Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bekende chef verbant vegans uit zijn restaurant: 'Ik ben er echt he-le-maal klaar mee!'

'Eet je rommel maar ergens anders', aldus de chef.

Veganisten

Waar veel restaurants, lunchcafés en andere horeca-gelegenheden juist inspelen op de enkel groenvoer etende medemens, is de bekende Britse chefkok John Mountain helemaal klaar met veganisten. Sterker nog, hij verbant ze uit zijn Australische restaurant Fyre.

Mountain, een celebritychef bekend van de BBC-show Great British Menu, runt een restaurant in het Australische Perth. Daar schotelt hij de mensen van alles voor. Ook vlees. Veel vlees. "Ik heb zelfs een kookboek uitgebracht met de naam ‘Pig’", legt hij uit.

Reviews

Toch konden ook veganisten gewoon bij Fyre terecht. Tot voor kort dan, want Mountain is helemaal klaar met de vegans; hij heeft inmiddels een vegan-verbod uitgeroepen in zijn restaurant.

Aanleiding daarvoor is een aanvaring met een veganist. De vrouw kwam bij Johns restaurant eten, maar kreeg het verkeerde voorgeschoteld. Dat was voor haar blijkbaar genoeg reden om een slechte recensie te schrijven. Wat volgde is een zogenaamde review bombing door een groep mede-vegans, die Johns zaak aan de digitale schandpaal wilde nagelen. Zijn reactie: een algehele ban op mensen die geen vlees en andere dierlijke producten eten.

'99 procent van de chefs haat f*cking veganisten'

Mountain zegt dat hij met de beste chefs ter wereld heeft gewerkt. "Om dan te horen te krijgen dat je ‘tekortschiet’, door één of andere influencerachtig vegan-persoontje die vindt dat ik niet meega met de tijd... Dat maakt mij kapot."

Bovendien weten mensen heel goed wat ze kunnen verwachten als ze een tafeltje boeken bij Fyre. Dan is het nogal kinderachtig als je zo'n zaak dan stuk probeert te maken. "Je gaat toch ook niet naar een Indisch restaurant om daar om Chinees te vragen?" aldus Moutain tegen Channel 9.

De celebritychef zegt is hij niet de enige kok is die klaar is met vegans, bijna alle chefs hebben het volgens hem gehad. Ze 'haten f*cking vegans'. De herbivoren zijn volgens Mountain een 'pain in the ass'.

Reacties

De keuze om voortaan geen veganisten meer toe te laten in zijn restaurant werd afgelopen dinsdag bekendgemaakt. Daarbij de mededeling dat de beslissing gemaakt is voor 'de eigen mentale gezondheid'.

Wat het vegan-verbod op lange termijn oplevert, moet nog blijken, maar de reacties tot dusver zijn wisselend. Sommige mensen vinden het discriminatie en bestempelen het beleid van Moutain als 'kinderachtig'. Anderzijds levert het verbod een hoop aandacht op van media en mensen die het prachtig vinden, aldus de chefkok zelf. "We zitten helemaal volgeboekt!"

Nieuws
  • HLN, CNN, Channel 9
  • Adobe Stock