Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Freek Vonk: Ik pleeg geen #MeToo bij dieren

Sinds de rel over de redactiecultuur bij NOS Sport is de #MeToo-discussie weer volop opgewaaid - voor zover die ooit weg was. Meestal gaat het om ongewenst gedrag van mannen tegen vrouwen, maar een vrouwelijke Volkskrant-lezer opende een heel nieuwe discussie: het grensoverschrijdende gedrag van Freek Vonk… Bij dieren.

Freek Vonk

U kent ongetwijfeld het handelsmerk van Freek Vonk. Als een kind in een snoepwinkel door de wildernis rennen, uitleggen hoe levensgevaarlijk de dieren daar zijn, om er vervolgens bovenop te duiken. Bij de dieren dan. De Volkskrant-lezer stelde in een ingezonden brief dat dit gedrag eigenlijk een vorm van #MeToo is.

In de Vara-gids reageert Vonk op de kritiek in de Volkskrant. “Laat ik vooropstellen: de dieren komen bij mij altijd op de eerste plek. Veruit de meeste dieren die wij in de wildernis filmen vangen wij niet”, aldus de presentator. “Over twee weken vertrek ik naar Costa Rica, om lederschildpadden te filmen die ’s nachts het strand op komen om eieren te leggen. Dan lig ik er gewoon rustig naast.”

Ambassadeur

De wilde dierenliefhebber bedoelt het allemaal niet zo kwaad. Eigenlijk zouden de dieren het een eer moeten vinden om te worden opgepakt door Freek. “Maar geloof me, áls ik een slang, spin of hagedis vang om ze voor de camera te laten zien, dan hebben ze daar nul komma nul last van. En je maakt het dier even ambassadeur voor de hele soort.”

Freek wil met van dichtbij laten zien van de dieren zelfs een stukje bewustzijn creëren bij de jongste kijkers. “Alle kinderen die dat zien denken: wauw, wát een cool dier, dat moeten we beschermen! En binnen een paar minuten kruipt het weer vrolijk en ongeschonden verder in zijn natuurlijke habitat.”

Over de Volkskrant-lezeres heeft Vonk niet veel te zeggen. Mensen die kritiek hebben op het hagedissen vangen van de presentator, die binnenkort zijn eigen zaterdagavondshow krijgt, hebben er volgens de bioloog niet genoeg verstand van. “Er is niemand in Nederland die zoveel verstand heeft van dit soort dieren - wat je wel en niet kan doen, waar ze wel en geen last van hebben – als ik. Daarvan ben ik honderd procent overtuigd.”

Nieuws
  • Vara-gids, Volkskrant
  • NL Beeld / BrunoPress