Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Crystal meth is met sterke opmars bezig in Europa'

In Europa kent het grote publiek de drug vooral van de serie Breaking Bad, maar als we een nieuw Europees rapport mogen geloven is crystal meth ook aan deze kant van de oceaan met een flinke opmars bezig.

Chrystal meth

Het EMCDDA, een Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving, heeft een rapport gepresenteerd over crystal meth-gebruik in Europa. Via rioolsporen in verschillende steden hebben ze gemeten welke soorten drugs - en hoeveel - er gebruikt worden. Hun conclusie: crystal meth rukt op.

Meth werd hiervoor vooral in het oosten van Europa gebruikt, in landen als Tsjechië en Slowakije. Maar via de metingen hebben onderzoekers nu geconstateerd dat het gebruik ook op andere plekken in Europa 'fors' is toegenomen; in 39 van de 60 onderzochte steden was in 2022 een flinke toename te zien.

Destructief

Crystal meth is een redelijk onbekende drug in Nederland, maar in Amerika is het een ware epidemie. Hele volksstammen daar raken verslingerd aan 'ice' of 'tina', zoals methamfetamine ook wel genoemd wordt. De kristallen (of poeder) worden gerookt, gesnoven of in vloeibare vorm geïnjecteerd, waarna de gebruiker zich enorm euforisch en vooral opgepept voelt.

De keerzijde van de medaille is echter gigantisch. Zo is de drug zeer verslavend, beschadigt het de hersenen en organen, en leidt het gebruik niet zelden tot psychoses en tal van andere serieuze aandoeningen. Het is dan ook niet gek dat sommigen crystal meth zien als 'de meest verwoestende drug' op de markt. Gebruikers betalen 'tussen de 50 en 150 euro per gram', aldus het Trimbos-instituut.

Rol Nederland

In Nederland speelt 'ice' lang niet zo'n grote rol als bijvoorbeeld coke, xtc of speed. Die drugs zijn bovendien makkelijk verkrijgbaar, (vaak)goedkoper en zijn bekend bij het grote (uitgaans)publiek. Toch duikt meth in sommige groepen vaker op. In de gayscene, bijvoorbeeld. Meth wordt daar gebruikt voor chemseks, oftewel: seks hebben onder invloed van bepaalde chemische middelen.

En ook de productie en distributie vindt niet zelden plaats in Nederland. Sterker, binnen Europa speelt ons landje daar een hoofdrol in. Het aantal methlabs is de laatste jaren dan ook flink toegenomen. Mexicaanse kartels lijken op dat vlak ook steeds vaker samen te werken met Nederlandse criminele organisaties omdat zij bekend zijn met het produceren en verspreiden van drugs binnen Europa. De strategische ligging van Nederland en 'lage' straffen hier lijken ook een aanzuigende werking te hebben.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / BrunoPress