Er komt er een eind aan de voortplantingspraktijken van de Haagse Jonathan M., die als spermadonor vader werd van in ieder geval 550 kinderen. Althans, dat is wat de rechtbank in Den Haag beslist heeft. Mocht de 41-jarige donor toch zaad doneren, dan moet hij per geval een dwangsom van 100.000 euro aftikken. Ook mag M. niet meer actief richting wensouders of via internet-advertenties communiceren dat hij zijn zaad ter beschikking stelt.
Stichting Donorkind spande een kort geding aan, waarin werd geëist dat M. een verbod op spermadonatie zou krijgen. Vooral vanwege de omvang van zijn praktijken zou het een gevaar opleveren voor de donorkinderen.
Hoe heeft het kunnen gebeuren?
In Nederland staat de 'dolle stier met voortplantingsdrang', zoals hij volgens hemzelf wordt neergezet, al sinds 2017 op een zwarte lijst. Een donor mag volgens de regels immers een beperkt aantal donorkinderen verwekken - maximaal 25 of kinderen bij maximaal 12 gezinnen. Die richtlijnen zijn er om inteelt, incest en psychische problemen bij de verwekte kinderen te voorkomen.
Maar M. doneerde niet alleen in Nederland. Tegen de regels in doneerde hij aan vele klinieken in het buitenland. Daarnaast bood hij zelf zijn zaad aan op internet. Jonathan M. heeft dan ook kinderen in landen als België, Oostenrijk en Australië. In totaal gaat het om in ieder geval 550 zoons en dochters. Ouders die hier niet van op de hoogte waren - M. loog ook over het aantal donorkinderen - voelen zich onderdeel van 'een raar sociaal experiment'. En ondanks dat M. beweert dat hij sinds enkele jaren niet meer doneert, blijken ook nu nog vrouwen zwanger van hem te zijn.
Zelf is de 'dolle stier' het uiteraard niet eens met de beslissing van de rechtbank. M. vindt dat hij het recht heeft om zich voort te planten. Ooit wil hij zelf ook een gezin stichten.
- AD
- Adobe Stock, burdun