders op om vooral te luisteren naar de slachtoffers en hun pijn.

Al eerder zette de Paus zich in voor seksueel misbruik binnen de kerk. Hij scherpte dit jaar al de regels aan om het misbruik hopelijk te kunnen voorkomen. Zo voerde de leider van de katholieke kerk de regel in dat naast geestelijken ook niet-geestelijken die verdacht worden van het plegen van misbruik, zich moeten melden bij de kerkelijke autoriteiten. Daarnaast werd er een aanpassing gedaan voor de klokkenluiders. De regeling die de melders van de misstanden beschermd werd uitgebreid. Tot slot werd de definitie van 'misbruikslachtoffer' uitgebreid.

Paus Franciscus is van mening dat de schandalen de kerk hebben "ontsierd".

Nieuws
  • NOS
  • NL Beeld / Patrick van Emst