doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

'OM negeerde verzoeken om beveiliging vermoorde broer kroongetuige Nabil B.'

Uit een reconstructie van NRC blijkt dat het OM meerdere veiligheidsverzoeken van de familie van kroongetuige Nabil B. negeerde. Op 29 maart 2018 werd broer Reduan doodgeschoten.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-648405d4be425 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648405d4be425 img{#fig-648405d4be425 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-648405d4be425 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648405d4be425 img{#fig-648405d4be425 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-648405d4be425 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648405d4be425 img{#fig-648405d4be425 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-648405d4be425 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-648405d4be425 img{#fig-648405d4be425 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Nabil B.

De belastende verklaringen van kroongetuige Nabil B. zijn een belangrijk onderdeel van het Marengo-proces, dat draait om een zestal liquidaties en een aantal pogingen daartoe. Het OM verdenkt de mocro maffia - met onder meer Ridouan T. en Saïd R. als vermeende kopstukken - daarvoor verantwoordelijk te zijn.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Nabil B. zou voor zijn arrestatie onderdeel zijn van Ridouan T's organisatie, maar zou vrezen voor zijn leven wegens zijn betrokkenheid bij een mislukte liquidatiepoging waarbij de verkeerde werd vermoord. In ruil voor strafvermindering doet hij een boekje open over het reilen en zeilen van onder meer Ridouan T. en Saïd R.

Liquidaties

Kort nadat Nabil B. een overeenkomst aanging met justitie werd zijn broer Reduan B. geliquideerd. Anderhalf jaar later kwam ook de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, door moord om het leven. En ook B's vertrouwenspersoon Peter R. de Vries werd in koele bloede geliquideerd.

Doodsbang

NRC heeft nu een reconstructie gepubliceerd waaruit zou blijken dat het Openbaar Ministerie meerdere beveiligingsverzoeken van de familie van Nabil B. heeft genegeerd. Het laatste verzoek werd ingediend slechts twee dagen voordat Nabils broer Reduan in zijn bedrijf in Amsterdam werd geliquideerd. Schutter Shurandy S. kreeg in 2019 28 jaar opgelegd voor de moord.

Uit Whatsapp-gesprekken werd eerder al duidelijk dat de broer van de kroongetuige in de dagen voor zijn liquidatie "doodsbang was voor de wraak van Ridouan T.", schreef het Parool in januari 2019.

In de Telegraaf gaf het OM kort daarna toe "de situatie verkeerd te hebben ingeschat". Het OM: "De situatie was voor ons totaal nieuw. Het is afschuwelijk dat dit is gebeurd. Een nachtmerrie voor de familie."

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

'Steen door de ruit'

Maar niet alleen in die dagen vlak voor de moord op Nabil B's broer was er angst. Al in 2017, toen B. met het OM onderhandelde over de kroongetuigedeal, waarschuwden Nabil B. en zijn familie voor de veiligheidsrisico's, meldt NRC. Politie en justitie vonden het allemaal maar overdreven, zegt de krant. Het ergste wat volgens hen kon gebeuren was "een steen door de ruit".

In de periode erna waren er meerdere incidenten in de omgeving van de familie. Er werden handgranaten gevonden en verdachte personen gesignaleerd in de directe woonomgeving. Ook kreeg de toenmalig advocaat van Nabil B. Bart Stapert van het OM te horen dat er 'iets' kon gebeuren 'komend weekend'.

Meerdere verzoeken

Al die incidenten waren voor een andere broer van Nabil B. reden om meer beveiliging aan te vragen bij het OM. Camera's en een noodknop zouden volgens hem niet genoeg zijn "tegen de kalasjnikovs en bazooka's" van "de criminele organisatie".

Enkele dagen na dit verzoek klopte hij nogmaals aan bij het OM, dit keer met een verzoek om persoonsbeveiliging voor hemzelf, zijn broer Reduan en andere familieleden. Maar hij kreeg nul op rekest. Betrokken medewerkers zouden geen noodzaak zien en bovendien zou er überhaupt geen capaciteit zijn om de verzoeken in te willigen.

Volgens de reconstructie van NRC zouden er wel plannen zijn eventueel het bedrijf van broer Reduan beter te beveiligen. Voordat die plannen echter concreet werden, schoot Shurandy S. de broer van de kroongetuige precies op die locatie dood.

Een woordvoerder van het OM zegt tegen NRC het "op belangrijke onderdelen niet eens te zijn met wat er in het artikel wordt gesteld." Verder gaan ze vanwege een lopend onderzoek niet in op de kwestie.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws