Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Als je dezelfde naam hebt als van een bekende Nederlander

Johan Derksen is geen chagrijn en met kaarsen heeft hij al helemaal niets. Matthijs van Nieuwkerk geeft niks om televisie, laat hem maar lekker op de kraanmachine zitten. En Rembrandt van Rijn is niet dood, hij leeft! Hoe is het om de naam te dragen van een bekende, beruchte of legendarische Nederlander? Marco van Basten: “Het voordeel is dat iedereen mijn naam onthoudt.”

Johan

Johan Derksen (44)
Woonplaats:
Afferden, Noord-Limburg
Beroep: software-engineer bij een machinebouwer

“Ja, er wordt mij weleens gevraagd of ik wat met kaarsen heb. Dat kun je natuurlijk verwachten als er zoveel rumoer is op tv over mijn naamgenoot. Als ik eerlijk ben, moet ik zeggen dat ik het nogal overdreven vind, al die ophef als hij wat zegt op televisie. Alles draait tegenwoordig om sensatie en dan maken ze van zo’n onbenullige anekdote meteen weer een verhaal. Tja, het moet allemaal heel interessant blijven, hè? Mensen die hierop reageren vind ik nogal overdreven. Dan denk ik, kom, zo sensationeel is het nou ook weer niet.

Zelf heb ik niet zo’n moeite met hem. Ik heb net als hij ook altijd wel gevoetbald, maar ik kijk zelf tegenwoordig alleen wedstrijden van het Nederlands elftal of Europese topwedstrijden. De bekende Johan zie ik soms en hij komt wat nors en chagrijnig over op tv, maar dat hoort een beetje bij het karakter dat ie neerzet. Ik vermoed dat hij buiten de programma’s om sympathieker is. Hij vervult gewoon een rol in dat programma (Vandaag Inside, red.) zoals ze allemaal een rol hebben. René als de goedlachse, luidruchtige man, Wilfred de wat serieuze gespreksleider en Johan de mopperaar. Op die manier hebben ze chemie met elkaar, zo werken die programma’s. Maar ik kijk nooit. Ik kocht het blad waar Johan hoofdredacteur van was, VI, ook nooit.

Of ik ooit heb overwogen mijn naam te veranderen? Ben je mal. Ik moet ook eerlijk zeggen dat die hype rond hem pas van de afgelopen vijf jaar is. Hij is nu iedere dag in het nieuws, dat was vroeger niet zo. In de tijd dat ik jong was, hoorde je niemand over hem. Nu moet ik vaak bewijzen dat ik Johan Derksen ben. Zeg ik mijn naam, lachen ze me uit. Tot ik mijn paspoort laat zien. Verrek, zeggen ze dan. Dan is het mijn beurt om te lachen. En als ik in een restaurant ben, is het soms ook even stil, maar ze horen wel aan mijn stem dat ik niet de echte Johan Derksen ben. Ik krijg weleens opmerkingen van: ben jij dat van die snor? En dan moet ik ze teleurstellen. Verder heb ik er geen last van en ik vind het wel grappig ook. Het houdt me verder niet echt bezig. Doe je Johan de groeten?”

Johan Derksen: ‘Ja, er wordt mij wel gevraagd of ik wat met kaarsen heb’

Max Verstappen (34)
Woonplaats:
Amersfoort
Beroep: marketeer

“Ik heb een tijdje als marketingstrateeg bij Jumbo gewerkt, de sponsor van F1-coureur Max Verstappen. Als ik me dan bij een meeting voorstelde, werd er best raar opgekeken. Zo van: is dit een grap? Of ik meldde me via de mail aan voor een overleg bij een klant. Als ik dan arriveerde, zag ik de mensen teleurgesteld kijken. Bel ik een restaurant, dan zeg ik alleen Met Max of Verstappen. Als ik mijn volledige naam noem, denken ze dat het een prank call is. Ik heb al een paar keer meegemaakt dat ze dan meteen ophingen.

Toch ben ik wel trots dat ik zijn naam draag. Ik ben niet zo’n F1-fan maar vind het fantastisch wat hij doet. Dat ik weinig van de sport weet, brengt mij wel in ongemakkelijke situaties soms. We hadden een uitje met het werk en een van de sprekers was Robert Doornbos. Voor hij begon wilde ik een koffie bij de bar bestellen, maar ik zag niemand. Kwam er een man in colbert aanlopen en ik zag hem aan voor de ober. Maar voor ik wat kon bestellen, schudde hij mij de hand en ik stelde mij netjes voor. Hij zei: Heet jij echt Max Verstappen? Ik reageerde nogal verbaasd en dat was ik helemaal toen hij mij ging interviewen met zijn telefoontje. Hij maakte live een vlog met mij. Ik zeg even later tegen een collega: Wat mij nou is overkomen? Mijn collega zei: Ja, ik zag het. Dat was oud-F1 coureur Robert Doornbos. Shit, wat een afgang, dat wist ik dus niet.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Overigens ben ik twee jaar geleden in de talkshow van Humberto Tan geweest, die ook alles over mijn naam en de gevolgen daarvan wilde weten. Daar liep ook een heel jonge Matthijs van Nieuwkerk rond, haha. En ooit is mijn Instagram-account geblokkeerd. Ik was bij een race-event in Scheveningen waar een stand van Red Bull stond. Ik had een petje op en een shirt aan van Red Bull en stond bij een stapel autobanden. Mijn vriendin maakte een foto van me terwijl ik met mijn gezicht weggedraaid wat aan die banden voelde. Ik postte de tekst: Checking out my new tyres… Twee uur later was mijn account verwijderd omdat ik me voor iemand anders had voorgedaan. Het heeft me maanden gekost om de boel weer online te krijgen. Nu stroomt mijn account weer vol als er weer een GP is. Go Max! En: Je kan het Max, wordt er dan geroepen. En ik zie ook heftige reacties van vrouwen waarbij ik denk: als ik toch vrijgezel was geweest…”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Lifestyle
  • ANP, Pro Shots