Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Kabinet erkent fouten in beveiliging Peter R. de Vries, Reduan B. en Derk Wiersum

Minister Yeşilgöz moest (alweer) door het stof. Voor de zoveelste keer in korte tijd blijkt het kabinet de zaakjes niet goed aangepakt te hebben. Dit keer moesten drie heren dit met hun leven bekopen.

fouten beveiliging

Begin deze maand kwam het keiharde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) uit. Hierin viel te lezen dat er structureel fouten zijn gemaakt door de overheid in het beschermen van drie personen die uiteindelijk geliquideerd werden: de broer van Marengo-kroongetuige Nabil B., kroongetuige-advocaat Derk Wiersum, en natuurlijk misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Excuses

Vandaag heeft het kabinet bij monde van minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius voor het eerst gereageerd op het rapport. Per brief geeft zij toe dat er 'fouten' zijn gemaakt in de 'beveiligingssituatie' – een fors understatement voor een zaak waarbij drie doden zijn gevallen.

Het AD weet te melden: "Ik vind het ook belangrijk dat wordt erkend dat er fouten zijn gemaakt door de overheid in de beveiligingssituaties van Reduan, Derk Wiersum en Peter R. de Vries. Ik betreur ten diepste dat deze fouten zijn gemaakt. Als verantwoordelijk minister heb ik hiervoor aan de nabestaanden excuus aangeboden. Tegelijkertijd besef ik zeer goed dat het onbeschrijfelijke leed dat de nabestaanden is aangedaan, niet kan worden weggenomen."

Medeleven

Yeşilgöz wilde overigens niet melden of dat excuus ook door de nabestaanden is geaccepteerd. De zoon van de vermoorde misdaadverslaggever, Royce de Vries, liet in elk geval weten blij te zijn met de excuses. "De huidige houding van de minister is na het verschijnen van het rapport 180 graden anders dan die van de overheid de afgelopen jaren. Hier is jaren voor gestreden. We zijn er nog niet, maar dat de minister nu erkent wat fout is gegaan, is misschien de belangrijkste stap die gezet moest worden", aldus de jurist.

In een toelichting deelde de minister vandaag nog: "Ik leef met de nabestaanden mee. Het waren emotionele gesprekken."

Structureel falen

In het rapport van de OVV werd een stelselmatig falen van het systeem voor persoonsbeveiliging blootgelegd. Zo zijn er signalen rondom de liquidaties gemist en zelfs genegeerd. Dat eerste gebeurde bijvoorbeeld omdat verschillende instanties langs elkaar heen werkten. De beschikbare informatie was daardoor versnipperd. Uit het rapport: "Het stelsel Bewaken & Beveiligen kreeg niet alle informatie die in de opsporing beschikbaar was over de dreiging."

Veranderingen

Minister Yeşilgöz stelt nu volgens het AD dat het kabinet de bevindingen van de OVV 'onderschrijft'. Ze schrijft dat de tot nu toe ingevoerde verbeteringen in het systeem 'niet afdoende' zijn geweest (goh), om de 'toenemende nieuwe dreigingen vanuit georganiseerde criminaliteit aan te kunnen'. Daarom moet het hele stelsel op de schop. Nu nog hopen dat dit nog voor de volgende liquidatie in orde komt.

Misschien ook voor jou:
Keiharde conclusies OVV: signalen liquidaties De Vries, Wiersum en Reduan B. genegeerd
Nieuws
  • AD.nl
  • NL Beeld / BrunoPress