Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Politiebond: Speel Eredivisiewedstrijden voortaan zonder publiek

Geen kolkende Kuip of uitzinnige Johan Cruijff ArenA meer, als het aan politievakbond ACP ligt.

Eredivisie

Voetbal is een publiekssport. Het gejuich, gefluit en boegeroep, plus de wisselwerking die ontstaat tussen spelers en toeschouwers, horen er gewoon bij.

Tijdens corona werd dat nog maar eens dik bevestigd, toen de regering voetbalclubs oplegde hun wedstrijden te spelen in stadions zonder publiek. Het werd een sfeerloze bedoeling, ondanks dat er pogingen gedaan werden de boel op te leuken met nepgejuich. Maar als het aan politiebond ACP ligt, blijven de fans voortaan thuis. Dat schrijft de Telegraaf.

Wens van de politiebond

De oproep komt van Wim Groeneweg. De ACP-voorzitter doet zijn uitspraken naar aanleiding van een analyse van de Veiligheidsmonitor 2021 van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Uit het veiligheidsonderzoek zou blijken dat veel Nederlanders zelden (41%) of nooit (13%) agenten in hun eigen buurt zien. Die twee groepen beslaan meer dan de helft van alle Nederlanders, en dat is niet wenselijk, zegt Groeneweg.

"De capaciteit van de politie is gebrekkig en dat is zorgelijk", aldus de politiebond-voorzitter. "We moeten prioriteiten stellen. Als we keuzes maken die opnieuw geen pijn doen, dan maken we geen keuzes. Een daarvan is dat er minder politie-inzet moet komen bij voetbalwedstrijden."

'ME'er is ook wijkagent'

Wijkagenten moeten doorgaans gaten vullen die ergens anders ontstaan binnen de organisatie. Denk aan de beveiliging van strafprocessen en bij spoedincidenten. Maar ook bij voetbalwedstrijden. De ME'ers die worden ingezet tijdens de wedstrijden zijn dus ook gewoon wijkagent of rechercheur, legt Groeneweg uit. Als een gemeente extra ME inzet, gaat dat ten koste van de reguliere capaciteit op straat.

Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond vindt dit net als Wim Groeneweg niet wenselijk. "Dit is niet goed voor de veiligheid van Nederland", zegt hij erover.

De capaciteitsproblemen bij de Nederlandse politie worden met name veroorzaakt door vergrijzing. Dat is al langer bekend, maar ondanks dat heeft de regering het nog steeds niet weten op te lossen.

Nieuws
  • RTL Nieuws, de Telegraaf
  • Pro Shots / Stefan Koops