Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Reizen in Afrika? Welk land past bij jou?

Denk je eraan om naar Afrika te reizen? Dan kan de keuzen nogal overweldigend zijn. Afrika telt ruim 50 landen, dus de keus is enorm.

Afrika

Ga je voor een strandvakantie of wildlife? Ben je op zoek naar culturele ontdekkingstochten rond Marokkaanse medina's of avontuurlijke safari's in Zuid-Afrikaanse wildreservaten? En welke landen kun je zonder visum bezoeken? Aan welk budget moet je denken? Gelukkig kunnen wij je als Reis-Expert aardig op weg helpen!

Welk land in Afrika past bij jou?

Het is moeilijk te zeggen wat de beste landen in Afrika zijn voor reizigers, omdat iedereen verschillende voorkeuren heeft als het om reizen gaat. Enkele populaire bestemmingen in Afrika zijn Zuid-Afrika, Marokko, Tanzania, Kenia en Egypte. Maar wat te denken van Ivoorkust, Mauritanië of Sao Tomé en Principe? Stuk voor stuk minder bekend, maar zeker niet minder interessant.

Op zoek naar cultuur?

Als je aan cultuur denkt, denk je al snel aan landen als Frankrijk, Italië of Laos en Japan. Gek genoeg worden veel landen in Afrika gelinkt aan wildlife en natuur. Dat is niet negatief, maar veel landen in Afrika bieden een hele andere ervaring. Ook als je op zoek bent naar cultuur, zijn er genoeg bestemmingen in Afrika die je kunt bezoeken.

Denk aan Marokko. Dit Noord-Afrikaanse land staat bekend om zijn levendige cultuur, prachtige stranden en verbluffende architectuur. Steden als Marrakesh en Fez zijn populair onder toeristen vanwege hun bruisende markten, kleurrijke straten en rijke geschiedenis. En wat te denken van Kenia, met fascinerende levensstijl van de Maasai-dorpen of Himba-mensen in Namibië die bekend staan om hun levendige tribale sieraden en kleding.

Afrika voor beginners

Als je voor het eerst naar Afrika gaat, raden we bestemmingen aan die wat makkelijker bereisbaar zijn. Zoals je voor de eerste keer in Azië bijvoorbeeld Thailand zou kiezen in plaats van Myanmar of in Midden-Amerika voor Costa Rica in plaats van El Salvador.

Zuid-Afrika is een populaire bestemming voor Afrika-newbies. Het land is perfect met de auto te verkennen, accommodaties zijn er in overvloed en ze zijn gewend aan reizigers. Bovendien vind je prachtige landschappen, levendige cultuur en rijke geschiedenis. Hetzelfde geldt voor Egypte en voor Tanzania. Twee schitterende bestemmingen die makkelijk te ontdekken zijn.

Laat je bovendien niet misleiden door mensen die zeggen dat Zuid-Afrika of Marokko te toeristisch zijn. Er zijn ontelbaar veel plekken in deze landen die nog wachten om ontdekt te worden.

Op zoek naar ongerepte bestemmingen?

Als je kijkt naar de toeristenaantallen in Afrika, is dat nog altijd minder dan Azië of Zuid-Amerika. Veel landen zoals Egypte, Marokko, Zuid-Afrika of Tanzania staan al jaren op de radar van internationale reizigers. Ook landen als Zimbabwe, Oeganda, Kenia of Rwanda worden steeds meer bezocht.

Maar er zijn ook nog veel landen waar weinig tot geen reizigers komen. Perfect voor diegene die een veilige en ongerepte vakantiebestemming zoeken.

Als je op zoek bent naar een land met een levendige cultuur en verbluffende natuur, check dan eens Kameroen. Het heeft alles, van adembenemende regenwouden en uitgestrekte woestijnvlaktes tot stranden en meren. Je kunt er relaxen aan zee, wilde dieren spotten of nationale parken bezoeken. En vaak zonder hordes toeristen! Ken je Mauritanië? De perfecte bestemming voor een ongelooflijke ontdekkingsreis. Je kunt er bijzondere dorpen bezoeken (Terjit), heerlijk eten, meeliften op het dak van de Iron Ore Train, kameeltochten in de woestijn maken en relaxen op het strand.

Ben je meer van de eilanden? Sao Tome and Principe it is. Hier kun je kanoën over zee, je verwonderen over de spectaculaire landschappen en levendige kustlijnen. Je kunt hiken in de bergen, prachtige stranden bezoeken, relaxen in slaperige dorpjes, heerlijk eten en het is betaalbaar.

Beste landen voor safari's

Als je aan Afrika denkt, denk je aan safari's. Het iconische beeld van een ondergaande zon in een uitgestrekt landschap vol wilde dieren, is iets wat iedereen op zijn of haar bucketlist heeft staan. In bijna alle Afrikaanse landen kun je wilde dieren spotten, maar Zuid-Afrika, Kenia, Tanzania, Namibië, Botswana, Zambia, Zimbabwe en Oeganda zijn de beste opties.

Kenia is een populaire bestemming voor safari's. Het land herbergt een grote verscheidenheid aan dieren, waaronder leeuwen, olifanten, giraffen en meer. Tanzania is de thuisbasis van het Serengeti National Park, maar bovenal van de Great Migration. Een waar spektakel. Zuid-Afrika is perfect voor toegankelijke safari's. Bijvoorbeeld in het Kruger National Park.

De diverse ecosystemen van Namibië, van uitgestrekte woestijnen en grasvlakten tot bergen en bossen, maken het een geweldige plek om leeuwen, cheeta's, luipaarden, olifanten en giraffen te spotten. Wil je olifanten spotten? Dan is Botswana the place to be. Het heeft de grootste populatie olifanten in Afrika. De aantallen worden geschat op 130.000!

Als je iets meer off the grid wil reizen, raden we Gambia aan. Vaak gezien als het Afrikaanse juweeltje. Zambia staat bekend om de enorme kuddes wild zoals kudu's, waterbokken, impala's, zebra's en olifanten die vrij rondlopen in de parken van het land. Hetzelfde geldt voor Zimbabwe waar je ongestoord olifanten, neushoorns, leeuwen, luipaarden en nog veel meer dieren in het wild kunt spotten.

Last but not least: Oeganda. Dé plek in Afrika waar je berggorilla's kunt spotten.

De landen voor avonturiers

Afrika is een geweldige bestemming voor avonturiers. Van het beklimmen van vulkanen tot hiken in ongerepte jungles. Maar wat zijn nu precies de beste landen voor een onvergetelijke ervaring? En wat zijn de beste activiteiten in Afrika? Aangezien bijna ieder land wel iets te bieden heeft, zetten we de beste activiteiten op een rij.

Great Migration - We hebben het al eerder genoemd, maar de Great Migration is één van de meest spectaculaire gebeurtenissen op aarde. Hoewel je zelf niet veel meer hoeft te doen dan kijken, is het dit alsnog een van de beste ervaringen voor avonturiers. Wil je het echt spannend maken? Boek dan een ballonvlucht boven de Great Migration. Kost wat, maar het levert schitterende beelden op.

Gorilla trekking in Oeganda - Als je een unieke ervaring zoekt, is dit er zeker een om op je to-do list te zetten. Oeganda is de thuisbasis van meer dan de helft van 's werelds overgebleven berggorilla's, en het Bwindi Impenetrable National Park en het Mgahinga Gorilla National Park zijn de enige plaatsen waar het mogelijk is om deze ernstig bedreigde primaten in het wild te zien. Een once-in-a-lifetime kans.

Vlieg over Okavango Delta - Dit is een van de meest bijzondere plekken in Afrika. Deze gigantische wetlands staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst en zijn het toneel van ontelbare scenes uit het wild life. Er leven leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns, apen, giraffen en nog veel meer dieren. Je kunt een "gewone" safari boeken, maar het beste uitzicht heb je vanuit de lucht.

Bungeejumpen bij Victoria Falls - De Victoria Falls zouden altijd op je bucketlist moeten staan, maar als je iets meer avontuur zoekt, zou je hier ook kunnen bungeejumpen. Springen vanaf de 111 meter hoge Victoria Falls Bridge moet een van de meest uitdagende, angstaanjagende, gekke dingen zijn om te doen.

Beklim de Kilimanjaro - Het beklimmen van de Kilimanjaro is adembenemend! Letterlijk. Met 5.895 m. is Kilimanjaro de hoogste berg in Afrika en het biedt een prachtig uitzicht. Vergis je niet. Deze klim duurt enkele dagen of zelfs weken en is niet bepaald makkelijk. Degene die doorzetten worden echter beloond met een adembenemend uitzicht.

Snorkelen in Madagascar - Madagaskar is een van de meest ongerepte bestemmingen in Afrika en het snorkelen is er geweldig. Er zijn talloze kristalheldere watermassa's, variërend van lagunes en koraalriffen tot ondiepe baaien, dankzij de vele eilanden. De levendige kleuren van de vissen en het koraal die je tijdens het snorkelen kunt zien, maken het een lonend avontuur.

Zwemmen met witte haaien - Zwemmen met grote witte haaien in Zuid-Afrika is een once in a lifetime ervaring. Het kristalheldere water fungeert als een perfect decor om deze indrukwekkende dieren te zien. Op tv zijn ze al indrukwekkend, maar van dichtbij is het pas écht spannend.

Raften op de Witte Nijl - Raften op de Witte Nijl in Oeganda is een avontuur vol adrenaline! Met meer dan 15 grote stroomversnellingen is het een van de meest opwindende ervaringen die je kunt hebben. Het biedt uren op de rivier, adembenemende uitzichten op Afrikaanse landschappen en een flinke dosis spierpijn. Maar het is het waard.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Reis-Expert.nl

Lifestyle
  • Unsplash