Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kroongetuige doet vluchtpoging naar buitenland na 'geblunder OM', wordt opgepakt op Schiphol

Een nieuw dieptepunt in de kwestie rondom de beveiliging van personen in Nederland. Een kroongetuige zegt zich niet meer veilig te voelen en zelfs voor zijn leven te vrezen na een blunder van het Openbaar Ministerie. Bij een poging om de grens over te vluchten werd hij opgepakt.

Kroongetuige

De man in kwestie is in het verleden veroordeeld voor afpersing. In 2016 sloot hij echter een deal met het OM in ruil voor strafvermindering, omdat hij naar eigen zeggen klaar was met het criminele leventje. Hij werd kroongetuige en legde verklaringen af over drie moorden.

Echt een succes is de samenwerking tussen de kroongetuige en het OM nooit geworden. De verklaringen zijn "grotendeels onbruikbaar", zo schrijft het Parool. Bovendien is er al jaren gesteggel over de beveiliging van de man, met als absolute dieptepunt zijn recente vluchtpoging naar het buitenland. Op luchthaven Schiphol werd hij uiteindelijk aangehouden.

In levensgevaar?

Volgens het Parool vreest de kroongetuige voor zijn leven, na een reeks van 'blunders' door het Openbaar Ministerie. Wat is er precies fout gegaan?

Vorige week al bracht onderzoeksplatform Follow the Money naar buiten dat het Openbaar Ministerie een adres van de kroongetuige naar een verdachte in een moordzaak had gestuurd. Peter Schouten, advocaat van de kroongetuige, meldt dat justitie vervolgens ook vertrouwelijke stukken naar dat oude adres bleef sturen. "Terwijl het OM nota bene zegt dat het weet dat hij daar al een tijd niet meer woont", aldus Schouten tegen het Parool. "En nog erger: in die stukken staat ergens ook het nieuwe adres van mijn cliënt."

De kroongetuige zou ook al bijna een maand geen beveiliging hebben op zijn nieuwe adres. Advocaat Schouten: "Als er problemen zijn, moet hij tot die tijd maar 112 bellen van het OM."

Vernietigend rapport

Schouten heeft nu via een brief aan de minister van Justitie laten weten geen vertrouwen meer te hebben in het OM. Hij maakt zich zorgen om de veiligheid van de kroongetuige. In een reactie heeft justitie laten weten dat het zich "de stellingen van de advocaat vanzelfsprekend aantrekt en de zaak onderzoekt".

De incidenten rondom de kroongetuige lijken niet op zichzelf te staan. Ook in de Marengo-zaak, waarin kroongetuige Nabil B. een belangrijke rol speelt, zijn fouten gemaakt, zo is te lezen in een keihard rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

In het stuk viel te lezen dat er structureel fouten zijn gemaakt door de overheid in het beschermen van drie personen, die uiteindelijk geliquideerd werden: de broer van Marengo-kroongetuige Nabil B., kroongetuige-advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Misdaad
  • Het Parool
  • NL Beeld / Regiofotografie