Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Het einde van Pablo Ice-cobar - Breaking Bad in de polder

Het einde van Pablo Ice-cobar - Breaking Bad in de polder

Uit de editie van 26 januari 2022: Hij wordt ervan verdacht het brein te zijn achter het opstarten van meerdere crystal meth-labs in Nederland. Van een vrachtschip in Moerdijk tot de schuur van een villa in Overijssel. Afgelopen oktober leverde Spanje hem uit aan Nederland. Maar tot nu toe heeft nog niemand een glimp opgevangen van deze 38-jarige Mexicaan. Wie is de man met de bizarre bijnaam ‘Pablo Ice-cobar’?

Hij zou de aanstuurder zijn geweest, de grote baas in Nederland. Of in de taal van de drugsproducenten: de ‘broker’.

De man die de coördinatie deed van meerdere crystal meth-laboratoria in Nederland. Zijn alias in de chatgesprekken die hij hierover had, laat aan duidelijk niets te wensen over. ‘Pablo Ice-cobar’ verwijst naar de legendarische Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar, met een knipoog naar het nieuwe product dat inmiddels op de markt is verschenen: ice, oftewel gekristalliseerde metamfetamine, ook wel aangeduid als ‘meth’. Een soort speed, met een veel sterkere en langere werking.

Op 17 september van het vorig jaar werd de geheimzinnige verdachte door Spanje uitgeleverd aan de Nederlandse staat.

Drie maanden later, op 15 december, bepaalde de rechter op een eerste inleidende zitting dat hij langer vast moest blijven zitten. Daar was hij zelf niet aanwezig, waardoor hij nog steeds een grote onbekende is. We weten inmiddels wel waar justitie hem van verdenkt. Het gaat onder meer om het opzetten van de productie van crystal meth op een binnenvaartschip in Moerdijk, in 2019, en in een lab in Drempt, in de Achterhoek, in 2020.

De politie aan het werk op het zinkende drugsschip in Moerdijk.

Vooral de inval in Moerdijk deed veel stof opwaaien. Hierbij viel de politie binnen op een binnenvaartschip, waar een volledig laboratorium werd aangetroffen. Maar daar eindigde deze zaak niet mee. Tijdens het opruimen van alle spullen voor de drugsproductie door een speciaal team van de politie, maakte het schip ’s nachts plotseling veel water, waarna het begon te kantelen en te zinken.

Er bleek spontaan een pomp aan te zijn geslagen, die ervoor zorgde dat water het schip binnenliep. De politie kreeg tijdens de actie het sterke vermoeden dat dit geen ongeluk was, maar een zorgvuldig aangebrachte boobytrap, die van afstand kon worden bediend.

Vanwege de duizenden liters met door chemicaliën vervuild water, zag Rijkswaterstaat zich genoodzaakt een groot scherm om de boot heen te plaatsen, om een milieuramp te voorkomen.

Er werden tijdens de inval vier mensen op heterdaad betrapt en gearresteerd.

Het ging om drie Mexicanen en de Bredase schipper van de boot.

Op het binnenvaartschip wordt een volledig laboratorium aangetroffen.

Op 8 mei 2020 was het raak in een boerderij aan de Zomerweg in Achter-Drempt, in de Achterhoek. Daar werd in een voormalige paardenstal een enorm lab aangetroffen voor de productie van crystal meth. De politie vond honderden liters van de drug, en allerlei grondstoffen om tot die productie te komen. Waaronder de zeer giftige stoffen tolueen en zoutzuur, en aceton en ethanol.

De productie was al wat verder gevorderd. Men vond ook kilo’s aan kristallen, en ‘pegels’ metamfetamine. Op beelden van de inval van de landelijke eenheid van de politie is te zien hoeveel giftige stoffen er staan opgesteld, in een veel te kleine, provisorische ruimte.

Bij deze inval arresteerde de politie drie drugskoks. In een bouwkeet naast een varkensstal vond men drie luchtbedden, waarop zij kennelijk sliepen. Maar er was ook harder bewijs. Door de sporen van DNA in gevonden gezichtsmaskers te vergelijken met die van de verdachten, kon worden aangetoond dat zij met het maken van de meth bezig waren geweest. Een Mexicaan (29), een Colombiaan (19) en een Amerikaan (37) werden in de meth-zaak in Drempt in hoger beroep tot jaren celstraf veroordeeld. De Amerikaan en Mexicaan konden bij de rechter niet uitleggen hoe ze in Drempt terecht waren gekomen en wat ze daar uitvoerden, meldt de regionale krant De Gelderlander. De Colombiaan, de jongste verdachte, claimde dat hij naar Nederland was gekomen om ‘profvoetballer te worden’. Toen dat niet lukte, zou hij via via aan dit werk zijn gekomen, zonder te weten dat het om de productie van drugs ging.

Een vermoedelijke kok wordt gearresteerd in Achter-Drempt.

Maar de officier van Justitie wilde niet veel weten van excuses. Hij was er niet van overtuigd dat de verdachten waren gedwongen of uitgebuit, zoals hun verdediging stelde. “Voor hun aanwezige know-how zijn ze speciaal de oceaan overgevlogen en naar de Achterhoek getogen. Ze hadden ook hun paspoort nog tijdens hun arrestatie, dus konden ze elk moment weg.”

Ook de vondst van een cryptotelefoon wijst er volgens justitie op dat ze niet tegen hun wil werkten. Gedwongen verdachten wordt zo’n telefoon doorgaans niet toevertrouwd, redeneerde de officier. Omdat justitie vond dat de mannen voor de rechtbank te weinig straf hadden gekregen, ging ze in hoger beroep. Maar in plaats van zes jaar, kregen de Mexicaan en de Amerikaan vier jaar cel, en de Colombiaan drie. De rechter wilde geen hogere straffen, omdat de mannen slechts ‘koks’ waren geweest, en geen opdrachtgevers. Tegen de 19-jarige verdachte was trouwens al een lagere straf geëist dan tegen de andere twee, omdat hij zich opener opstelde tijdens het proces.

DE AMERIKAAN EN MEXICAAN KONDEN BIJ DE RECHTER NIET UITLEGGEN HOE ZE IN DREMPT TERECHT WAREN GEKOMEN. DE JONGSTE VERDACHTE CLAIMDE DAT HIJ NAAR NEDERLAND WAS GEKOMEN ‘OM PROFVOETBALLER TE WORDEN’

Wandelende skeletten

Het Gerechtshof legde in haar uitspraak uit hoe schadelijk een drugslab voor de omgeving kan zijn. Ze heeft het over maatschappelijke onrust, en gevoelens van onveiligheid en angst bij de bevolking. Ook gaf ze aan dat er gewelddadige georganiseerde misdaad bij betrokken is, die vaak gebruik maakt van gestolen goederen om tot het maken van deze drug te kunnen komen. Daarnaast brengt de productie milieuschade met zich mee vanwege het dumpen van afval, de vergiftiging van de lucht en ontploffingsgevaar. In Drempt vond men in de grond bijvoorbeeld flinke restanten kwik, die op kosten van de gemeente voor tonnen moest worden gesaneerd door een gespecialiseerd bedrijf.

Ook hebben de harddrugs op verslaafden een verwoestende uitwerking. Gebruikers veranderen in korte tijd in wandelende skeletten. Daar moet wel bij gezegd worden dat de productie vooral is bestemd voor de buitenlandse markt. In Nederland is de afname van ‘ice’ minimaal. Het gebruik is voornamelijk gespot bij gebruikers van specifieke ‘chemsex’-feesten, waarbij het middel wordt gebruikt om lust op te wekken. Desondanks is er reden voor de Nederlandse overheid om ongerust te zijn over de komst van de Mexicaanse meth-koks. In 2019 werden er maar liefst 32 labs ontmanteld. Ook nam het aantal dealers van de drug in Nederland wel degelijk toe, en daalde de prijs van het product van 150 euro naar 70 euro per gram.

Een teken dat er meer aanbod op de markt is verschenen.

De drugskartels proberen volgens verslavingszorginstanties niet alleen te produceren, maar zij willen ook voet aan de grond krijgen met de verkoop van crystal meth in Europa. Dit levert namelijk het tienvoudige op van de verkoop van xtc. Een reden waarom xtc-producenten graag de overstap maken naar het fabriceren van metamfetamine. De apparatuur en de technieken heeft ze er deels al voor in huis.

Vorig jaar september werd dus ook ‘Pablo Ice-cobar’, het vermeende brein achter het opzetten van de labs in Nederland aangehouden, en uitgeleverd. Dat gebeurde na het onderscheppen van versleutelde berichten, door verdachten verstuurd via Encrochat en Sky ECC.Justitie ontdekte ook dat de telefoon van ‘Pablo’ meerdere keren een mast in de buurt van een opgerold lab in Willemsoord aanstraalde. Dat meldt Omroep Gelderland. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat zijn DNA ook matchte met de sporen op een sigarettenpeuk die werd gevonden bij het opdoeken van een lab in Groningen. Op 24 mei 2020 valt de politie de genoemde villa in Willemsoord binnen, een gehuchtje in de buurt van Steenwijk.

Ook daar wordt een werkend crystal meth-lab aangetroffen. De politie vindt zeker 550 liter metamfetamine-olie aan, waarmee crystal meth kan worden gemaakt ter waarde van tientallen miljoenen euro.

Maar de koks blijken afwezig. De politie houdt alleen een 65-jarige man aan, die de eigenaar van het huis blijkt te zijn.

Het is Eric R., de voormalige Nederlandse directeur van een bedrijf dat mensen terug op de arbeidsmarkt wil brengen, maar die in 2012 failliet zou zijn gegaan.

Een drone filmt hoe hij buiten zijn woning – met zijn handen op zijn rug geboeid – op een eetkamerstoel zit, nadat hij is aangehouden door leden van een arrestatieteam.

Geheimhoudingsverklaring

Deze zaak lijkt nu onderdeel te worden van het grotere onderzoek naar de activiteiten van ‘Pablo Ice-cobar’ en zijn verdachte mededaders, met de naam ‘26Inn’. Daarin wordt hij door justitie gezien als een kopstuk van de organisatie die de labs exploiteert, en als de coördinator van het produceren van de ‘meth’ op de locaties in Moerdijk, Drempt, Willemsoord, Arnhem, en dus mogelijk ook Groningen. ‘Pablo’ zou het werken in de labs hebben voorbereid en de koks hebben aangestuurd. Justitie beschuldigt hem verder van deelname aan een criminele organisatie en het witwassen van tienduizenden euro’s.

Zijn advocaat liet in december nog weten dat zijn cliënt alleen betrokkenheid heeft gehad bij het crystal meth-lab in Drempt. Met de andere labs in Moerdijk, Arnhem een Willemsoord zou hij niets te maken hebben gehad. Bovendien had hij in Drempt slechts de rol van ‘broker’, een tussenpersoon die de contacten onderhoudt tussen de drugskoks en de échte opdrachtgevers. De advocaat claimt dat de Mexicaan zo’n 1400 dollar voor een kilo crystal meth kreeg, maar dat de drugs zelf naar ‘de grote bazen’ gingen.

De zaak rond de inval in Willemsoord gaf in ieder geval meer prijs over hoe de Mexicaanse drugsbendes de laatste jaren in Nederland te werk gaan. De gearresteerde huiseigenaar Eric R. zegt dat hij in 2019 werd benaderd door iemand van ‘de Spaanse tak van televisieproducent Talpa’, die de schuur bij zijn villa en de kelder wilde huren voor een geheim filmproject. Hij tekende er zelfs een geheimhoudingsverklaring voor. De villa-eigenaar werd door zijn huurders ook cash betaald. Voor de rechtbank gaf R. aan dat hij dit allemaal niet verdacht vond. Cashbetalingen zouden bijvoorbeeld niet ongewoon zijn in de televisiewereld. Het was ook best nog gezellig met de Spanjaarden, tekent de regionale krant De Stentor op uit zijn mond. Ook Pablo’s broer Jorge was er tijdens de periode. Maar Pablo is de baas. Zijn broer is overigens nog steeds voortvluchtig.

ER KOMEN TWEE MEXICAANSE ‘GRIZZLY’S’ IN ZIJN HUIS OM HEM CONTINU TE BEWAKEN. ‘WIE PRAAT, DIE GAAT,’ KRIJGT HIJ TE HOREN. ZE LATEN HEM FOTO’S VAN ZIJN EIGEN FAMILIE ZIEN

Ammoniakuitstoot

Maar de oorspronkelijke plannen van de ‘televisiemakers’ lijken na een tijdje te veranderen. De producenten zijn plotseling geïnteresseerd in een onderwerp dat niet bij Talpa-televisie lijkt te passen: ze zeggen meer te weten te willen komen over de ‘uitstoot van ammoniak in de landbouw’. De sfeer slaat op een zeker moment om als R. langzaamaan toch begint te vermoeden dat er iets niet in de haak is. Dat is als de Spanjaarden hem niet meer toestaan in zijn eigen schuur te komen, en als de sfeer grimmig wordt als hij om zijn geld komt vragen. Als hij er op een gegeven moment op aandringt bij de Spanjaarden om met hun activiteiten te stoppen, keren ze zich tegen hem. Er komen zelfs ‘twee Mexicaanse grizzly’s’ in zijn huis om hem continu te bewaken. Hij wordt vervolgens ook bedreigd door hen. “Wie praat, die gaat,” krijgt hij te horen. Ze laten foto’s van zijn familie zien, om hem te intimideren. Naar de politie gaan is dan geen optie meer, vertelt hij de rechter. Het lab heeft ongeveer acht maanden gedraaid, voordat het wordt binnengevallen door de landelijke eenheid van de politie. Volgens justitie is R. bepaald niet onschuldig. Uit die gehackte berichten van Encrochat zou blijken dat hij zelfs volop meewerkte in het lab. De bewoner die door de drugsproducenten ‘Krul’ werd genoemd heeft volgens het Openbaar Ministerie veel meer geweten van het drugslab dan hij vertelt. Dit kan men in de chats terugvinden, waar hij naast de bijnaam ‘krul’ ook wel met ‘Boer’ wordt aangeduid:

“Boer moet 100 liter B-olie aanpakken” “Boer kan heen en weer rijden” “Boer leert snel” “Boer krijgt 25k per maand” “Boer controleert en weegt” Het lijkt er dus op dat ‘Boer’, de bewoner, een grotere rol in het geheel speelt dan hij toegeeft. Hij pakt grondstoffen aan, is een koerier, hij leert snel, verdient maar liefst 25.000 euro per maand, en hij controleert en weegt zaken, zou hieruit blijken. Ook leeft hij zich wel erg in zijn rol in. Hij appt in het rond dat Tal-pa-bazen John de Mol en Erland Galjaard de ‘tv-locatie’ met een bezoekje hadden vereerd. Ze zouden zelfs met elkaar hebben gedineerd bij het Zwolse driesterrenrestaurant De Librije. Er breekt paniek uit als de politie R. aanhoudt, als hij met twee Mexicanen op weg is naar de McDonalds in Steenwijk. Na dat incident moet hij zijn BSN-num-mer afgeven aan de Mexicanen, zodat zij met behulp daarvan in de politiesystemen kunnen bekijken wat de agenten over de aanhouding hebben gemeld.

Privéchauffeur

Justitie eiste eerder vorig jaar al vier jaar cel tegen Eric R., maar in november besloot de rechtbank het onderzoek in de zaak te heropenen. Hij en zijn advocaat waren verontwaardigd over het feit dat er door de officier geen enkel onderzoek is gedaan naar ‘Pablo Ice-cobar’ die door justitie wordt vervolgd in dat andere dossier: de zaak 26Inn, tegen de vermeende Mexicaanse ‘broker’ Pablo en zijn mogelijke mededaders. Die meerdere labs zouden hebben geëxploiteerd, waaronder wellicht die in Willemsoord. Het DNA van een van die verdachten zou volgens justitie zelfs zijn teruggevonden in de villa in Willemsoord. Maar de officier van Justitie in het noorden zag deze connectie over het hoofd. Hij vergat ook onderzoek te doen naar de groep waarvan ‘Pablo’ aan het hoofd zou staan. Terwijl die connectie niet onbelangrijk lijkt. Want Pablo’s telefoon zou in de buurt van het Overijsselse gehucht bijvoorbeeld de zendpaal hebben aangestraald. Ook werd Pablo volgens het Openbaar Ministerie tijdens zijn werk rondgereden door een privéchauffeur, een 47-jarige man uit de Dominicaanse Republiek, die inmiddels wordt vervolgd. Op de telefoon van deze chauffeur zijn foto’s teruggevonden van de omgeving van Steenwijk, dat vlakbij Willemsoord ligt. Ook zijn er foto’s opgedoken van tassen vol met cash, die door de beschuldigde chauffeur in Nederland zouden zijn vervoerd, aldus RTV Oost.

De chauffeur is inmiddels op vrije voeten, tot zijn zaak wordt behandeld. Zijn vrouw schreef de rechter een brief, waarin ze stelt dat ze ‘radeloos’ is. De man gaf zelf aan vanuit zijn cel zijn familie in de Dominicaanse republiek niet meer kunnen onderhouden. De rechter ging akkoord met verder onderzoek naar Pablo in de Willemsoordse zaak, op basis van de argumenten van de advocaat van Eric R. Deze man, Maarten Meulemeesters, denkt namelijk dat er ook ontlastend materiaal voor zijn cliënt in het dossier 26Inn zou kunnen zitten:

“Met de genoemde ‘Boer’ in de onderschepte chats zou namelijk ook iemand anders kunnen worden bedoeld.” ‘Pablo ‘Ice-cobar’ is ook voor Eric R. en zijn cliënt nog een grote onbekende, vertelt de raadsman aan dit weekblad: “We hebben de stukken nog niet kunnen inzien. Hij is ook voor ons nog steeds een mysterieuze figuur.” R. was tijdens de rechtszaak ‘woest’ over de eis van vier jaar cel tegen hem, van het Openbaar Ministerie. Hij geeft aan dat hij in de macht was van wat waarschijnlijk een Mexicaans kartel is en dat hij bang was. Zijn advocaat stelt dat R. er ongewild in verzeild is geraakt. Hij merkt ook op dat er van zijn cliënt geen sporen gevonden zijn in het lab zelf. R. denkt niet dat hij door de informatie in het onderzoek 26Inn juist verder in de problemen komt. De raadsman: “Mijn cliënt heeft er vertrouwen in dat daar geen schadelijke informatie over hem in staat.”

Echte naam bekend

Inmiddels is de echte naam van de 38-jarige Mexicaanse verdachte ‘Pablo Ice-cobar’ bekend. Zijn naam is Pavel N., blijkt uit gegevens van de rechtbank in Den Bosch. Een man die zestien jaar geleden al opgepakt werd voor methhandel in Texas. Een woordvoerder van de rechtbank laat weten dat Pablo in voorarrest zit. Op woensdag 2 februari zal hij weer voor de rechter moeten verschijnen. Die zal bepalen of hij langer vast mag blijven zitten, en welke vragen in dit onderzoek verder nog beantwoord moeten worden. Daarna zal de rechtszaak over zijn betrokkenheid bij de meth-labs in Nederland definitief van start gaan. Waarin waarschijnlijk meer bekend zal worden over hoe Mexicaanse drugskartels zich hebben ingevreten in de Nederlandse samenleving. Kennelijk met Pablo als hun criminele regelneef.

KOKS KOMEN VIA SPANJE

Een bron uit het criminele milieu laat weten dat de Mexicanen die in Nederland meth komen ‘koken’, via Spanje ons land binnenkomen. Om hier vervolgens enkele maanden aan de slag te gaan in een verborgen lab. Daarna verdwijnen zij weer. Dit lijkt overeen te komen met de aanhouding van ‘Pablo Ice-cobar’, die in september door Spanje is uitgeleverd aan Nederland.

PABLO’S IJSCO’S

Een andere drugsproducent met een gelijkende naam liep vorig jaar tegen de lamp in Bennebroek. In maart vorig jaar viel de politie daar binnen bij Pablo’s IJscobar, een Italiaanse ijssalon. En niet om een hoorntje met pistache en chocolade te bestellen, maar omdat er een hennepkwekerij in het pand bleek te zijn opgezet, met maar liefst 400 stekjes van de cannabisplant. Buurtbewoners waren niet verbaasd. De wietlucht was duidelijk te ruiken, bij het langslopen. De eigenaar van een foodtruck met dezelfde naam, die ‘Pablo’s IJscobar’ in 2013 al vast liet leggen, was er trouwens niet van gecharmeerd dat zijn naam door de wietkwekers was geplagieerd. Hij kreeg van alle kanten vragen kreeg of hij overgestapt was op een andere business. Wat dus niet het geval was. Hij serveert namelijk echte ice rolls: rolletjes van flinterdun ijs, bereid op een grillplaat.

Misdaad
  • ANP, Politie en Wilbert Bijzitter