Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Drugscrimineel Bert van D. alias 'de Methman’ aangehouden op Schiphol

Van D. was sinds vorig jaar juni op de vlucht voor de autoriteiten.

Bert van D.

Woensdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat een 55-jarige voortvluchtige drugscrimineel een dag ervoor is opgepakt op luchthaven Schiphol. De man in kwestie: Bert van D.

Van D. werd vorig jaar tot acht jaar cel veroordeeld na grootschalig onderzoek naar drugslaboratoria. Volgens het OM stuurde Bert van D. meerdere van die drugslabs aan en werkte hij zelfs nauw samen met drugskartels uit Mexico.

'Methman'

In de labs zouden synthetische drugs zoals crystal meth worden geproduceerd. Uit opgenomen gesprekken blijkt dat Van D. zich de 'methman' liet noemen. Ook zou hij geld betaald hebben aan zogenaamde ketelbouwers, mensen die materiaal verkochten om drugs mee te produceren.

De veroordeling van de 'methman' in juni 2022 komt voort uit Proteus, een grootschalig onderzoek naar drugslaboratoria in Nederland. Onder Proteus valt een zestal deeldossiers.

Een van de andere verdachten uit dat dossier is Pablo ICE-cobar. De vermeende Mexicaanse drugsbaas zou ook een aantal labs onder zijn hoede hebben gehad. Ook zou hij zichzelf en zijn 'koks' regelmatig laten verwennen door vele escorts. Die feestavondjes werden uiteindelijk "de ondergang van de gehele groep", aldus RTV Oost enige tijd terug. De politie kon op die manier namelijk vrij gemakkelijk onderzoek doen naar alle afzonderlijke leden van de vermeende drugsbende.

Op de vlucht

Toen 'methman' Bert van D. vorig jaar van de rechter te horen kreeg dat hij 8 jaar moest brommen, sloeg hij op de vlucht. Gister bleek dat hij ondergedoken zat in Zuid-Afrika. Naar verluidt heeft hij zelf via zijn advocaat de politie ingelicht dat hij weer richting Nederland kwam om zichzelf te melden bij de autoriteiten. En hoewel Van D. vorig jaar tot een flinke celstraf werd veroordeeld, loopt zijn zaak nog in hoger beroep.

Misdaad
  • Omroep Brabant, RTV OOST, de Telegraaf, Crimesite
  • NL Beeld / Regiofotografie